Telina si beneficiile sale: de ce si cum sa o integrezi in alimentatie

Știai că țelina are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive și antibiotice, disponibile atât în cazul consumului rădăcinii, cât și al frunzelor? Află mai multe despre beneficiile acestei plante, care poate preveni și trata diverse afecțiuni!

Consumăm în special rădăcina de țelină și o folosim în supe, ciorbe, mâncăruri și salate, însă de multe ori neglijăm tulpinile și frunzele. E bine de reținut că întreaga legumă este benefică pentru sănătatea ta, așa că o poți folosi în totalitate, în salate sau preparate procesate termic.

Țelina, aliment și medicament

Țelina a fost folosită, la origini, ca medicament, fiind menționată în scrierile lui Homer. Hipocrat descria țelina drept calmant nervos. În Evul Mediu au fost primele consemnări ale utilizării acestei plante ca aliment, dar a devenit populară în Europa abia în secolul al XVIII-lea. În prezent este apreciată mai ales pentru calitățile sale ca ajutor în cura de slăbire, contribuind la pierderea în greutate. Se spune despre țelină că ar avea calorii negative, digerarea ei arzând mai multe calorii decât cele acumulate prin consumul acestei plante.

Țelina face parte din familia rădăcinoaselor alături de morcov, fenicul, păstârnac și rădăcina de pătrunjel. Poate fi folosită spre consum întreaga plantă: rădăcină, tulpină și semințe. Deși se găsește pe tot parcursul anului, țelina este cea mai bună toamna spre iarnă. Din semințele de țelină se extrage un ulei volatil folosit în industria farmaceutică sau în parfumuri. Din rădăcina de țelină se produce sarea de țelină folosită pe post de condiment sau în băuturi.

Țelina, o sursă bună de hidratare

Țelina românească are frunzele închise la culoare și tulpinile subțiri. În magazine putem găsi și țelină apio care are tulpina mai groasă, compactă și deschisă la culoare, cu frunzele verde pal.

Țelina, și în special frunzele acestei plante, au un conținut mare de apă. O poți considera, așadar, pe lângă o legumă sănătoasă, și o sursă bună de hidratare. Are un conținut foarte mare de fibre și unul destul de mic de carbohidrați. Deși nu lipsesc în totalitate, carbohidrații din țelină fac parte din categoria celor sănătoși.

Beneficiile telinei 

Iată de ce e bine să consumi țelină:

Țelina susține buna funcționare a sistemului cardiovascular

Țelina menține sănătatea arterelor și a vaselor de sânge și reduce nivelul hormonului stresului din organism. În acest mod, tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulația sângelui este fluidizată. Consumul regulat de țelină scade și nivelul colesterolului rău. În acest sens, se recomandă ca în perioadele în care consumi preparate mai grase și bogate caloric, cum sunt mesele de sărbători, să mănânci pe lângă acestea și o salată de țelină rasă, cu puțin oțet sau zeamă de lămâie.

Țelina acționează și asupra sistemului digestiv

Țelina poate avea un efect laxativ, în special atunci când este consumată dimineața, pe stomacul gol. O cură de 2-3 zile de suc de țelină te poate scăpa de constipație, când alte remedii nu au efect.

Substanțele active din țelină acționează asupra sistemului digestiv în multe moduri: calmează gastrita și arsurile gastrice, reduc balonarea și flatulența, sunt vermifuge, reglează flora intestinală, detoxifică ficatul și colonul. Țelina te poate ajuta și dacă ai o digestie mai dificilă, nu ai poftă de mâncare, ai hepatită sau ulcer.

Țelina te ajută să slăbești

Datorită efectului puternic de detoxifiere, țelina este un aliment potrivit și atunci când urmezi o dietă și îți dorești să slăbești. Conținutul mare de apă are un excelent efect diuretic. În plus, atunci când consumi țelină, organismul are nevoie de multe calorii pentru a o digera, ceea ce îl face să ardă grăsimile din depozitele de care dorești să scapi.

Alte beneficii ale țelinei

  • Țelina calmează artrita și afecțiunile articulare, datorită efectelor detoxifiante, diuretice și antiinflamatoare.
  • Țelina este și un antibiotic eficient, uleiurile volatile din conținutul său având efect de combatere a infecțiilor bacteriene.
  • Încă din Antichitate, medicii și vindecatorii foloseau țelina că pe un calmant al sistemului nervos. Te poți bucura de acest efect în special seara sau în perioadele stresante, fiindcă țelina poate diminua oboseala și nervozitatea.
  • Un efect mai cunoscut al țelinei este cel hormonal, ușor de observat în special în cazul bărbaților, dar nu numai. Țelina se recomandă spre consum în cazurile de impotență și frigiditate, în cure de câteva luni, realizate doar sub supravegherea medicului.

Țelina are și câteva restricții

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită să mănânci țelină în exces, fiindcă aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele matern. Țelina nu este recomandată nici persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau celor care au alergii la plante asemănătoare – morcov sau păpădie. În plus, țelina poate interacționa cu unele medicamente și tratamente, așadar cere sfatul medicului legat de țelină în cazul în care suferi de o afecțiune cronică și urmezi un tratament.

Cum integrezi rădăcina de țelină în alimentație?

La fel ca alte legume, rădăcina de la țelină, care are dimensiunea și forma unui grepfrut, este excelentă ca ingredient în tocănițe, supe și ciorbe și poți prepara mâncăruri gratinate pe bază de țelină, cu sau fără cartofi. De asemenea, din rădăcina de țelină se obține un piure extrem de cremos.

Dacă îți place crudă, rădăcina de țelină poate fi folosită dată pe răzătoare, în salate, așa cum este cazul unuia dintre cele mai cunoscute preparate: salata de țelină cu mere.

Salată de țelină și mere

Ingrediente:

1 rădăcină mare de țelină, curățată de coajă și tăiată bucăți mari
2 mere verzi, fără coajă, tăiate sferturi, fără cotoare
1/2 cană maioneză 
2 linguri muștar de Dijon
60 ml lapte integral
2 linguri zeamă de lămâie
1/3 cană nuci românești, prăjite, mărunțite
3 linguri pătrunjel verde, tocat

Mod de preparare:

Folosind o răzătoare (pe partea cu găurile cele mai mari), rade țelina și merele și apoi mută compoziția într-un castron mare. Separat, într-un castron mic, amestecă maioneza, muștarul, laptele și zeama de lămâie, până la omogenizare. Toarnă dressingul peste compoziția de mere și țelină. Adaugă nucile mărunțite și pătrunjelul tocat și amestecă până când se combină aromele. Consumă salata de țelină și mere la temperatura camerei. Dacă vreun ingredient nu îți place, îl poți omite din rețetă sau îl poți înlocui.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Health Benefits of Celery
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-celery
Pub Med - Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
Studiul „Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences”, apărut în Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053. doi: 10.1002/ptr.6492. Epub 2019 Aug 29, autori: Narges Hedayati et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0