Mingea de fitness pe post de scaun de birou - este sau nu benefica?

Despre scaunul de birou stii deja ca iti creeaza dureri de spate si nu numai, atunci cand stai pe el timp indelungat. Este insa benefic sa il inlocuiesti cu o minge de fitness? Iata ce spun specialistii!

 

Cu toate ca in ultima vreme este la moda sa inlocuiesti scaunul de birou cu o minge de fitness, studiile facute in domeniu nu arata ca aceasta inlocuire este benefica in vreun fel. Concret, fie ca stai pe scaun, fie ca stai pe mingea de exercitii, postura adoptata la birou este una care pune presiune pe coloana vertebrala, mai ales daca este mentinuta pentru mai multe ore la rand.

Iata miturile despre mingea de exercitii folosita in locul scaunului, demontate:

Mingea de fitness fortifica musculatura spatelui, reducand astfel durerile lombare – Fals! Nu exista dovezi stiintifice care sa confirme aceasta teorie. Mai mult decat atat, e posibil ca in incercarea de a mentine postura in ciuda faptului ca mingea poate aluneca, muschii din zona lombara sa fie chiar tensionati si astfel sa apara durerile.

 

Mingea de fitness este mai confortabila decat scaunul de la birou – Fals! Atunci cand stai multe ore in sezut, in fata biroului, atat mingea de fitness, cat si scaunul de la birou sunt inconfortabile. De fapt, mingea creeaza chiar un disconfort mai mare decat scaunul, atunci cand se sta multe ore in sezut. Asta pentru ca, din nevoia de a iti mentine echilibrul, vei incorda spatele, dar si pentru ca greutatea este distribuita in mod diferit atunci cand stai pe o minge moale, comparativ cu statul in sezut pe o suprafata rigida precum scaunul.

Mingea de fitness sporeste mobilitatea coloanei vertebrale – Fals! Daca inlocuiesti scaunul cu mingea de fitness nu vei avea o mobilitate sporita a coloanei vertebrale. Mai mult decat atat, poate aparea rigiditatea in zona spatelui din cauza ca nu exista spatar sau manere ca in cazul scaunului.

Un alt risc la care te expune folosirea mingiei de fitness in locul scaunului de birou este accidentarea. Mingea de exercitii poate aluneca si exista riscul de accidentare, care se poate solda cu entorse, fracturi sau alte leziuni.

Cand este recomandata mingea de fitness

Mingea de fitness este recomandata pentru practicarea exercitiilor, fie la sala de fitness, fie acasa.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Aceasta nu ar trebui, insa, sa inlocuiasca scaunul de birou. Daca vrei totusi sa folosesti mingea pentru exercitii in timp ce stai la birou, e indicat sa o faci pentru un interval scurt de timp, alternand cu statul pe scaun.

Poti, insa, sa achizitionezi un scaun de birou ergonomic, care sa ofere sustinerea necesara coloanei vertebrale.

Se recomanda, de asemenea, pauzele dese in timpul programului de 8 ore de la serviciu. O data pe ora, medicii ne sfatuiesc sa ne ridicam de la birou si sa mergem pret de 10 minute, pentru ca musculatura spatelui sa se relaxeze.

Cum sa reduci durerile de spate daca stai multe ore pe scaun, la birou

Durerile de spate pot aparea din cauza statului indelungat pe scaun. Presiunea pusa pe coloana vertebrala este marita mai ales in zona lombara, de aceea in aceasta regiune durerile sunt mai accentuate. Si in zona sacrala pot fi resimtite aceste dureri.

Pentru reducerea presiunii puse pe zona lombara, se pot folosi perne care sa sustina spatele. O perna care se muleaza pe regiunea lombara va reduce riscul de dureri. Indicat ar fi ca aceasta sa fie una rigida, nu moale.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Unstable sitting in the workplace – are there psyhical activity benefits?”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Brian D. Lowe, Naomi G. Swanson, Stephen D. Hudock si Gregory Lotz

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0