

Multe persoane isi doresc sa fie in forma, insa nu depun eforturile necesare
Multe persoane isi doresc sa fie in forma, insa nu depun eforturile necesare
Multe persoane isi doresc sa fie in forma, insa nu depun eforturile necesare
Potrivit unor noi studii, foarte multe persoane intervievate in Statele Unite ale Americii si in Europa vor sa fie intr-o forma fizica mai buna, dar prea putini depun eforturile necesare in acest sens.
Sondajul a aratat ca peste trei sferturi din adulti au declarat ca o forma fizica buna si imaginea corporala sunt „foarte importante”. Un procent similar doreau sa schimbe ceva la corpul lor. Multe persoane s-au catalogat drept „prea grase” sau erau ingrijorate ca nu sunt suficient de puternice din punct de vedere fizic.
In ciuda acestor sentimente, doar 31% dintre acestea au precizat ca „obisnuiesc” sa faca miscare in mod regulat. Iar 45% au recunoscut ca nu sunt deloc activi, potrivit ReportLinker, o companie de tehnologii franceza, care a desfasurat sondajul.
Este binecunoscut ca majoritatea adultilor nu respecta recomandarile privind activitatea fizica, a spus Heather Hausenblas, profesor de kinesiologie la Universitatea Jacksonville din Florida. Pentru adulti, orientarile prevad 2,5 ore exercitii de aerobic la nivel moderat in fiecare saptamana, impreuna cu exercitii de intarire de musculaturii cel putin doua zile pe saptamana. Sau, altfel spus, cel putin 30 de minute de miscare pe zi.
Dar daca atat de multi oameni sunt de parere ca nu sunt intr-o forma fizica buna si ca doresc sa arate mai bine, de ce nu fac sport?
In primul rand, nemultumirile legate de propriul corp nu sunt cel mai bun factor de motivare. „Daca incepeti sa faceti sport din acest motiv, cel mai probabil nu veti reusi sa faceti din asta un obicei” a spus Hausenblas, care studiaza activitate fizica si imagine corporala. „Pe de alta parte”, spune aceasta, „daca motivele de sanatate sunt principala motivatie, cel mai probabil veti continua sa faceti miscare”.
Acest lucru este legat partial de faptul ca beneficiile pentru sanatate ale sportului depasesc cu mult infatisarea fizica. Odata ce sportul devine o rutina, spune Hausenblas, oamenii ar putea sa observe „o serie de beneficii psihologice”, spre exemplu, sa se simta mai energici si mai putin stresati.
Astfel de efecte ii ajuta pe oameni sa continue in directia cea buna, a fost de acord dr. Pamela Peeke, purtatoare de cuvant pentru ACSM. „Cu cat faceti un obicei din activitatea fizica, cu atat veti observa cat de bine va simtiti, cat de mult va lipseste acest lucru atunci cand nu sunteti activ” a spus Peeke, profesor asistent de medicina la Scoala de Medicina a Universitatii Maryland.
Din pacate, imaginea corporala nesatisfacatoare le impiedica pe multe persoane sa se apuce de sport, in special pe femei, a precizat Peeke „Daca nu te simti confortabil in propriul corp, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa mergi la sala” a adaugat aceasta.
Din fericire, pe langa mersul la sala, exista multe alte optiuni pentru a avea un stil de viata activ, a tinut sa precizeze Peeke. „Ridicati-va si mergeti” a sugerat ea. „Este primul pas pentru a va apuca de sport”. Peeke sustine ca evita termenul „antrenament”, incuranjand in schimb, miscarea ori de cat ori este posibil, intr-o lume plina de lifturi, control la distanta si joburi la birou. „Daca vorbiti la telefon, mergeti in timp ce vorbiti” a sugerat aceasta. „Daca sunteti la birou, urcati scarile pentru a merge la baia cu trei etaje mai sus, in loc sa o folositi pe cea de la etajul dvs. Trebuie sa fim creativi in viata de zi cu zi.”
Pentru unele persoane, este de ajutor sa faca sport cu alte persoane, dupa cum sustin Peeke si Hausenblas. Aproape o treime dintre respondentii la sondaj care faceau miscare au precizat ca si-au pastrat motivatia cu ajutorul prietenilor sau „tovarasilor de sport”.
Altii au declarat ca au recurs la telefoanele mobile sau alte dispozitive pentru a monitoriza evolutia, spre exemplu, numarul de kilometri alergati. Tipul de activitate fizica trebuie sa se bazeze si pe preferintele personale, sustine Hausenblas.
Cea mai populara activitate fizica a participantilor la sondaj a fost „antrenamentul la sala”, mentionat de 40% dintre acestia. Aproximativ o treime au raspuns ca fac jogging, inoata sau joaca baschet, in timp ce 21 % au precizat ca fac cursuri de yoga.
„Ceea ce conteaza cu adevarat este sa faceti lucru care va plac. Daca va place sa petreceti timp in aer liber, mergeti la o plimbare. Daca va fac placere sedintele de sport, faceti asta”. Si tineti minte ca nu este vorba despre aspectul fizic sau o competitie, a mai spus Peeke. Trei sferturi dintre participantii la sondaj au recunoscut ca se compara din punct de vedere fizic cu alte persoane”.
Sursa informatii: New York Times
Sursa foto: Shutterstock