7 nutrienți esențiali pentru piele și păr

Un păr bogat și strălucitor, împreună cu o pielea luminoasă și fermă, sunt semne vizibile ale frumuseții naturale. La fel ca oricare parte a corpului, atât părul, cât și pielea, au nevoie de o varietate de nutrienți pentru a se menține sănătoase și a radia frumusețe.  

De altfel, anumite deficiențe nutriționale se reflectă imediat în calitatea părului și a pielii. Atunci când suferi de un deficit nutritional, părul capătă aspect tern și uscat și începe să cadă mai mult ca de obicei, iar pielea își pierde luminozitatea și pot apărea simptome precum roșeață, iritație sau erupții. 

În timp ce anumiți factori, cum ar fi vârsta și moștenirea genetică, afectează aspectul părului și al pielii, aportul nutritional este esențial pentru o piele sănătoasă și un păr frumos. Mai jos, regăsești 7 nutrienți-cheie de care ai nevoie pentru frumusețea pielii și părului.

1. Vitamina A

Toate celulele din corp au nevoie de vitamina A pentru a se dezvolta în mod normal. Aici ne referim inclusiv la celulele de la nivelul părului și pielii. De reținut este că celulele care compun firele de păr sunt cele care se dezvoltă cel mai rapid în organismul uman. Vitamina A contribuie, de asemenea, la producția de sebum, adică uleiurile naturale secretate de glandele sebacee. Pe lângă rolul de protecție, sebumul menține un nivel de hidratare optim al scalpului și al pielii, atât timp cât nu este secretat în exces. 

Potrivit mai multor cercetări1, dietele deficiente în vitamina A pot duce la apariția mai multor probleme de natură cutanată, dar și la căderea părului. Atenție, însă, la cantitate, mai ales dacă iei un supliment alimentar care conține și vitamina A și folosești și produse cosmetice ce conțin această vitamină. Supradoza de vitamina A poate duce la efectul advers, și anume la căderea părului. Așadar, în ceea ce privește produsele de înfrumusețare pe care le poți integra în rutină pentru piele și păr, optează pentru crème ce conțin retinol, un derivate potent al vitaminei A, iar pentru păr, poți alege tratamente pe bază de vitamina A, pentru un păr mai strălucitor și des.

Alimentația, însă, trebuie să reprezinte baza ta nutritivă. Cartofii dulci, morcovii, dovleacul, spanacul și varza kale sunt bogate în betacaroten, care este convertit de organism în vitamina A. 
Surse bogate de vitamina se regăsesc și în produsele lactate și avicole, cum ar fi laptele, ouăle și iaurtul. De asemenea, uleiul de ficat de cod este o sursă bună de vitamina A, pe lângă acizii grași Omega-3, la fel de importanți pentru sănătate. 

2. Complexul de vitamine B

Una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru creșterea părului, regăsită în numeroase suplimente alimentare, este biotina – un derivat al vitaminei B. În plus, mai multe studii2 demonstrează că deficiența de biotină duce la căderea părului. Deși biotina este folosită ca tratament alternativ pentru căderea medie și moderată a părului, cei cu deficiență de biotină se bucură de cele mai bune rezultate în urma unui tratament cu acest compus. 

Cu toate acestea, este important de reținut că deficiența de biotină este rară, deoarece se regăsește într-o varietate de alimente. Așadar, pentru rezultate satisfăcătoare, orientează-te către un supliment sau produs care conține întreaga gamă de vitamine B. Complexul de B-uri susține crearea de celule roșii, care transport oxigenul și nutrienții către scalp, foliculii de păr, și pele. Aceste procese sunt foarte importante pentru sănătatea pielii și părului. 

După cum spuneam, vitamina B se regăsește în multe alimente, printre care se numără cerealele integrale, migdalele, carnea, peștele, fructele de mare și legumele verzi. Poți opta, de asemenea, pentru un supliment alimentar pe bază de vitamina B sau pentru produse cosmetice, pentru păr și piele, care conțin niacinamide – un derivat al vitaminei B3. 

