Germenii de lucerna: beneficii si contraindicatii

Germenii de lucernă au o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind bogați în minerale și vitamine. Un alt avantaj al germenilor de lucernă este acela că, pe lângă faptul că au o mulțime de calități nutriționale, au și un aport caloric redus. 

Deși multe persoane nu știu că germenii de lucernă se pot consuma și de către oameni și au impresia că aceștia sunt doar pentru hrana iepurilor sau a altor animale, studiile recente fac din germenii de lucernă un soi de vedetă între alimente, indicând faptul că au capacitatea de a combate cancerul și diabetul, dintre cele mai comune boli ale zilelor noastre. Să vedem ce sunt germenii de lucernă, ce calități au aceștia și cum îi poți consuma.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce sunt germenii de lucernă?

Germenii de lucernă sunt, de fapt, semințe încolțite de lucernă. Aceștia se regăsesc în bucătăria orientală de secole întregi, fiind în special folosiți în supe și salate. Și chinezii folosesc în medicina populară germenii de lucernă din vechime, datorită proprietăților terapeutice pe care le au aceștia. Pe la 1700, marinarii au descoperit faptul că germenii de lucernă previn scorbutul, o afecțiune care adesea cauza moartea în călătoriile îndelungate pe mare. Spre deosebire de semințele de lucernă, germenii conțin o cantitate sporită de enzime, proteine, vitamine și minerale.

Calități nutriționale 100 g germeni de lucernă

23 calorii
3,99 g proteine
2,1 g carbohidrați
1,9 g fibre
0,69 g grăsimi
30,5 micrograme vitamina K
8,2 miligrame vitamina C
36 micrograme acid folic
70 miligrame fosfor
27 miligrame magneziu

Pentru că au o cantitate ridicată de vitamina C, germenii de lucernă pot suplimenta necesarul de vitamina C al organismului; astfel, aceștia pot fi consumați pentru o bună funcționare a sistemului imunitar, alături de alte alimente bogate în această vitamină: kiwi, citrice, roșii, ardei gras, pătrunjel etc.

Beneficii germeni de lucernă

Germenii de lucernă aduc mai multe beneficii în urma consumului:

Reduc simptomele specifice menopauzei 

Multe femei aflate la menopauză se confruntă cu o serie de simptome care le afectează calitatea vieții, cum ar fi bufeurile, palpitațiile și tulburările de somn. Datorită conținutului ridicat de vitamina K și fitoestrogeni, germenii de lucernă pot ușura simptomele specifice menopauzei, reglând nivelul de estrogen din organism. 

Contribuie la prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o boală care se instalează mai ales după vârsta de 50 de ani, la femeile aflate la menopauză. De aceea, este indicat să se ia măsuri pentru a fortifica oasele. Vitamina K este cea care fortifică oasele. Organismul are nevoie de această vitamină pentru a putea folosi calciul, despre care se știe cât de important este pentru rezistența oaselor. Având o cantitate mare de vitamina K, germenii de lucernă consumați cu regularitate, alături de alte alimente care conțin calciu și vitamina D pot reduce considerabil riscul de osteoporoză.

Scad nivelul de zahăr din sânge

Cum nu există tratament care să vindece diabetul, deși unii pacienți îl pot reversa, starea poate fi îmbunătățită echilibrând nivelul de zahăr din sânge. Un studiu de dată recentă a scos la iveală faptul că germenii de lucernă pot fi considerați un remediu pentru diabet, datorită abilității acestora de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Consumând acești germeni, pacientul poate ajunge chiar la reducerea dependenței de insulină. Bineînțeles, persoana nu va face schimbări în tratamentul indicat de medic decât cu acordul acestuia și la recomandarea lui.

Pot reduce colesterolul din sânge

Germenii de lucernă sunt considerați antihiperlipidemici, contribuind la reducerea cu succes a nivelului de lipide din sânge, în caz de colesterol mărit, ceea ce înseamnă că riscul cardiovascular este redus și el. Acest lucru nu înseamnă că germenii sunt vreun aliment minune, ci vor fi consumați ca parte a unei alimentații menite să scadă colesterolul: mai multe legume, fructe, leguminoase, cantități moderate de ulei de măsline și fără produse care să conțină combinații de zahăr, făină albă și grăsimi trans sau animale, care cresc colesterolul.

Mențin sănătatea tractului urinar

Fiind un diuretic natural, lucerna stimulează fluxul de urină, ceea ce poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare care se adună în tractul urinar. Cu toate că nu este o metodă dovedită de a trata o infecție activă a tractului urinar, consumul de germeni de lucernă poate să ajute la prevenirea apariției unei astfel de infecții. 

Alte potențiale beneficii

În unele regiuni ale lumii se consumă germeni de lucernă pentru stimularea lactației la proaspetele mămici, dar și pentru tratarea afecțiunilor renale. Nu prea există însă dovezi științifice în acest sens, dovezile fiind doar anecdotice, și ar fi necesare o serie de cercetări pe această temă.

