Masajul amelioreaza durerile lombare - cum sa fie executat

Multe dintre durerile lombare sunt cauzate de tensiune musculara ori de o intindere a unor muschi. In cazul acestor dureri lombare, masajul este una dintre cele mai eficiente terapii in tratarea durerii.

Masajul poate fi facut atat de catre un specialist, cat si de un maseur amator, impoartant este sa se maseze grupele corecte de muschi astfel incat durerea sa fie ameliorata. Muschii quadratus lumborum si muschiul gluteus medius provoaca cele mai severe dureri atunci cand sunt tensionati. Pentru detensionarea completa a acestor muschi poate fi nevoie de pana la 60 de minute de masaj.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Masarea muschiului quadratus lumborum

Acest muschi este amplasat intre zona pelviana si coaste si este responsabil pentru stabilitatea in zona pelviana, precum si pentru alinierea corecta a trunchiului. Acest muschi cauzeaza adesea dureri lombare. Durerile apar daca muschiul devine iritat atunci cand partea de jos a corpului este implicata intr-o activitate solicitanta, ce presupune miscare sau incordarea musculaturii din cauza unei pozitii adoptate, in timp ce partea de sus a corpului este mai relaxata. Activitatile precum aplecarea deasupra unei chiuvete pentru a spala vasele ori alergatul pe o suprafata care nu este dreapta pot tensiona acest muschi, fapt ca are ca urmare durerea lombara. Intr-o asemenea situatie, durerea se manifesta sub forma unui junghi, fiind ascutita.

Pentru detensionarea muschiului se recomanda masajul care foloseste miscari de intindere ale muschilor.

Masarea muschiului gluteus medius

Muschii gluteus medius sunt localizati la nivelul posteriorului si pot cauza dureri daca sunt inflamati. De multe ori, inflamarea muschiului gluteus medius se produce simultan cu iritarea muschiului quadratus lomborum. Masarea prin miscari alerte a acestor muschi va stimula circulatia sanguina la nivelul acestora, ameliorand durerile lombare.

 

 

Ponturi pentru un masaj terapeutic reusit in caz de dureri lombare

Ideal ar fi sa apelezi la un maseur profesionist pentru a beneficia din plin de efectele terapeutice ale masajului in tratarea durerilor lombare. Pentru persoanele care stau foarte multe ore pe scaun ori care executa miscari solicitante pentru spate prin prisma meseriei, e recomandat masajul regulat pentru combaterea, dar si pentru prevenirea durerilor lombare ce ar putea aparea din cauza tensionarii musculare.

In cazul in care nu exista posibilitatea financiara pentru un masaj profesionist, se poate apela si la ajutorul unui apropiat, care poate masa zonele dureroase.

Cele mai folosite miscari pentru ameliorarea durerilor de spate prin masaj sunt:

  • Miscarile de masaj circulare, executate de-a lungul coloanei vertebrale, pe ambele parti, precum si in zona coccisului (la baza coloanei vertebrale)
  • Miscarile de compresie sau de frecare executate exact in zona lombara, pana cand se simte ca zona s-a incalzit

In timpul unei crize lombare, se recomanda masajul zilnic, de cel putin 20-30 de minute, insa ideal ar fi ca acesta sa dureze pana la o ora. Apoi, dupa ce episoadele dureroase au trecut, se recomanda masajul realizat o data sau de doua ori pe saptamana.

Folosirea unui ulei de masaj poate potenta efectele masajului, insa poate fi folosit si un unguent cu efect antiinflamator, care va combate inflamatia si va avea efecte calmante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0