De ce sunt mai necesare tratamentele de infrumusetare in sezonul rece?

Iarna este inamicul frumuseții tale din mai multe puncte de vedere. Frigul, vântul rece și aerul uscat din casă sunt principalii factori asociați iernii care dăunează pielii, dar și părului tău. Există, însă, câteva metode cu ajutorul cărora poți contracara efectele nedorite pe care iarna le are asupra frumuseții tale. Vorbim în acest articol despre tratamente de înfrumusețare dintre care unele se fac acasă, care contribuie la hidratarea și protejarea tenului și a părului, iar pentru altele trebuie mers la un salon de înfrumusețare.

În orice perioadă a anului, un tratament de înfrumusețare este binevenit și eficient. Însă, în sezonul rece, aceste tratamente sunt mai necesare pielii și părului, agresate zilnic de condițiile meteorologice nefavorabile, precum și de aerul cald și uscat din interior. Deshidratarea tenului, uscarea și descuamarea pielii de pe tot corpul, precum și ruperea firelor de păr agresate de vreme și de hainele groase - toate acestea sunt probleme care pot fi combătute cu ajutorul unor tratamente de înfrumusețare făcute atât la salon, cât și acasă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce tratamente de înfrumusețare sunt necesare pe timpul iernii?

Hidratarea și exfolierea tenului, alături de îngrijirea mâinilor, dar și de tratamentele pentru păr sunt utile ca metode îngrijire și înfrumusețare în timpul sezonului rece.

Măști de hidratare pentru ten

Fie că folosești o mască pe care ți-o prepari acasă, fie că folosești una din comerț sau că mergi la salonul de înfrumusețare pentru o asemenea procedură, efectele vor fi vizibile imediat. Pielea deshidratată de frigul de afară, precum și de aerul uscat de acasă, își va recăpăta catifelarea și elasticitatea imediat ce folosești o mască intensiv hidratantă.

Peeling chimic

După un peeling chimic, e recomandat să te ferești de expunerea la radiațiile ultraviolete, iar dacă procedura lasă urme pe față, ar fi bine să stai în casă o zi după ce a fost efectuată. Pe timp de iarnă, aceste două condiții pot fi îndeplinite cu succes. Întrucât soarele apune mai devreme, poți merge la un salon de înfrumusețare să îți faci peeling chimic seara, după programul de la muncă, într-o vineri, dacă nu lucrezi în weekend. În zilele mohorâte de iarnă poate fi chiar o plăcere să stai o zi întreagă în casă, așa că această idee ți-ar putea fi de ajutor. Peelingul chimic îți va îmbunătăți aspectul tenului, va estompa ridurile fine și va elimina cicatricile lăsate de acnee.

Tratament cu cheratină pentru păr

Părul ți se electrizează, a devenit fragil și parcă se rupe mult mai ușor? Frigul de afară, dar și căldura și aerul uscat din casă, căciulile și fularele din lână, precum și puloverele pe gât și gecile groase agresează în fiecare zi podoaba capilară, fie că ai părul lung sau scurt. Un tratament cu cheratină pentru păr este binevenit oricând, însă pe timp de iarnă acesta are nevoie de o asemenea procedură mai mult decât oricând.

Dacă te vopsești și ai și obiceiul de a folosi des placa de îndreptat părul și ondulatorul, atunci necesitatea unui asemenea tratament crește. Cheratina va umple structura firului de păr, menținând hidratarea în interiorul acestuia și oferind părului un aspect mai sănătos și mai strălucitor. Mai mult decât atât, părul nu va avea nevoie de coafare întrucât, după uscare, vă arăta ca și cum ar fi coafat. Efectul unui asemenea tratament poate fi menținut până la 6 luni, dacă se folosesc și în rest tratamente de întreținere precum șamponul și masca de păr cu cheratină.

Tratamente pentru mâini și unghii

Nici mâinile tale nu sunt cele mai fericite cu temperaturile de afară. Mâinile sunt printre cele mai afectate de condițiile meteorologice specifice iernii, mai ales că nu toată lumea poartă mănuși, chiar dacă este foarte frig. De aceea, iarna poți să constați că ai mâinile mai uscate și chiar crăpate și unghiile casante. Poți folosi tratamente pentru mâini și unghii din comerț, care redau acestora hidratarea și aspectul plăcut. Totodată, poți folosi și uleiuri naturale pentru masarea mâinilor și a unghiilor - încălzește puțin ulei de cocos și masează-ți mâinile cu el seara, înainte de culcare, iar rezultatele se vor vedea de a doua zi.

Pe lângă aceste tratamente de înfrumusețare, este foarte important să ai o alimentație echilibrată și să te hidratezi corespunzător. Iarna, spre deosebire de vară, simți nevoia mai rar să bei apa, așa că poate fi nevoie să îți impui să bei o cantitate suficientă, corelată cu greutatea ta corporală, tipul de activități zilnice și condițiile de muncă. Avantajul este că iarna poți să sporești hidratarea cu ușurință consumând băuturi și alimente calde, cum ar fi ceaiuri de plante și fructe, dar și supe și ciorbe.

