Germenii de lucerna: beneficii si contraindicatii

Germenii de lucerna au o multime de beneficii pentru sanatate, fiind bogati in continutul de minerale si vitamine. Un alt avantaj al acestora consta in faptul ca au o multime de calitati nutritionale, insa un aport caloric redus.

Studiile recente fac din germenii de lucerna vedeta intre superalimente, indicand faptul ca acestia au capacitatea de a combate cancerul si diabetul, doua dintre cele mai comune boli ale zilelor noastre.

Ce sunt germenii de lucerna

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Germenii de lucerna sunt, de fapt, seminte incoltite de lucerna. Acestia se regasesc in bucataria orientala de secole intregi, fiind in special folositi in supe si salate. Si chinezii folosesc in medicina germenii de lucerna de mii de ani, datorita proprietatilor terapeutice pe care le au acestia. In anul 1700, marinarii au descoperit faptul ca germenii de lucerna previn scorbutul, o afectiune care adesea cauza moartea in calatoriile indelungate pe mare.

Spre deosebire de semintele de lucerna, germenii contin o cantitate sporita de enzime, proteine, vitamine si minerale.

Calitati nutritionale 100 g germeni de lucerna

  • 23 calorii
  • 3,99 g proteine
  • 2,1 g carbohidrati
  • 1,9 g fibre
  • 0,69 g grasimi
  • 30,5 micrograme vitamina K
  • 8,2 miligrame vitamina C
  • 36 micrograme acid folic
  • 70 miligrame fosfor
  • 27 miligrame magneziu

Beneficii germeni de lucerna

Reduc simptomele specifice menopauzei – datorita continutului ridicat de vitamina K si fitoestrogeni, germenii de lucerna pot ameliora simptomele specifice menopauzei, regland nivelul de estrogen din organism.

Previn osteoporoza – vitamina K este cea care fortifica oasele. Organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru a putea folosi calciul, despre care se stie cat de important este pentru oase. Continand o cantitate mare de vitamina K, germenii de lucerna consumati cu regularitate pot reduce considerabil riscul de osteoporoza.

Reduc nivelul de zahar din sange – nu exista tratament care sa vindece diabetul, insa pacientul isi poate imbunatati starea echilibrand nivelul de zahar din sange. Un studiu realizat de catre cercetatorii din Pakistan a scos la iveala faptul ca germenii de lucerna pot fi considerati remediu pentru diabet, datorita abilitatii acestora de a reduce nivelul de zahar din sange. Consumand acesti germeni, pacientul poate resimti reducerea dependentei de insulina.

Reduc colesterolul din sange – germenii de lucerna sunt considerati antihiperlipidemici, reducand cu succes nivelul de lipide din sange. Asta inseamna ca riscul cardiovascular este redus si el.

Contin o cantitate ridicata de vitamina C – germenii de lucerna pot suplimenta necesarul de vitamina C al organismului. Acestia pot fi consumati pentru fortificarea sistemului imunitar.

In unele regiuni geografice se consuma germeni de lucerna pentru incurajarea lactatiei la proaspetele mamici, dar si pentru tratarea afectiunilor renale. Nu exista insa nicio dovada stiintifica in acest sens, fiind necesare o serie de studii pe aceasta tema.

 

 

Cum se consuma germenii de lucerna

Germenii de lucerna se pot consuma ca atare, ori in preparate culinare precum supe, sandvisuri, salate, chiar si deserturi raw-vegane sau smoothieuri. Doza zilnica recomandata este de 0,7 g – 3 g pe zi.

Contraindicatii germeni de lucerna

Copiii si varstnicii nu ar trebui sa consume germeni de lucerna, dar nici pacientii bolnavi de lupus sau de alte afectiuni autoimune. Germenii de lucerna sunt predispusi contaminarii bacteriene asa ca pot reprezenta un pericol pentru cei din aceste categorii.

Nici pe perioada sarcinii nu este recomandat consumul de germeni de lucerna intrucat stimuleaza uterul.

Pacientii care urmeaza tratament anticoagulat precum cel pe baza de warfarina sau corticosteroide ar trebui, de asemenea, sa evite consumul de germeni de lucerna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0