14 alimente care te “intineresc” vizibil

Procesul de îmbătrânire face parte din viață și nu poate fi evitat, însă efectele sale la nivelul pielii pot fi amânate. Pielea este un organ complex, expus atât factorilor interni, cât și factorilor externi.

Nutriția are un rol important în menținerea frumuseții pielii și poți specula acest aspect pentru a combate efectele trecerii timpului.

Ce alimente îți intineresc pielea

Somonul 

Somonul, ca și alte tipuri de peste gras precum tonul sau păstrăvul, este bogat în antioxidanți de preț, vitamina D, coenzima Q-10, dar și în acizi grași Omega-3, care protejează pielea de radiațiile UV, o hidratează și stimulează totodată regenerarea pielii.

Cafeaua și vinul roșu

Cafeaua și vinul roșu sunt bogate în polifenoli, antioxidanți care combat efectele stresului oxidativ. Ideal ar fi să renunți să îți îndulcești cafeaua cu zahăr întrucât aceasta nu este deloc sănătoasă nici pentru tine, dar nici pentru pielea ta.

 

RECOMANDAREA EXPERTILOR
 

Ciocolata 

Ciocolata neagră, cu un conținut de cacao de peste 75%, îmbunătățește aspectul pielii tale datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în acest tip de ciocolată. Oricât de gustoasă și de tentantă este, evită ciocolata cu lapte ori cu diverse umpluturi întrucât are un conținut ridicat de zahăr și nu va avea efectul dorit.

Afinele 

Au câștigat un loc de cinste pe lista cu alimentele anti-aging. Acest superaliment popular are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat în nutrienți de calitate precum vitamina C, fibre și potasiu. Dintre toate fructele și legumele convenționale, s-a observat că afinele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți per porție. 

Prin creșterea directă a nivelului de antioxidanți din corpul tău, afinele protejează pielea de îmbătrânirea prematură. Antioxidanții găsiți în aceste mici fructe de pădure luptă împotriva radicalilor liberi care provoacă deteriorarea ADN-ului. Deteriorarea ADN-ului este o parte a procesului natural de îmbătrânire și, prin urmare, reducerea cauzelor acestei daune oxidative poate preveni în cele din urmă unele semne de îmbătrânire. 

Un studiu recent a arătat că cei 168 de subiecți care au consumat zilnic 1 litru dintr-un amestec de mere și afine timp de patru săptămâni au observat că daunele cauzate de radicalii liberi s-au redus cu 20% 1. Stresul cauzat de oxidare poate accelera procesul de îmbătrânire nu numai al corpului, ci și al creierului. Antioxidanții par să îmbunătățească funcția creierului și să întârzie îmbătrânirea mentală la persoanele în vârstă.

Roșiile 

Licopenul din roșii combate reacțiile oxidative. Dacă vrei ca efectul acestuia să fie de-a dreptul uimitor, consumă roșiile gătite pentru că astfel organismul absoarbe mai bine substanțele benefice.

Legumele de culoare portocalie

Morcovii, cartofii dulci și dovlecii sunt surse bogate de beta-caroten, despre care se știe că are efecte benefice pentru pielea ta. Consumul ridicat de legume portocalii oferă, de asemenea, o nuanță arămie pielii, nuanță care disimulează bronzul.

Ceaiul Matcha

Această pudră de ceai verde este plină de antioxidanți și numeroși alți aminoacizi utili care pot aduce beneficii organismului. Ceaiul Matcha poate îmbunătăți concentrarea și funcția cognitivă și te poate ajuta să arzi mai multe calorii, ajutând la stimularea metabolismului. Adevărații eroi ai ceaiului Matcha sunt antioxidanții din compoziția acestui tip de ceai.

Ceaiul Matcha mai are și alte beneficii pentru organism, cum ar fi reglarea zahărului din sânge și întărirea sistemului imunitar. Antioxidanții din ceaiul Matcha au rolul a stabiliza radicalii liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor și prevenind riscul bolilor cronice. Corpul tău va fi mai sănătos, mai puternic și mai tânăr - asta înseamnă că vei avea mai multă energie, vei fi mai puțin stresat și, prin urmare, te vei confrunta cu mai puține simptome de stres cronic.

Alimentele fermentate 

Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice, care previn ridurile și celelalte semne ale îmbătrânirii care pot apărea la nivelul pielii tale. Kefirul este un aliment bogat în probiotice și este benefic pentru piele.

Organele animalelor 

Ficatul, dar și alte organe ale animalelor sunt bogate în proteine și colagen, dar și în antioxidanți precum coenzima Q-10, care protejează pielea și mențin aspectul tânăr al acesteia.

