Regimul alimentar benefic pentru copiii care sufera de boala Crohn si de colita

Copiii care sufera de boala Crohn sau de colita ulcerativa ar putea inregistra o ameliorare a durerilor fara a avea nevoie de un tratament medicamentos, daca urmeaza un regim alimentar special, sugereaza un studiu restrans.

Regimul alimentar include alimente neprocesate, precum fructele, legumele carnea si nucile. Dupa 12 saptamani, regimul alimentar a parut sa usureze simptomele acestor boli inflamatorii intestinale la opt din cei 10 copii afectati, raporteaza cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

”Studiul demonstreaza ca, fara alte interventii, fara alte modificari, putem imbunatati starea clinica individuala, precum si markerii de laborator”, a declarat autorul studiului, Dr. David Suskind. Acesta este profesor de pediatrie si directorul departamentului de gastroenterologie al Spitalului de Pediatrie din Seattle. ”Nu sunt surprins,” a adaugat Suskind, ” in primul rand, deoarece studiile preliminare... ne-au deschis calea spre ideea ca regimul alimentar are un impact.”

Bolile inflamatorii intestinale (IBD) sunt considerate boli autoimune. Ambele afectiuni au simptome similare, precum crampe abdominale, diaree, sangerare rectala si/sau constipatie.

Tratamentele standard pentru boala Crohn si colita ulcerativa pot include steroizi si alte medicamente imunosupresoare. Uneori este necesara intervantia chirurgicala pentru a indeparta partile afectate ale intestinului.

Cei 10 copii participanti la studiu aveau varste cuprinse intre 10 si 17 ani. Suskind si echipa sa i-au supus unui regim alimentar special pe cei 10 pacienti. Regimul alimentar este cunoscut ca dieta carbohidratilor specifici. Nu au fost luate alte masuri pentru a-i trata pe participantii la studiu cu boala Crohn sau colita ulcerativa.

Acest regim alimentar presupune eliminarea cerealelor, celor mai multe produse lactate si alimentelor procesate, precum si eliminarea zaharurilor, cu exceptia mierii. Cei care urmeaza dieta cu carbohidrati specifici pot consuma alimente bogate in nutrienti, precum fructele, legumele, carnea si nuci.

Suskind a observat ca oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate cum modificarile in regimul alimentar pot controla deteriorarea mucoasei intestinale, provocata de boala inflamatorie intestinala (IBD), dar cateva teorii sunt posibile. In primul rand, este cunoscut faptul ca regimul alimentar afecteaza microbiomul intestinal- reteaua de bacterii din tractul digestiv ce contribuie la digestie si se afla la baza sistemului imunitar.

”Unul din motivele plauzibile pentru care terapia pe baza de regim alimentar functioneaza este faptul ca modifica microbiomul din pro-inflamatoriu in non-inflamatoriu,” a spus acesta. ”Un alt potential [motiv] este faptul ca exista multi aditivi in alimentele pe care le consumam, care pot afecta mucoasa intestinala. Acest regim alimentar elimina lucrurile nocive pentru mucoasa intestinala din tractul intestinal,” a spus Suskind.

Dr James Lewis este cercetatorul principal al Programului IBD Plexus din cadrul Fundatiei privind boala Crohn si Colita din Statele Unite. Acesta contribuie la principala cercetare nationala aflata in desfasurare ce compara eficienta dietei cu carbohidrati specifici cu asa numita dieta mediteraneana, in inducerea remisiei la pacientii cu boala Crohn. Dieta mediteraneana subliniaza consumul de alimente de origine vegetala.

Lewis a laudat noul studiu al lui Suskind observand ca, in ciuda dimensiunii sale reduse, contribuie la dezvoltarea cercetarii ce sugereaza un potential beneficiu terapeutic al dietei cu carbohidrati specifici la pacientii cu boli inflamatorii intestinale. ”Chiar si in cele mai eficiente [standard] terapii exista nu numar de pacienti cu boala activa persistenta sau cu incapacitate de vindecare totala a intestinului,” a adaugat Lewis. ”Numai din aceasta cauza avem nevoie de alte abordari terapeutice.” Lewis este si profesor de medicina si epidemiologie clinica la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.

Suskind si Lewis au fost de acord ca imbunatatirile experimentate de copiii cu boli intestinale inflamatorii, pa baza dietei cu carbohidrati specifici ar trebui sa fie posibile si la pacientii adulti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0