Cum sa alegeti ochelarii de soare potriviti

Problemele de vedere, precum cataracta sunt considerate semne ale inaintarii in varsta, dar unele masuri luate in prezent, va pot proteja vederea in viitor. Este vorba de ochelarii de soare.

Ochii trebuie protejati de radiatiile UV la fel ca pielea. Trebuie sa-i protejati in fiecare zi, nu numai cand sunteti pe plaja.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oftalmologii recomanda purtarea de ochelari de soare de fiecare data cand iesim afara, desi sunt mult mai importanti vara si iarna, in zonele acoperite de zapada, la altitudini ridicate. Sunt absolut necesari si cand urmati un tratament cu medicamente care maresc sensibilitatea la soare.

Lasand la o parte criteriile de stil, cei mai eficienti sunt ochelarii de soare cu lentile mari, care acopera o suprafata mare și care absorb in totalitate razele ultraviolete, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.

Pentru durabilitate si cea mai buna vizibilitate, optati pentru plastic policarbonat rezistent la zgarieturi. Lentilele polarizate reduc luminozitatea si ofera o vizibilitate mai buna, dar nu contribuie la protectia impotriva razelor UV. De asemenea, lentilele in sine nu ofera niciun fel de protectie - negre, verzi, galbene - este mai degraba o chestiune de gust, atata timp cat acestea au un invelis care sa ofere protectie impotriva razelor UV.

Citeste si: Cum alegem ochelarii de soare potriviţi?

Un test simplu pentru a evalua ochelarii de soare este sa-i tineti la cativa centimetri de fata in timp ce va uitati la o forma dreptunghiulara, spre exemplu un perete de caramida. Acoperiti-va un ochi si miscati ochelarii in sus si in jos si in lateral. Daca liniile se intrepatrund, continuati sa cautati ochelarii potriviti.

De asemenea, este posibil ca ochelarii de soare nu fie rezistenti la apa. Inca se dezbate daca filtrele cu lumini infrarosii si albastre sunt utile.

Daca purtati ochelari de soare cu lentila doar colorata, care nu contin pe ambalaj eticheta "filtru UVA/UVB",  riscati ca prin pupila, care se dilata sub lentila inchisa,  sa intre in o ochi cantitate si mai mare de UV. 

Atentie! Pacientii cu glaucom nu trebuie sa poarte ochelari de soare cu lentila foarte inchisa la culoare, din cauza riscului de a face un atac de glaucom, ci o lentila  35-40% colorata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0