Evolutia durerii lombare pe termen lung – la ce sa te astepti?

Odata ce apare, durerea lombara rareori se vindeca si nu mai revine niciodata. De cele mai multe ori, pacientul va avea de-a face cu episoade recurente de dorsalgie joasa pe tot parcursul vietii.

Cercetarile facute in domeniu au aratat ca durerea lombara este principala cauza a mobilitatii reduse precum si a absentei de la locul de munca din cauza mobilitatii afectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai mult decat atat, studii recente au aratat ca durerile de spate cresc riscul de aparitie a unor tulburari psihice, precum anxietatea sau depresia.

O echipa de cercetatori din cadrul Insititului de cercetare Krembil din Toronto, Canada, a analizat evolutia durerilor lombare de-a lungul timpului, la peste 12.700 de pacienti a caror stare de sanatate a fost atent monitorizata incepand din anul 1994 si pana in 2011. In acest timp, o data la 2 ani, specialistii au intervievat pacientii in scopul colectarii unor informatii cu privire la afectiunile asociate, intensitatea durerii, consumul de medicamente sau substante si nu numai. 

La final, s-a constatat ca un procent de numai 46,5% dintre toti acesti pacienti au avut, cel putin o data, un episod de dureri lombare.

Totodata, oamenii de stiinta au impartit pacientii, in functie de durerea resimtita, in 4 categorii:

  • Durere lombara persistenta (pe care au avut-o 18% din participanti)
  • Durere lombara care evolueaza (28,1% din participanti au avut aceasta durere)
  • Durere lombara ocazionala (33,4% dintre pacientii monitorizati s-au plans de o asemenea durere)
  • Recuperare dupa durerea lombara (20,5% dintre pacienti au declarat ca sunt in perioada de recuperare).


Persoanele cu dureri lombare persistente ori care evolueaza au recunoscut ca folosesc medicamente in mod frecvent pentru ameliorarea durerilor de spate. Totodata, acestia au cheltuit mai multi bani pe servicii medicale, in comparatie cu cei cu dureri lombare ocazionale.

Statistic vorbind, o persoana din 5 s-a recuperat complet dupa episodul de dureri lombare, insa cu ajutorul tratamentului pe baza de opioide si, uneori, pe baza de antidepresive.

Concluzia cercetatorilor care au realizat acest studiu a fost ca medicii ar trebui sa trateze problema durerilor lombare diferit de la un pacient la altul. Concret, e necesar tratamentul personalizat, astfel incat durerea sa fie combatuta eficient.

Ce poti face pentru a reduce intensitatea, dar si frecventa durerilor lombare

Exista o serie de strategii pe care le poti adopta pentru a reduce numarul de episoade de dureri lombare cu care te confrunti intr-un an. Totodata, aceste ponturi vor reduce si intensitatea durerilor resimtite.

Constientizeaza impactul fiecarei miscari asupra zonei lombare – de multe ori, faci miscari care iti suprasolicita zona lombara, fara insa sa iti dai seama. Odata ce esti mai atent la musculatura spatelui, si incerci sa vizualizezi fiecare grupa de muschi si fiecare vertebra din zona lombara, iti vei da seama mai usor cand pui presiune crescuta pe acea zona. Multi pacienti cu dureri lombare fac excese imediat ce scapa de dureri si uita experienta neplacuta prin care abia au trecut.

Modifica-ti obiceiurile – in primul rand, renunta la fumat, pentru ca stii ca tutunul afecteaza circulatia sanguina si favorizeaza durerile de spate. Apoi, renunta la carat. Nu mai ridica sacose grele, nu mai purta ghiozdane sau genti pline cu greutati si nu iti forta spatele cu niciun obiect mai greu de 3-5 kilograme.

Oricat de greu ar parea la inceput sa respecti aceasta regula, pe parcurs te vei obisnui si lucrurile vor parea firesti. Nu mai purta blugi foarte mulati, pentru ca si acestia favorizeaza durerile lombare, marind presiunea in acea zona.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “The course of back pain in the canadian population: trajectories, predictors and outcomes”, publicat pe onlinelibrary.wiley.com, autori: Mayilee Canizares, Y. Raja Rampersaud, Elizabeth M, Badley
  • Studiul “The evolution of chronic back pain problems” a longitudinal study”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Philips HC si Grant L
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0