Tapioca: ce beneficii are și cum se gătește

Tapioca a devenit un substitut popular pentru făina de grâu. De regulă, aceasta se folosește pentru a prepara budincă de tapioca, însă este utilă și ca agent de îngroșare.

Ce este tapioca?

Tapioca este amidonul extras din rădăcina de manioc, un arbust lemnos. Acești tuberculi sunt originari din Brazilia și o mare parte din America de Sud.  Poți găsi tapioca la raionul fără gluten din supermarket-uri și la magazinele de produse naturiste. Tapioca este disponibilă într-o varietate de forme, inclusiv făină, fulgi și perle. 

Tapioca conține în întregime carbohidrați cu amidon. Dacă  urmezi o dietă în care îți monitorizezi consumul de carbohidrați sau ești îngrijorat de efectul amidonului asupra nivelului de zahăr din sânge, poți opta mai degrabă pentru alte produse. Totuși, dacă ești una dintre persoanele care nu are nevoie să-și monitorizeze cu atenție aportul de carbohidrați sau amidon, tapioca poate contribui la sănătatea ta în mai multe moduri.

Cum se obține tapioca?

Producția de tapioca variază în funcție de locație, dar implică întotdeauna stoarcerea amidonului lichid din rădăcina de manioc măcinată. Odată ce amidonul lichid este scos, apa se lasă să se evapore, iar în final rămâne pulberea fină de tapioca. Apoi, pulberea este prelucrată fie sub formă de fulgi, fie sub formă de perle, care reprezintă cea mai comună formă.  Din cauza procesului de deshidratare, fulgii și perlele trebuie înmuiate sau fierte înainte de consum. Acestea se pot dubla ca dimensiune, devenind tari, umflate și translucide. Făina de tapioca este adesea confundată cu făina de manioc, care este rădăcina de manioc măcinată. Cu toate acestea, tapioca este amidonul lichid care este extras din rădăcina de manioc măcinată.

Tapioca nu conține alergeni obișnuiți

Tapioca nu conține, în mod natural, gluten, nuci și cereale. Amidonul de tapioca este un înlocuitor fără gluten pentru făina de grâu, făcându-l o alternativă ideală pentru persoanele cu boală celiacă (intoleranță la gluten). Tapioca este, de asemenea, foarte ușor de digerat, deci este o alegere bună pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil și alte probleme digestive. Producătorii multor produse fără gluten folosesc făină de tapioca în procesul de producție. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru coacerea acasă a preparatelor fără alergeni. Făina de tapioca servește ca alternativă la făina albă pentru îngroșarea supelor, sosurilor și umpluturilor de plăcintă.

Tapioca susține creșterea în greutate

Dacă ai nevoie să te îngrași rapid poți să incluzi tapioca în dieta ta. O cană de perle de tapioca oferă 544 de calorii și 135 de grame de carbohidrați. Consumul a două boluri de budincă de tapioca pe zi crește șansele de a te îngrășa, fără a crește, de asemenea, riscul de efecte adverse din cauza consumului de grăsime și colesterol. De asemenea, poți adăuga tapioca la alte feluri de mâncare pentru a-ți crește conținutul de carbohidrați și calorii.

Tapioca este o sursă de calciu

Calciul este important pentru oase și dinți puternici. De asemenea, are o serie de alte funcții pe care le îndeplinește în organism, inclusiv: contracția și dilatarea vaselor de sânge și a mușchilor, mijloc de comunicație între nervi, coagularea sângelui. Potrivit Fundației Naționale pentru Osteoporoză, din SUA, oamenii pierd calciu în fiecare zi prin piele, transpirație, urină și fecale. Organismul nu poate înlocui calciul pierdut fără suplimente alimentare. De aceea, oamenii ar trebui să aibă grijă să obțină doza zilnică necesară de calciu consumând alimente bogate în acest mineral, iar o cană de perle de tapioca conține 30,4 miligrame de calciu.

