Masajul amelioreaza durerile lombare - cum sa fie executat?
Masajul amelioreaza durerile lombare - cum sa fie executat?
Masajul amelioreaza durerile lombare - cum sa fie executat?
Multe dintre durerile lombare sunt cauzate de tensiune musculară ori de o întindere a unor mușchi. În cazul acestor dureri lombare, masajul este una dintre cele mai eficiente terapii în tratarea durerii. Alte tipuri de durere lombară pot să nu răspundă bine la masaj, ba chiar această terapie să fie contraindicată.
Masajul poate fi foarte util pentru calmarea unor dureri lombare, mai ales în anumite situații. Când durerea lombară este cauzată de tensiunea sau contractura mușchilor din zona spatelui, masajul poate relaxa mușchii, reduce inflamația locală și îmbunătăți circulația sângelui, ceea ce duce la reducerea durerii. După activități fizice intense sau ridicarea unor greutăți, mușchii lombari sunt suprasolicitați, deci și în acest caz masajul este de ajutor la reducerea durerii și a disconfortului, facilitând recuperarea.
De asemenea, stresul tinde să provoace contractarea involuntară a mușchilor din zona lombară. Masajul are și un efect relaxant general, reducând tensiunea și stresul mental, ceea ce diminuează și durerile lombare asociate. Și pentru persoanele care suferă de afecțiuni lombare cronice (cum ar fi discopatia sau spondiloza), masajul poate ajuta la ameliorarea simptomelor pe termen scurt, îmbunătățind mobilitatea și calitatea vieții.
Masajul poate fi făcut atât de către un specialist, cât și de un maseur amator, impoartant este să se maseze grupele corecte de mușchi astfel încât durerea să fie ameliorată. Mușchii quadratus lumborum și gluteus medius provoacă cele mai severe dureri lombare atunci când sunt tensionați. Pentru detensionarea completă a acestor mușchi poate fi nevoie de până la 60 de minute de masaj.
Este important de precizat că masajul nu este indicat în toate cazurile de dureri lombare. În situații cum ar fi fracturi, hernii de disc severe sau alte afecțiuni care necesită tratament medical de urgență, masajul ar putea agrava problema. Așadar, consultarea unui medic înainte de a începe un tratament prin masaj este esențială.
Masarea mușchiului quadratus lumborum
Acest mușchi este amplasat între zona pelviană și coaste și este responsabil pentru stabilitatea în zona pelviană, precum și pentru alinierea corectă a trunchiului. Acest mușchi cauzează adesea dureri lombare. Durerile apar dacă mușchiul devine iritat atunci când partea de jos a corpului este implicată într-o activitate solicitantă, care presupune mișcare sau încordarea musculaturii din cauza unei poziții adoptate, în timp ce partea de sus a corpului este mai relaxată. Activitățile precum aplecarea deasupra unei chiuvete pentru a spăla vasele ori alergatul pe o suprafață care nu este dreaptă pot tensiona acest mușchi, fapt care are ca urmare durerea lombară. Într-o asemenea situație, durerile lombare se manifestă sub forma unui junghi, ascuțite. Pentru detensionarea mușchiului se recomandă masajul care folosește mișcări de întindere ale mușchilor.
Masarea mușchiului gluteus medius
Mușchii gluteus medius sunt localizați la nivelul posteriorului și pot cauza dureri lombare dacă sunt inflamați. De multe ori, inflamarea mușchiului gluteus medius se produce simultan cu iritarea mușchiului quadratus lomborum. Masarea prin mișcări alerte a acestor mușchi va stimula circulația sangvină la nivelul acestora, reducând durerile lombare.
Tuina, un masaj util pentru durerile lombare?
Tuina este o tehnică de masaj specifică, utilizată în medicina tradițională chineză, care se poate indica și pentru tratarea durerilor lombare. Tuina combină presopunctura, frământarea și întinderea mușchilor pentru a elibera tensiunea, a îmbunătăți circulația energiei (Qi) și a reduce durerea. Această tehnică este adesea folosită împreună cu alte terapii din medicina tradițională chineză, cum ar fi acupunctura sau fitoterapia.
Evaluarea stării pacientului
Practicianul va evalua fluxul de energie (Qi) și starea generală a pacientului pentru a identifica blocajele energetice sau dezechilibrele care cauzează durerea.
Presopunctura
Presiunea este aplicată pe anumite puncte energetice de pe meridianele care trec prin zona lombară. Unele puncte comune pentru durerea lombară includ: BL23 (Shenshu) - puncte situate lângă coloana vertebrală, la nivelul taliei, BL40 (Weizhong) - în spatele genunchiului, legat de energia lombară și GV4 (Mingmen) - pe coloana vertebrală, la nivelul taliei, considerat un punct central pentru susținerea energiei renale.
Frământarea și rularea pielii și mușchilor
Tehnicile manuale includ frământarea profundă a mușchilor din zona lombară pentru a elibera tensiunea și a îmbunătăți fluxul de sânge și energie.
Întinderea ușoară
Practicianul poate efectua mișcări de întindere pentru a ajuta la realinierea articulațiilor și vertebrelor, dacă este necesar.
Tehnici de vibrație și bătăi ușoare
În unele cazuri, se aplică vibrații sau lovituri blânde cu pumnul sau mâna pentru a stimula mușchii și a crește relaxarea acestora.
Beneficii ale masajului Tuina pentru durerea lombară
Tuina ajută la deblocarea energiei stagnante și la îmbunătățirea fluxului sangvin în zona lombară, ceea ce poate reduce inflamația și durerea. Prin manipulările specifice, mușchii tensionați din zona lombară se relaxează, reducând disconfortul. Prin întinderi și manipulări, tehnica Tuina poate ajuta la restabilirea mobilității în zona spatelui.