Avocado 

Acest fruct verde este bogat în vitamina A, aminoacizi, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Toate aceste componente ajută la îmbunătățirea sănătății scalpului și a pielii. Cantitatea mare de potasiu din avocado susține nivelurile sănătoase ale tensiunii arteriale, chiar mai mult decât o fac bananele. 

Grăsimile mononesaturate sănătoase, în special uleiul oleic care se găsește în acest fruct, este minunat pentru inimă, ajutând la reducerea inflamației în organism. Avocado poate crește colesterolul HDL („bun) și poate reduce atât colesterolul LDL („rău), cât și trigliceridele din sânge - toate acestea conducând la o inimă sănătoasă.

Când vine vorba de frumusețe, vitamina A din avocado ajută la eliminarea de celulele moarte ale pielii. Uleiurile sunt excelente pentru rehidratarea pielii și a scalpului (și, prin urmare, și a părului!). Avocado oferă atât antioxidanți organismului, dar contribuie și la eliminarea radicalilor liberi. Se crede că radicalii liberi sunt vinovați de îmbătrânirea prematură a pielii, așa că acest lucru ar putea însemna pentru tine mai puține riduri!

Turmericul 

Este un vechi condiment asiatic, pe cât de delicios, pe atât de benefic pentru piele. Este unul dintre cele mai puternice alimente cu proprietăți antiinflamatoare și este, de asemenea, bogat în antioxidanți. Suplimentele cu turmeric pot ameliora durerea și poate menține sistemul imunitar puternic. Beneficiile anti-îmbătrânire ale acestui condiment provin din curcumina, substanța care se găsește în rădăcină. 

Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii, turmericul poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor, la repararea pielii, la prevenirea petelor, la curățarea cicatricilor și la prevenirea iritațiilor. Acest lucru este fantastic pentru oricine suferă de eczeme și alte afecțiuni ale pielii care pot cauza mâncărimi sau leziuni.

Antioxidanții din turmeric pot ajuta, de asemenea, la reducerea daunelor celulare. Spune la revedere urmelor și cicatricilor inestetice. Turmericul poate fi folosit în masca de față de noapte, dar cu siguranță îl poți încorpora în dieta ta și totuși să obții toate aceste beneficii anti-îmbătrânire!

Citricele 

Lămâile, portocalele și grepfrutul sunt surse prețioase de vitamina C, vitamină care stimulează producția de colagen și reduce cicatricile de la nivelul pielii.

Spanacul 

Este plin de nutrienți și antioxidanți care sunt benefici pentru piele, sânge, digestie și chiar și pentru ochi. O sursă excelentă de vitamina C, spanacul ajută să ai o piele frumoasă și sănătoasă. 

Antioxidanții din spanac au aceleași proprietăți ca și cei care se găsesc în afine: luptă împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, reduc stresul oxidativ și deteriorarea ADN-ului. Carotenoizii din spanac ajută la prevenirea deteriorării ochilor de razele ultraviolete. De asemenea, protejează ochii atât de cataractă, cât și de degenerescența maculară și, prin urmare, de orbirea permanentă.

Bogată în folați și potasiu, această legumă populară poate susține sănătatea creierului. S-a demonstrat că folatul reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, în timp ce potasiul are legături cu concentrarea sporită, activitatea neuronală și fluxul sangvin către creier.  

Alimente care dăunează aspectului pielii

Zahărul – dacă ai probleme cu acneea ar trebui să eviți zahărul întrucât îți agravează problema. Zahărul trebuie evitat și dacă vrei să menții pielea tânără pentru o perioadă cât mai lungă întrucât acesta este responsabil pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Alimentele procesate – în timpul procesării, alimentele își pierd nutrienții și enzimele așa că tu te vei confrunta cu un deficit la nivel nutrițional. De cele mai multe ori, acest deficit se vede și la nivelul pielii.

Grăsimile – alimentele prăjite și bogate în grăsimi nesănătoase sunt responsabile pentru oxigenarea deficitară de la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că pielea ta își va pierde elasticitatea și va capătă un aspect îmbătrânit.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Impact of multiple genetic polymorphisms on effects of a 4-week blueberry juice intervention on ex vivo induced lymphocytic DNA damage in human volunteers”, publicat în Carcinogenesis, în 2007, autori: Lonneke C Wilms, Agnes W Boots, Vincent C J de Boer, Lou M Maas, Daniëlle M F A Pachen, Ralph W H Gottschalk, Hans B Ketelslegers, Roger W L Godschalk, Guido R M M Haenen, Frederik J van Schooten, Jos C S Kleinjans
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17602170/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0