Contraindicații germeni de lucernă

Copiii și vârstnicii de peste 70 de ani nu ar trebui să consume germeni de lucernă, dar nici pacienții bolnavi de lupus sau de alte afecțiuni autoimune. Germenii de lucernă sunt predispuși contaminării bacteriene, așa că pot reprezenta un pericol pentru oamenii din aceste categorii de vârstă. Nici în perioada sarcinii nu este recomandat consumul de germeni de lucernă întrucât stimulează uterul. Pacienții care urmează un tratament anticoagulat precum cel pe bază de warfarină sau de corticosteroizi ar trebui, de asemenea, să evite consumul de germeni de lucernă.

Cum se consumă germenii de lucernă?

Germenii de lucernă se pot consuma ca atare, adăugați în sendvișuri și salate, ori în alte preparate culinare precum supe și tocănițe (la finalul gătirii) și chiar și deserturi raw-vegane sau smoothie-uri. Iată câteva idei de rețete hrănitoare cu germeni de lucernă:

Sendviș cu pui și germeni de lucernă

O idee de sendviș bun pentru masa de dimineață sau pentru luat pe drum este cel cu cu germeni de lucernă și carne de pui. Ai nevoie mai întâi de două felii de pâine integrală: pe una o ungi cu muștar, iar pe cealaltă cu sos pesto. Între cele două felii de pâine pui o o mână de germeni de lucernă, fâșii de carne de pui fiartă sau pregătită la cuptor ori la grătar și felii de roșii și ai obținut un sendviș consistent, gustos și hrănitor.

Wrap cu avocado, tofu afumat și germeni de lucernă

Pentru masa de prânz sau cea de seară, îți propunem un wrap de avocado cu tofu afumat și germeni de lucernă. Ai nevoie mai întâi de o lipie integrală, pe care să o umpli cu diverse ingrediente. Pasează cu furculița jumătate de avocado cu un praf de sare, o linguriță de zeamă de lămâie (sau mai mult, dacă îți place mai acru) și un cățel de usturoi pisat. Întinde amestecul uniform pe lipie, iar peste acesta pune 150 g de tofu afumat tăiat cuburi, o mână de germeni de lucernă, câteva felii de vânătă și dovlecel la grătar, o lingură de iaurt grecesc sau iaurt vegetal, piper sau boia iute, dacă îți place mai picant, și, dacă tofu nu este sărat, mai poți adăuga și puțină sare. Apoi, rulezi lipia și poți consuma wrap-ul.

Salată de legume și leguminoase cu germeni de lucernă

Pentru a-ți prepara o salată sățioasă pentru masa de prânz sau pentru cină, poți încerca următoarea propunere. Amestecă într-un bol un castravete rondele, un morcov ras, o jumătate de țelină mică, rasă, o mână de germeni de lucernă, o jumătate de cană de boabe fierte de fasole (ori de năut, ori de linte, după preferințe), 100 g de pește la conservă în suc propriu, din care scurgi apa, o jumătate de legătură de pătrunjel tocat și puțin oregano și piper după gust. Peste toate acestea, pune un dressing din ulei de măsline și zeamă de lămâie. Dacă peștele la conservă este în ulei, atunci nu mai pui peste salată acest dressing, ci doar stropești cu zeamă de lămâie și amesteci bine. Guști apoi salata și, dacă este nevoie, adaugi un praf de sare și amesteci din nou, iar dacă nu... poftă bună!

Supă cremă de ciuperci cu germeni de lucernă

Pentru patru porții din această supă ai nevoie de: o ceapă mare, tocată, 2 căței de usturoi pisați, 500 g de ciuperci Champignon albe sau brune, feliate, 1 lingură de unt, 1 lingură de ulei de măsline, 4 lingurițe de smântână, 1,5 litri de supă clară de legume sau de pui, 1 foaie de dafin, o legătură de pătrunjel, tocat.

Încălzește untul și uleiul într-o cratiță mare și gătește la foc mic ceapa și usturoiul până când se înmoaie, dar să nu se ardă, cam 8 minute. Pune și cupercile tăiate și amestecă-le ușor, la foc mediu, până se înmoaie puțin, cam încă 3 minute. Toarnă supa de pui, adaugă și foaia de dafin și fierbe totul încă 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Apoi ia vasul de pe foc, scoate foaie de dafin și arunc-o, și pasează amestecul din cratiță cu un mixer vertical. Gustă puțin și vezi dacă este nevoie de sare. Apoi, pune supa în farfurii și adaugă pe deasupra câte o linguriță de smântână și pătrunjel tocat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Alfalfa Sprouts Benefits & How to Grow Them at Home 
https://draxe.com/nutrition/alfalfa-sprouts/
NCBI - Edible Plant Sprouts: Health Benefits, Trends, and Opportunities for Novel Exploration
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398379/
Studiul „Edible Plant Sprouts: Health Benefits, Trends, and Opportunities for Novel Exploration”, Nutrients. 2021 Aug; 13(8): 2882. Published online 2021 Aug 21. doi: 10.3390/nu13082882, autori: Simon Okomo Aloo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0