De ce este necesară hidratarea pielii pe timpul iernii?

Pe scurt, hidratarea pielii în timpul iernii este esențială din mai multe motive:

Aerul uscat

Iarna, aerul este adesea mai uscat din cauza încălzirii artificiale în spațiile închise și a temperaturilor scăzute în aer liber. Acest lucru poate duce la pierderea umidității din piele și la uscarea acesteia.

Vântul rece

Expunerea la vântul rece poate contribui la deshidratarea pielii, accelerând evaporarea umidității de la suprafața acesteia.

Băi și dușuri fierbinți

În timpul iernii, mulți oameni au tendința de a folosi apă foarte fierbinte în timpul băilor sau dușurilor, ceea ce poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii, lăsând-o uscată și sensibilă.

Schimbări temporare ale stilului de viață

Îmbrăcăminte groasă, cu frecarea țesăturilor pe piele și expunerea la temperaturi extreme pot afecta bariera naturală a pielii și pot contribui la pierderea apei.

Prevenirea iritațiilor și descuamărilor

Lipsa hidratării poate duce la apariția iritațiilor, roșeții și chiar la descuamarea pielii, ceea ce poate fi inconfortabil și inestetic. Hidratarea pielii poate ajuta la menținerea funcției de barieră a acesteia, oferind protecție împotriva factorilor externi precum poluarea și radicalii liberi.

Măști care ajută la hidratarea pielii iarna

Iată câteva idei de măști pe care le poți face acasă pentru a contribui la hidratarea pielii și la înfrumusețare pe timpul iernii.

Masca hidratantă pentru piele uscată 

Ingrediente: ½ banană bine coaptă, 1 linguriță de miere, 1 linguriță de iaurt simplu

Folosește o furculiță pentru a zdrobi jumătate de banană matură într-un castron. Adaugă o linguriță de miere, deoarece are proprietăți hidratante și antibacteriene și o linguriță de iaurt natural, care ajută la hidratarea și calmarea pielii. Amestecă bine ingredientele până obții o pastă omogenă. Aplică masca pe față cu vârful degetelor sau cu o pensulă și las-o să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute. Clătește bine fața cu apă caldă și tamponează ușor cu un prosop curat. Această mască are ingrediente care vor hidrata și hrăni pielea uscată. Banana furnizează vitamine și minerale, mierea are proprietăți antioxidante și hidratante, iar iaurtul contribuie la menținerea echilibrului pielii.

Mască hidratantă pentru mâini

Ingrediente: ½ de avocado bine copt, 1 linguriță de ulei de măsline, 1 linguriță de miere, ½ linguriță de suc de lămâie (opțional, pentru a lumina petele întunecate de pe piele)

Taie un avocado copt și scoate jumătate din pulpă într-un castron. Adaugă o linguriță de ulei de măsline, care are proprietăți hidratante și hrănitoare și o linguriță de miere, care, așa cum spuneam, are calități antibacteriene și hidratante. Dacă ai pete întunecate pe piele și dorești să le mai luminezi, poți adăuga jumătate de linguriță de suc de lămâie. Folosește o furculiță pentru a pisa și amesteca ingredientele până când obții o pastă omogenă, pe care o aplici generos pe mâini, asigurându-te că acoperi întreaga suprafață a pielii. Lasă masca să acționeze timp de 15 de minute, apoi masează încă 5 minute pielea cu această mască, iar la final clătește mâinile cu apă călduță și usucă-le cu un prosop curat. Avocadoul oferă hidratarea, uleiul de măsline hrănește, iar mierea de asemenea e utilă pentru hidratare.

Mască hidratantă pentru păr

Ingrediente: 1 banană bine coaptă, 2 lingurițe de miere, 2 linguri de ulei de cocos (poate fi încălzit ușor pentru a deveni lichid), 1 ou, 1 linguriță de ulei de migdale dulci (opțional)

Folosește o furculiță pentru a pisa o banană matură într-un castron, adaugă două lingurițe de miere și două linguri de ulei de cocos, care ajută la hidratarea intensă a părului. Pentru un aport de proteine și strălucire, adaugă și un ou în amestec și, dacă dorești un plus de nutriție, poți adăuga și o linguriță de ulei de migdale dulci. Pisează și amestecă bine totul pentru a obține o pastă omogenă. Aplică masca pe părul umezit în prealabil, asigurându-te că acoperi de la rădăcini până la vârfuri. Înfășoară părul într-o cască de duș și pune și un prosop pe deasupra și lasă masca să acționeze timp de jumătate de oră. La final, clătește bine masca cu apă călduță și apoi spală părul ca de obicei, cu șamponul tău obișnuit și folosește balsam după necesitate. Această mască are ingrediente bogate în substanțe nutritive, care vor hidrata și hrăni părul pe timpul iernii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - What to do about dry skin in winter
https://www.health.harvard.edu/womens-health/what-to-do-about-dry-skin-in-winter
Good Housekeeping - 14 DIY Hair Masks That Actually Work 
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/g29627145/diy-hair-masks/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0