Cand poate fi exfolierea periculoasa pentru piele?

Majoritatea produselor de ingrijire a pielii promit sa imbunatateasca aspectul pielii prin exfolierea sau indepartarea celulelor moarte stratului exterior al pielii. Dar uneori, exfolierea poate sa faca mai mult rau decat bine, conform American Academy of Dermatology (Academiei Americane de Dermatologie).

„La unele persoane, exfolierea poate sa inrautateasca aspectul exterior al pielii, cauzand roseata sau acnee”, a declarat dr. Rebecca Tung, profesor asociat de dermatologie la Centrul Medical al Universitatii Loyola din Maywood, Illinois. „Daca apelati la exfoliere, este important sa faceti acest lucru in siguranta si fara sa va deteriorati pielea”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inainte de exfoliere, luati in considerare tipul dumneavoastra de piele, a recomandat Tung intr-un comunicat de presa al AAD:

  • Deseori, dupa folosirea produselor de ingrijire a pielii, persoanele cu piele sensibila resimt arsuri sau usturimi.
  • Pielea normala este curata, fara sensibilitate.
  • Pielea uscata are un aspect solzos, este aspra si cu mancarimi.
  • Pielea grasa este stralucitoare si cu exces de sebum.
  • Pielea de tip mixt este uscata in unele locuri si grasa in altele.


„Intelegerea tipului de piele ajuta la alegerea unei metode de exfoliere care se potriveste cel mai bine tipului dvs. de piele” a spus Tung. 

Exista doua metode de exfoliere acasa. Pielea moarta poate fi indepartata cu un instrument mecanic, precum o perie, un scrub sau un burete. Se poate indeparta usor si cu substante chimice, precum acizi alfa hidroxilici si acizi betahidroxilici, a mai adaugat Tuna. 

 

 

Pasii urmatori contribuie la prevenirea deteriorarii pielii:

Analizati medicamentele si produsele de ingrijire a pielii pe care le folositi deja. Este posibil ca unele sa va faca pielea mai sensibila, spre exemplu, cremele cu retinol eliberate pe reteta sau produsele care contin retinol sau peroxid de benzoil. Exfolierea folosind aceste produse poate declansa eruptii de acnee sau o piele excesiv de uscata. 

Alegeti o metoda potrivita tipului dvs de piele. Persoanele cu piele uscata, sensibila sau predispusa la acnee ar trebui sa foloseasca un prosop de baie si un exfoliant chimic usor. Este posibil ca persoanele cu piele grasa, mai groasa sa prefere tratamente chimice sau exfolierea mecanica. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare ar putea sa nu raspunda bine la exfoliantii puternici. 

 

 

Aveti grija de pielea dumneavoastra. Scrub-urile sau exfoliantii chimice trebuie aplicati usor printr-o miscare circulara, pe o suprafata mica de piele pentru aproape 30 de secunde. Clatiti cu apa calduta. Nu va exfoliati niciodata daca pielea prezinta taieturi, zgarieturi sau arsuri de soare. Imediat dupa exfoliere aplicati o lotiune. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu folositi o cantitate prea mare. De cele mai multe ori, cu cat exfolierea este mai agresiva, cu atat mai mult ar trebui sa aiba loc mai rar. Exfolierea prea des poate sa cauzeze roseata si iritatii ale pielii. Daca aveti intrebari, dermatologul poate sa va evalueze pielea si sa va ajute sa decideti daca exfolierea ar fi benefica pentru dvs, a precizat Tuna.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0