Poate o dietă vegană să îți afecteze inteligența?

Există voci care spun că o dietă vegană poate afecta inteligența unei persoane, în timp ce altele combat argumentat această ipoteză.

Acuzațiile cum că dieta vegană afectează inteligența este oarecum intuitivă, deoarece strămoșii noștri erau vânători și consumau carne, presupunându-se ulterior că un consum de carne ne face mai deștepți. Creierul, deși reprezintă doar 2% din greutatea corporală, devorează aproximativ 20% din caloriile noastre zilnice și ce modalitate mai bună de a găsi gama enormă de grăsimi, aminoacizi, vitamine și minerale ar putea exista decât consumul de carne, spun cei care asociază veganismul cu o afectare a inteligenței.

Dietele fără produse animale, adoptate de secole în anumite zone ale lumii

Deși este greu să ne imaginăm că strămoșii noștri aveau prea mult de ales în ceea ce privește mâncarea, în prezent lucrurile stau cu totul altfel. În India, dietele fără carne au fost adoptate de mase mari ale populației de mai multe secole. Conform ultimelor statistici, pe planetă există acum aproximativ 375 de milioane de vegetarieni, iar în Occident, veganismul a devenit una dintre tendințele cu cea mai rapidă creștere; în SUA, de exemplu, veganismul a crescut cu 600% între 2014 și 2017. 

Pe de o parte, îngrijorarea recentă cu privire la carențele nutriționale din dietele pe bază de plante a condus la o serie de titluri alarmante, inclusiv la un avertisment că acestea pot împiedica dezvoltarea creierului și pot provoca leziuni ireversibile sistemului nervos al unei persoane. În 2016, Societatea Germană pentru Nutriție a mers atât de departe încât a afirmat categoric că - pentru copii, femei însărcinate sau care alăptează și adolescenți - dietele vegane nu sunt recomandate.

Pe de altă parte, dacă abținerea de la carne ar avea vreun impact real asupra creierului nostru, acest lucru s-ar fi fi observat deja, având în vedere că multe populații nu consumă carne. În mod ideal, pentru a testa impactul dietei vegane asupra creierului, ar trebui luat un grup aleatoriu de oameni, care ar trebui împărțit în două - o parte să consume pentru o vreme produse de origine animală, iar cealaltă parte nu -, după care să se facă analizele și să se tragă concluziile. Dar nu există un studiu de acest gen.

Unii nutrienți utili creierului nu există în dieta vegană, dar pot fi suplimentați

Adevărul este că există mai mulți nutrienți importanți asociați cu sănătatea creierului care pur și simplu nu se găsesc în vegetale. Creatina, carnozina, taurina, acizii grași Omega-3 EPA și DHA, fierul și vitaminele B12 și D3 apar în general în mod natural numai în alimentele derivate din produse de origine animală, deși pot fi sintetizate în laborator sau extrase din surse non-animale, cum ar fi algele, și adăugate la suplimente.

Una dintre cele mai cunoscute provocări pentru vegani este de a obține suficientă vitamină B12, care se găsește doar în produsele de origine animală, cum ar fi ouăle și carnea. Alte specii o dobândesc din bacterii care trăiesc în tractul lor digestiv, dar oamenii nu au acest avantaj.

Unii copii au avut de suferit, conform rapoartelor cercetătorilor, deoarece părinții slab informați în ceea ce privește dietele vegane corecte i-au forțat să mănânce așa. Mai târziu în viață, cantitatea de B12 din sângele unei persoane este direct corelată cu IQ-ul persoanei, spun oamenii de știință. La vârstnici, un studiu a constatat că creierul celor care aveau o carență de B12 avea un risc de șase ori mai mare să se micșoreze.

Un studiu britanic a constatat că jumătate dintre veganii din eșantionul respectiv aveau carență de B12. În unele părți din India, problema este endemică - posibil ca o consecință a popularității dietelor fără carne.

Un alt nutrient care este rar în dieta tipică vegană este fierul. Deși îl asociem adesea cu sângele, fierul joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea creierului și este esențial pentru menținerea sănătoasă a acestui organ pe tot parcursul vieții. De exemplu, un studiu din 2007 a constatat că administrarea de suplimente de fier femeilor tinere a dus la câștiguri intelectuale semnificative. La persoanele ale căror niveluri de fier din sânge au crescut pe parcursul studiului, performanța la un test cognitiv s-a îmbunătățit între cinci și șapte ori.

Se crede că, la nivel mondial, până la două miliarde de oameni au lipsă de fier. Veganii sunt deosebit de predispuși la această carență, deoarece forma care este cel mai ușor absorbită de organism este „fierul hem”, care se găsește doar în proteinele animale. Un studiu german a constatat că 40% dintre veganii care au fost analizați consumau mai puțin decât cantitatea zilnică recomandată.

Alte deficiențe frecvente în rândul veganilor includ vitamina D3, acizii grași Omega-3, seleniul, folatul și iodul. Deși corpul poate produce D3 atunci când pielea este expusă la soare, acest lucru este greu de realizat în anotimpurile fără mult soare. 

Însă toate aceste elemente lipsă din dieta vegană pot fi luate fără probleme din suplimentele alimentare. De asemenea, e important pentru toată lumea, indiferent de stilul alimentar adoptat, ca o dată pe an să facă analize uzuale de sânge, pentru a detecta eventualele carențe.

O dietă vegană atent documentată nu pune în pericol sănătatea

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că e nevoie de studii extinse pentru a afla mai multe despre beneficiile veganismului și despre riscurile acestui stil alimentar, precum și despre efectele pe care le are asupra creierului. 

Totuși, mai spun ei, dacă o persoană care devine vegană se informează temeinic, citește despre importanța celor 40 de substanțe nutritive esențiale pentru organism, are grijă să își alcătuiască o dietă variată, care să îi aducă nutrienții de care are nevoie și ia suplimentele necesare unei bune funcționări a creierului, cum ar fi vitamina B12, își face analizele o dată pe an și cere sfatul medicului sau al unui nutriționist acreditat în ceea ce privește un plan alimentar adecvat, dacă simte că nu reușește singură, e foarte posibil ca persoana respectivă să își mențină pe termen lung sănătatea fizică și psihică și să nu-și pună în pericol coeficientul de inteligență.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - The vegan diet
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/the-vegan-diet/
NCBI - Might a Vegan Diet Be Healthy, or Even Healthier?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK396513/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0