4 sfaturi pentru îngrijirea bărbii

Îngrijirea bărbii poate fi o alegere stilistică avantajoasă, dar presupune angajament, perseverență, atenție și răbdare. Barba poate crește la fel de greu precum unghiile și are nevoie de întreținere constantă. Dacă nu este îngrijită corespunzător, poate crește inegal și dăuna aspectului general al feței. De aceea, este important să cunoști pașii esențiali de îngrijire a bărbii, precum și tipul de barbă care se potrivește cu forma feței tale. Mai jos, regăsești principalele elemente de care trebuie să ții cont atunci când te decizi să îți lași barba să crească.

1. Fii răbdător

O barbă frumoasă se obține greu, mai ales la început. Atunci când te hotărăști să îți lași barba să crească, este important să îi acorzi o perioadă de grație de circa patru-șase săptămâni. Acest lucru înseamnă să nu îi modifici în niciun fel forma sau să tunzi vârfurile, ci să aștepți să se formeze masa de păr. 

În felul acesta, părul facial va crește uniform (ține cont că unele fire de păr cresc mai repede față de altele, în funcție de ciclul de creștere), vei evita apariția golurilor și îți vei forma o idee de ansamblu asupra formatului bărbii tale. Fiecărui bărbat îi crește barba în mod diferit, în funcție de mulți factori. Un stil de viață echilibrat, alimentația sănătoasă și exercițiul fizic regulat pot contribui la creșterea și formarea mai rapidă a bărbii. Așadar, începe prin a avea răbdare și rezistă tentației de a modifica forma bărbii până nu se dezvoltă uniform și egal pe suprafața părții inferioare a feței. 

Un alt aspect important de luat in calcul, la început, este mâncărimea asociată cu creșterea bărbii. Poate fi un fenomen neobișnuit, mai ales dacă obșnuiești să folosești lama de ras la câteva zile. Mâncărimea face parte din procesul natural de creștere a părului facial și, cu răbdare, senzația va trece odată ce părul de pe față se maturizează și se așază. 

2. Alege un stil de barbă care să se potrivească cu forma feței tale

La fel ca frizura, hainele și hobby-urile, barba trebuie să se potrivească cu personalitatea și cu forma feței tale. Pentru a alege stilul potrivit, poți căuta diverse modele de barbă în reviste de specialitate sau tutoriale video, sau poți apela la sfatul unui stilist. Este important să alegi, de la bun început, forma potrivită, pentru că mai apoi îți va fi mai greu să o modifici. 

3. Renunță dacă barba nu se ridică la măsura așteptărilor tale

Din păcate, barba nu este un element potrivit oricărui bărbat, iar genetica joacă un rol important în acest sens. Unor bărbați nu le crește barba uniform, pot dezvolta multe fire răzlețe și goluri în care nu crește părul deloc, ceea ce nu poate fi rezolvat prin stilizare. Dacă, după o lună, barba nu a căpătat o formă omogenă, este preferabil să renunți, pentru că e un semn că nu ți se va potrivi. 

4. Odată crescută, învață cum să îți îngrijești barba

Ai avut răbdare, iar barba a crescut și, în sfârșit, este momentul să o stilizezi. Odată ce ai ales forma potrivită, ai grijă să o menții prin scurtarea firelor rebele o dată la câteva zile sau la o săptămână, în funcție de cât de repede îți crește părul.

Folosește un aparat de tuns de bună calitate, care să scurteze delicat firele de păr, fără să le smulgă sau să le despice. 

Urmează îngrijirea. Iată pașii esențiali:
-    Samponează-ți barba regulat, fie cu un săpun solid special pentru barbă (nu un săpun normal, pentru că acesta îți va usca fața și părul facial), fie cun un șampon lichid blând și hrănitor. Poți alege, de asemenea, un produs specializat sau poți opta pentru un șampon pentru bebeluși. Este recomandat să îți speli barba cu șampon de câteva ori pe săptămână, pentru o bună igienă a pielii și bărbii și un aspect mai frumos al acesteia. 
-    Hidratează-ți barba cu un balsam puternic emolient, care să îți îmblânzească firele de păr rebele și care să te ajute să îți modelezi forma bărbii mai bine. Caută un produs cu ingrediente precum unt de shea, glicerină și vitamina E. Păstrează balsamul în barbă pentru două-trei minute, apoi clătește părul cu apă călduță, până se duce produsul în întregime. 
-    Ai grijă la ingredientele produselor pe care le aplici pe barbă, pentru că acestea se vor infiltra și în piele. Așadar, este preferabil să eviți produsele care conțin alcool denat., parfumuri sau substanțe alergenice sau comedogenice. Fie că ai probleme de ten sau nu, este important să eviți încărcarea porilor sau iritarea pielii de dedesubt, pentru că acest lucru îți va afecta și sănătatea bărbii.
-    Folosește un ulei hrănitor pentru modelarea bărbii și pentru a o menține lucioasă și hidratată cât mai mult timp. Poți alege un ulei pentru bebeluși, cu ingrediente calmante și cicatrizante, precum extractul de gălbenele. Ai grijă să nu conțină parfum sau alcool. 

Sfaturi pentru menținerea sănătății părului facial

Pentru a avea mereu o barbă frumoasă, urmează sfaturile de mai jos:
1.    Menține o dietă echilibrată, bogată în nutrienți. Deși nu există alimente care să adreseze sănătatea părului facial, un regim alimentar bogat în macro și micronutrienți te poate ajuta foarte mult. De asemenea, suplimentele alimentare cu vitamina B și colagen pot întări și oferi elasticitate firelor de păr. 
2.    Somnul este esențial pentru regenerarea țesuturilor și pentru menținerea sănătății pielii și părului, pe lângă multe alte beneficii cunoscute. 
3.    Ai grijă cum mănânci, pentru a evita rămășițele de mâncare în barbă. Acestea pot provoca iritații, alergii cutanate și stare de disconfort. Mănâncă cu înghițituri mici și păstrează mereu un șervețel de hârtie la îndemână. 

Așadar, dacă te-ai decis să îți schimbi stilul și să porți barbă, ține cont de faptul amintit la începutul articolului: o barbă frumoasă se întreține cu multă atenție și migală. Cu toate acestea, odată ce intri într-un ritm, nu ți se va mai părea la fel de sinuos procesul. În plus, odată ce barba capătă o formă frumoasă și va deveni motiv de mândrie, vei vedea că eforturile tale nu au fost în zadar.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - 12 Easy Beard Care Tips
https://www.webmd.com/men/features/beard-care-tips#1 

 
 


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0