Ce spun studiile despre masajul utilizat ca terapie în durerile lombare?
Autorii unei cercetări recente susțin că prevalența durerilor de spate cronice și pe termen scurt este în creștere în Europa și SUA și, mai mult decât atât, durerea spinală acută apare într-o populație din ce în ce mai tânără; testele diagnostice identifică adesea leziuni avansate sub formă de hernii și proeminențe care sunt indicații pentru tratamentul neurochirurgical. Acest lucru are legătură cu stilul de viață al tinerilor, dominat de digitalizare, comoditate, efort minim și satisfacție maximă. În plus, potrivit autorilor, tinerii au un stil de viață mai sedentar și o incapacitate de a face față stresului.
La vârstnici, durerile lombare au alte cauze: degenerarea asociată cu vârsta și stresul excesiv asupra articulațiilor. La vârstnici, durerea este de obicei cronică cu simptome clasice, deși durerea paroxistică de scurtă durată, cu un curs acut și simptome nespecifice poate fi, de asemenea, experimentată. Durerea cronică nu înseamnă doar probleme funcționale, însă, ci afectează și celelalte aspecte ale vieții, ducând la renunțarea sau limitarea semnificativă a activităților profesionale, sociale și familiale.
Într-un studiu la care au participat femei și bărbați între 61 și 85 de ani, cu leziuni degenerative ale coloanei vertebrale diagnosticate de medicul lor primar, aceștia au primit masaje terapeutice clasice pentru spate pe o perioadă de 3 săptămâni cu o frecvență de 2 ori pe săptămână. Fiecare sesiune de tratament a durat 40 de minute, iar analiza durerii a fost efectuată înainte și imediat după terapie pentru a evalua modificările în ce privește durerea. Rezultatele au arătat că a existat o reducere a intensității durerii și a percepției durerii după terapia prin masaj, concluzia studiului fiind că, la adulții în vârstă cel puțin, masajul este o formă eficientă de terapie pentru reducerea durerilor de spate.
Un alt studiu, care a inclus femei între 20 și 65 de ani cu dureri lombare diagnosticate de mai mult de o lună, a investigat forța aplicată în timpul masajului aupra calmării durerilor lombare de cauză nespecificată. Pentru fiecare participantă, terapeutul a efectuat o ședință de masaj de 30 de minute (20 de minute de masaj general și 10 de minute de masaj focalizat) folosind un instrument special cu senzor de forță introdus, pentru un total de 6 ședințe în 3 săptămâni. În timpul masajului focalizat de 10 minute, un grup a primit masaj efectuat cu forță mare, iar un altul, masaj efectuat cu forță scăzută. Concluzia studiului a fost că masajul efectuat cu forță mai mare a fost mai eficient în reducerea durerii decât masajul mai ușor.
Un studiu care a analizat efectele masajului Tuina combinat timp de 4 săptămâni cu un exercițiu fizic asupra durerilor nespecifice de spate la 80 de pacienți a concluzionat, de asemenea, că aceasta este o terapie eficientă pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcției fizice.
Ponturi pentru un masaj terapeutic reușit în caz de dureri lombare
Ideal ar fi să apelezi la un maseur profesionist pentru a beneficia din plin de efectele terapeutice ale masajului în tratarea durerilor lombare. Pentru persoanele care stau foarte multe ore pe scaun, în birou sau în mașină, ori care execută mișcări solicitante pentru spate prin prisma meseriei, e recomandat masajul regulat pentru combaterea, dar și pentru prevenirea durerilor lombare care ar putea apărea din cauza tensionării musculare. În cazul în care nu există posibilitatea financiară pentru un masaj profesionist, se poate apela și la ajutorul unui apropiat, care poate masa zonele dureroase.
Cele mai folosite mișcări pentru ameliorarea durerilor de spate prin masaj sunt:
- Mișcările de masaj circulare, executate de-a lungul coloanei vertebrale, pe ambele părți, precum și în zona coccisului (la baza coloanei vertebrale);
- Mișcările de compresie sau de frecare executate exact în zona lombară, până când se simte că zona s-a încălzit.
În timpul unei crize lombare, se recomandă masajul zilnic, de cel puțin 20‑30 de minute, însă ideal ar fi că acesta să dureze până la o oră. Apoi, după ce episoadele dureroase au trecut, se recomandă masajul realizat o dată sau de două ori pe săptămână. Folosirea unui ulei de masaj poate potența efectele masajului, însă poate fi folosit și un unguent cu efect antiinflamator, care va combate inflamația și va avea efecte calmante.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Science Pulse - Effectiveness of massage therapy in reducing back pain in older adults
https://medicalsciencepulse.com/article/158755/en
Studiul „Effectiveness of massage therapy in reducing back pain in older adults”, apărut în Medical Science Pulse, Volume: 16, No.: 2, 2022, Published: 30-06-2022, DOI:10.5604/01.3001.0015.8755, autori: Iwona Wilk et al.
MDPI - The Effect of Massage Force on Relieving Nonspecific Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/20/13191
Studiul „The Effect of Massage Force on Relieving Nonspecific Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial”, apărut în Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19(20), 13191; https://doi.org/10.3390/ijerph192013191, autori: Chung-Yu Huang et al.
Springer Link - Observation on the therapeutic efficacy of Tuina plus “three-bridge” exercise for non-specific low back pain
https://link.springer.com/article/10.1007/s11726-022-1332-6
Studiul „Observation on the therapeutic efficacy of Tuina plus “three-bridge” exercise for non-specific low back pain”, apărut în J. Acupunct. Tuina. Sci. 20, 363–369 (2022). https://doi.org/10.1007/s11726-022-1332-6, autori: Li, J.
Te-ar mai putea interesa și...