Mâncarea nesănătoasă, sinonimă cu problemele de somn la adolescenți [studiu]

Cu toții cunoaștem senzația pe care o porție de mâncare fast food ne-o dă după ce o consumăm, și anume somnolență și lipsă de energie, precum și pofta de produse cu cofeină sau cu mult zahăr. În plus, fast food-ul creează o dependență anume: atunci când mâncăm, mai multe zile la rând, mâncare fast food, vom fi mult mai predispuși în a transforma acest lucru într-un obicei, în detrimentul sănătății noastre. 

Acest fenomen este cauzat de felul în care sunt concepute produsele de tip fast food. Este vorba despre o combinație aparte de dulce, sărat și gras, care, în proporții precise, duce la crearea unui gust ce provoacă dependență. Potrivit cercetărilor1, această combinație de gusturi condiționează creierul să reacționeze la fel ca în fața oricărui alt tip de dependență, inclusiv a celei de droguri. 

Deși, pe moment, după ce mâncăm fast food, avem senzația de somnolență și moleșeală, un consum ridicat de mâncare nesănătoasă poate duce la probleme de somn. Potrivit unui studiu al Universității din Queensland, consumul excesiv de fast food este asociat cu scăderea calității somnului la copiii mari și adolescenți. 

Profesorul Asad Khan de la Școala de Științe ale Sănătății și Reabilitării din cadrul Universității Queensland este de păere că un consum frecvent și excesiv de băuturi carbogazoase și de fast food poate duce la tulburări de somn la adolescenții din întreaga lume. Studiul de față1 este primul de acest fel, și anume care examinează legătura dintre o dietă nesănătoasă și tulburările de somn pe scară globală. Studiul a fost efectuat pe un grup de elevi de liceu, din 64 de țări diferite. 

În ansamblu, 7.5% dintre adolescenții studiați au raportat tulburări de somn legate de stres, iar majoritatea cazurilor se numără în rândul fetelor și mai puțin al băieților. Tulburările de somn remarcate au fost potentate de consumul frecvent de băuturi carbogazoase, care adesea conțin cafeină (băuturile tip cola), precum și de cel al mâncărurilor tip fast food, care conțin multe calorii, dar foarte puțin nutrienți. 

De asemenea, adolescenții care consumă mai multe de trei băuturi carbogazoase pe zi au manifestat o predispoziție cu 55% mai crescută de tulburări de somn față de cei care consumă numai o singură băutură de acest fel pe zi.  O altă descoperire a cercetătorilor este că băieții care consumă mâncare fast food în cel puțin patru zile pe săptămână, au manifestat, la fel, o calitate a somnului mai scăzută cu 55% față de cei care consumă fast food o data pe săptămână. În ceea ce privește fetele, raportul este de 49%. 

Consumul frecvent și semnificativ de băuturi carbogazoase, adică mai mult de trei ori pe zi, precum și cel de mâncare de tip fast food, de peste patru zile pe săptămână, au fost asociate cu tulburări de somn în majoritatea țărilor, mai puțin în cele slab dezvoltate. 

Informațiile cuprinse în studiu au fost oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), strânse în baza unor sondaje de sănătate între 2009 și 2016, care au inclus 175, 261 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din 64 de țări cu grad de dezvoltare diferit. Este vorba despre mai multe țări din sud-estul Asiei și Africa, precum și câteva țări din America de Sud și din regiunea est-mediteraneană.  

Potrivit dr. Khan, adolescenții din țările puternic dezvoltate au manifestat o legătură mai pregnantă între consumul frecvent de băuturi carbogazoase și mâncare fast food și tulburările de somn. Segmentul feminin din aceste țări se remarcă prin tulburările de somn afectate în special de consumul de mâncare fast food, și nu neapărat de cel al băuturilor acidulate. 

De asemenea, adolescenții din țările Asiei de sud-est au manifestat o asociere directă între consumul de sucuri acidulate și calitatea scăzută a somnului, în timp ce adolescenții din regiunea pacifică de vest s-au remarcat prin tulburări de somn cauzate, în special, de consumul de mâncare nesănătoasă. 

Cercetătorii sunt de părere că aceste descoperiri sunt îngrijorătoare mai ales pentru că tulburările de somn, la vârste fragede, pot avea un impact considerabil asupra dezvoltării cognitive a adolescenților, precum și asupra sănătății lor emoționale. De aceea, pentru problemele de somn, până la eliberarea de obiceiurile alimentare nesănătoase, un supliment naturist cu ingrediente relaxante poate fi de ajutor.

Mai mult, aceștia recomandă ca identificarea și rezolvarea acestor obiceiuri nesănătoase să devină o prioritate a instituțiilor de sănătate publică de pretutindeni. Deși, în prezent, există măsuri luate în acest sens în majoritatea țărilor, strategiile trebuie adaptate la cultura și politicile individuale ale fiecărei țări, pentru a da rezultate eficiente. 

Tulburările de somn pe fond de stres sunt, după cum s-a remarcat în concluziile studiului, mai prevalente la fete decât la băieți, așadar populația feminină are nevoie de mai multă atenție în acest sens, iar strategiile de intervenție trebuie să conțină o abordare specifică nevoilor fetelor adolescente. 

Așadar, reconfigurarea spațiilor de învățământ, în așa fel încât să se limiteze accesul la băuturi acidulate și la mâncare fast food, precum și introducerea unei taxe pe zahăr adăugat în alimente, sunt două măsuri ce ar putea aduce rezultate benefice pe termen lung, la nivel global. 

De asemenea, oamenii de știință atrag atenția asupra rolului pe care îl joacă familia în acest sens. Promovarea unui stil alimentar sănătos și echilibrat, evitarea consumului de fast food și de băuturi carbogazoase în casă, precum și descurajarea acestor comportamente la copii, sunt esențiale. 

Printre măsurile cele mai simple și ușor de implementat se numără, așadar:
1.    Evitarea cumpărării de alimente fast food și de băuturi acidulate în casă
2.    Explicarea copiilor și adolescenților despre riscurile asociate cu consumul frecvent de astfel de alimente
3. Încurajarea copiilor să descopere și să încerce rețete noi obținute din alimente sănătoase
4. Interzicerea totală a mâncării fast food și a băuturilor carbogazoase nu este o soluție. Este mai bine ca adolescentul să fie informat cu privire la consecințele negative ale acestor alimente și să consume ocazional, pentru a-și satisface pofta.

Studiul2 de față a fost demarat în colaborare cu Universitatea Griffith, Universitatea Tehnică din Queensland, Universitatea Deakin și Centrul Active Healthy Kids din Bangladesh și a fost publicat în jurnalul EClinical Medicine. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats, publicat în martie 2010, în Nature Neuroscience, autori: Paul M. Johnson, Paul J. Kenny
https://www.nature.com/articles/nn.2519 
2. Studiul Association of carbonated soft drink and fast food intake with stress-related sleep disturbance among adolescents: A global perspective from 64 countries, publicat în ianuarie 2021, în EClinical Medicine, autori: Asaduzzaman Khan et al.
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30425-9/fulltext 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0