Cum alegi rama de ochelari potrivită fizionomiei tale?

Atunci când vine momentul să îți alegi rame pentru noii tăi ochelari, pe lângă stilul de viață și stilul personal, forma feței joacă un rol foarte important în alegerea ramelor potrivite, indiferent că este vorba despre ochelari de soare sau de vedere. 

Având în vedere că, la ora actuală opțiunile sunt nelimitate, e posibil să te simți ușor intimidată de varietatea de modele de rame disponibile și să nu știi ce să alegi. 

Pentru a face alegerea potrivită, e important să iei în calcul următoarele aspecte: forma feței, stilul tău personal și modelele de rame care îți plac. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Care sunt tipurile de formă a feței?

Fiecare față are particularitățile sale, dar există o clasificare de bază în funcție de forma capului și a conturării trăsăturilor. Astfel, cele mai des întâlnite forme ale feței cuprind:

1.    Forma ovală: lungimea feței ovale este de aproximativ două ori lățimea sa. Mandibula este ușor mai îngustă față de frunte, iar acestui tip de față i se potrivesc, de regulă, ramele de ochelari rotunde sau cele angulare, pentru un plus de structură. 
2.    Forma rotundă: fețele rotunde au, de obicei, rotunjimi fine, pomeți mari și bine definiți. Pentru a încadra cât mai bine această formă de față, se recomandă ochelari cu rame angulare, bine structurate.  
3.    Forma pătrată: fața cu formă pătrată este caracterizată prin trăsături puternice și bine conturate. Ochelarii cu ramă rotundă sunt, în acest caz, o opțiune potrivită, pentru că îndulcesc liniile bine conturate. Cu toate acestea, dacă urmărești să îți pui în valoare trăsăturile sculpate, poți opta pentru rame angulare. 
4.    Forma dreptunghiulară: fața dreptunghiulară este, de obicei, mai lungă decât lată și prezintă trăsături angulare, bine definite. Pentru această formă se recomandă ochelarii cu rame pătrate și lentile de dimensiuni medii. 
5.    Forma de inimă: fețele în formă de inimă sunt caracterizate printr-o frunte ușor mai lată, pomeți înguști și bărbie îngustă. Pentru a îndulci trăsăturile și forma feței se poate apela la o pereche de ochelari cu rame de tip cat eye și lentile ovale. 
6.    Forma de diamant: la o față cu formă de diamant, pomeții sunt, de obicei, mai bine definiți și mai mari față de mandibulă. În acest caz, se recomandă ochelarii cu formă ovală, pentru a pune în valoare trăsăturile angulare. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum alegi cel mai bine ramele de ochelari potrivite pentru tine?

Regula principală atunci când mergi la cumpărături este să identifici, mai întâi, forma de rame pe care o dorești și care ți se potrivește, acest lucru fiind în funcție de ce anume îți dorești de la noua pereche de ochelari, și anume să creeze un contrast cu trăsăturile tale sau să le echilibreze. 

Cu toate acestea, nu trebuie să urmezi litera de lege, pentru că uneori, mai ales atunci când vine vorba despre ochelari de soare, ne lăsăm purtate de instinctul de moment și de cum ne simțim când probăm o anumită pereche. Așadar, atât timp cât perechea de ochelari arată bine pe fața ta și te face să te simți bine, e important să îți asculți intuiția.  

De asemenea, se recomandă să mergi într-un magazin fizic pentru a proba mai multe perechi de ochelari. Dacă este vorba despre ochelari de vedere, comanda va dura câteva săptămâni, dar e important să știi cum arată ramele de ochelari alese în realitate. De asemenea, dacă îți cumperi ochelarii dintr-un magazin fizic, e posibil ca un eventual retur sau retuș să fie mai ușor de realizat. 

Dacă alegi să îți cumperi ochelarii online, asigură-te că utilizezi un magazin online de încredere, care oferă o transparență totală a tranzacțiilor, opțiuni bune de livrare și produse de calitate. Un plus de ajutor îl poți avea de la recenziile clienților de pe site-ul propriu-zis sau de pe conturile acestuia pe rețelele de socializare. 

Dacă este vorba despre ochelari de vedere iar recomandarea medicală este una mai complexă, de exemplu, ai nevoie de ochelari cu lentile foarte groase, asigură-te că magazinul online furnizează serviciile de care ai nevoie. 

Pentru a te ghida cât mai ușor și a evita confuzia care apare frecvent atunci când avem foarte multe opțiuni la dispoziție, poți lua în calcul următoarele patru criterii de selecție:

1.    Forma feței, unde intră și trăsăturile specifice ale feței tale, cum ar fi forma și dimensiunea nasului, lățimea feței, forma și mărimea pomeților, distanța dintre ochi, etc.
2.    Recenziile clienților asupra produsului care ți-a atras atenția. Unele pot include și fotografii, care pot fi de real ajutor în acest caz.
3.    Reputația magazinului – după cum am menționat mai devreme, este important să te asiguri că îți achiziționezi ramele de la un producător sau distribuitor de încredere, care oferă servicii sigure și de calitate. 
4.    Prețul – este indicat să îți stabilești o limită de preț, care te va ajuta să rafinezi mai bine căutarea de modele și te va împiedica să faci o achiziție necumpătată. 

În concluzie, indiferent dacă intenționezi să îți cumperi o pereche de ochelari de soare pentru concediul de vară, un nou model pentru colecția existentă de ochelari de soare, o pereche de ochelari noi de vedere sau, pur și simplu, o pereche de ochelari durabili și de calitate, ramele sunt un aspect extrem de important.

Pentru a alege în mod potrivit ramele, ia în calcul forma feței, trăsăturile proeminente și stilul tău personal. Gândește-te, mai ales dacă vorbim de ochelari de vedere, că aceștia te vor însoți în orice moment și la orice ținută. 

Odată ce ai identificat forma feței tale și care sunt ramele potrivite pentru aceasta, îți va fi mult mai ușor să navighezi prin vasta selecție de modele disponibilă atât în magazinele fizice, cât și în mediul online.

Nu în ultimul rând, dacă găsești un model de rame care îți place, ți se potrivește și care te entuziasmează, chiar dacă nu respectă regulile menționate mai sus, e o idee bună să îi achiziționezi. Uneori, intuiția și felul în care te face să te simți un anumit obiect contează mai mult decât regulile prestabilite.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Great Glasses for Your Face Shape
https://www.healthline.com/health/glasses-for-face-shape 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0