Tapioca, o sursă săracă în sodiu

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare, în timp ce aportul zilnic recomandat este mai mic de 2 g.  Sarea dietetică nu se referă doar la sarea care se folosește în preparatele culinare, producătorii din industria alimentară ascunzând-o și în mâncăruri procesate, supe și condimente. O dietă bogată în sodiu este corelată cu hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. De aceea, poți opta pentru tapioca care conține doar 1,52 mg de sodiu într-o porție de o cană.

Tapioca susține sănătatea inimii

Tapioca nu conține grăsimi saturate, iar oamenii de știință au concluzionat că micșorarea aportului de grăsimi saturate poate fi legată de scăderi semnificative ale riscul de  dezvolta boli de inimă. 

Tapioca este o sursă bună de fier

O cană de perle de tapioca conține 2,4 mg din cantitatea zilnică recomandată de fier, care variază între 7-18 mg, în funcție de vârstă și de sex, crescând la 27 mg pentru femei în timpul sarcinii.
Pentru a îmbunătăți absorbția fierului din tapioca, cel mai bine este să îl consumi alături de surse de vitamina C, care ajută corpul să o absoarbe. Fierul este o componentă esențială a hemoglobinei, o proteină care transportă oxigenul către toate organele corpului. Dacă nu ai suficient fier în sânge, poți dezvolta anemie cu deficit de fier. Această afecțiune poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală și dureri în piept.

Cum să prepari budincă de tapioca

Pentru a prepara budinca de tapioca, vei avea nevoie de perle de tapioca, care se găsesc la raionul de panificație al supermarket-urilor. 

Ingredientele de care ai nevoie sunt:
•    3 căni de lapte integral;
•    1/2 cană tapioca;
•    Câteva linguri de zahăr;
•    1/4 linguriță de sare;
•    2 ouă mari;
•    1/2 linguriță de extract de vanilie.

Adaugă laptele, tapioca, zahărul și sarea într-o cratiță medie. Ține amestecul la foc mediu, amestecând continuu, până îl aduci la punctul de fierbere. Redu focul la minimum și continuă să amesteci în mod regulat, încă 5 minute. Adaugă câte o cană din amestecul de lapte fierbinte în ouăle bătute și omogenizează bine ingredientele. Fierbe preparatul obținut la foc mediu-mic timp de 2 minute până se îngroașă. Apoi ia-l de pe foc și se adaugă vanilia. Budinca poate fi servită caldă sau rece.

Efecte negative asupra sănătății

Atunci când este procesată corect, tapioca nu pare să aibă multe efecte negative asupra sănătății. Cele mai multe efecte negative provin din consumul de rădăcină de manioc slab procesată. În plus, tapioca poate fi inadecvată pentru diabetici.

Mai mult decât atât, produsele de manioc prelucrate necorespunzător pot cauza otrăvire. Rădăcina de manioc conține în mod natural un compus toxic numit linamarin, care este transformat în cianură de hidrogen în corpul tău și poate provoca otrăvirea cu cianură.

Ingerarea rădăcinii de manioc slab procesate este legată de otrăvirea cu cianură, o boală paralitică numită konzo și chiar decesul, însă există câteva modalități de a elimina linamarinul în timpul procesării și gătitului. Totuși, tapioca produsă comercial nu conține, în general, niveluri dăunătoare de linamarin și este sigură pentru consum.

De asemenea, deși nu  există multe cazuri documentate de reacție alergică la manioc sau tapioca, persoanele alergice la latex pot prezenta reacții alergice din cauza reactivității încrucișate. Asta înseamnă că organismul confundă compușii din manioc cu alergenii din latex, provocând o reacție alergică cunoscută sub numele de sindromul de latex-alimente. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct: „Chapter 12 - Tapioca/Cassava Starch: Production and Use”, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780127462752000124
U.S. Department of Agriculture: „Tapioca, pearl, dry”, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169717/nutrients
Healthline: „What is tapioca and what is it good for?”, https://www.healthline.com/nutrition/tapioca#TOC_TITLE_HDR_10
Medical News Today: „6 nutrition facts about tapioca”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318411
Webmed: „Tapioca: Health benefits, nutrition and uses”, https://www.webmd.com/diet/tapioca-health-benefits-nutrition-uses#1


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0