3. Vitamina C

Radicalii liberi sunt dăunători deoarece blochează creșterea părului și pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii. În acest sens, vitamina C este aliatul tău. Vitamina C este un antioxidant puternic ce protejează organismul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, corpul are nevoie de vitamina C pentru a crea colagen, o proteină esențială pentru fermitatea pielii și elasticitatea părului.

Vitamina C ajută și la o absorbție mai bună a fierului, mineral esențial pentru organism, inclusiv pentru piele și păr. Din alimentație, vitamina C se poate prelua cu ușurință din căpșuni, citrice ardei grași și guava. În ceea ce privește produsele cosmetice, alege un ser cu vitamina C, pe care să îl aplici dimineața, înainte de crema cu fotoprotecție, și un ulei de păr din portocale dulci, pentru un plus de strălucire și hidratare. 

4. Vitamina D

Carența de vitamina D a fost asociată de către cercetători cu alopecia, adică pierderea unei cantități peste limita zilnică admisă de fire de păr.  De asemenea, cercetările indică faptul că vitamina D ajută la dezvoltarea de noi foliculi, adică porii de pe suprafața scalpului din care cresc firele noi de păr. 

În ceea ce privește beneficiile pentru piele, vitamina D promovează sinteza de colagen, care este foarte importantă pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Deficiența de vitamina D este o problemă pentru mulți dintre noi, mai ales pe timp de iarnă. Așadar, asimila vitamina D prin consumul de pește gras, ulei de ficat de cod și alimente suplimentate cu vitamina D, sau poți opta pentru un supliment alimentar zilnic.  

5. Vitamina E

Vitamina E, la fel ca vitamina C, este un antioxidant ce poate preveni stresul oxidativ. Conform unui studiu3 realizat pe persoane cu probleme de cădere a părului, 34.5% dintre aceștia au manifestat o reducere semnificativă a volumului de păr căzut, după suplimentarea cu vitamina E, pe o durată de opt luni. 

În plus, vitamina E este esențială pentru un ten luminos și tânăr, deoarece combate efectul de îmbătrânire prematură cauzat de radicalii liberi. Semințele de floarea soarelui, migdalele, spanacul și fructul de avocado sunt surse foarte bune de vitamina E. De asemenea, există numeroase produse cosmetice, pentru piele și păr, formulate cu vitamina E. 

6. Fier

Fierul ajută transportul oxigenului către celule, prin intermediul celulelor roșii, susținând, astfel, numeroase funcții importante ale organismului, inclusiv creșterea și regenerarea părului. Deficiența de fier poate cauza anemie, o cauză majoră a căderii părului, care apare mai des la femei.  Așadar, ai grijă ca alimentația ta să includă surse de fier, cum ar fi scoicile, midiile, ouăle, carnea roșie (în moderație) și lintea.  De asemenea, poți opta pentru un supliment alimentar care să conțină și fier. 

7. Zinc

Zincul este foarte important atât pentru sănătatea părului, cât și a pielii. Acesta controlează activitatea glandelor sebacee, în așa fel încât acestea să producă suficient sebum pentru protejarea scalpului și a pielii. Adesea, căderea părului are ca motiv o deficiență de zinc. Prin urmare, dacă te confrunți cu această problemă, poți lua în considerare un supliment alimentar cu zinc. De asemenea, produsele cosmetice formulate cu zinc pot ajuta în anumite probleme ale pielii, cum ar fi erupțiile acneice. Pe lângă suplimente, ia în considerare integrarea de alimente bogate în zinc, în dieta ta, cum ar fi carnea de vită, spanacul, semințele de dovleac și lintea. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul Clinical signs of anemia in vitamin A-deficient rats, publicat în National Library of Medicine, în iulie 1979, autori: L A Mejia, R E Hodges, R B Rucker
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/453058/ 
2.Studiul Biotin and biotinidase deficiency, publicat în National Library of Medicine, în noiembrie 2008, autori: Janos Zempleni, Yousef I Hassan, Subhashinee Sk Wijeratne
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19727438/ 
3.Studiul Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers, publicat în National Library of Medicine, în decembrie 2010, autori: Lim Ai Beoy, Wong Jia Woei, Yuen Kah Hay
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202/ 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0