Dieta Swank pentru scleroza multiplă: beneficii și riscuri

Dieta Swank ar putea încetini deteriorarea și scăderea ratelor de deces ale pacienților cu scleroză multiplă, dar faptul că este restrictivă o poate face greu de urmat.

Dieta Swank pentru scleroza multiplă a fost concepută și studiată de medicul neurolog Roy Swank și a devenit inițial populară în 1990, în urma publicării unui studiu¹ în prestigiosul jurnal științific The Lancet. 

Cercetarea a examinat 144 de persoane cu scleroză multiplă care au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi timp de peste 34 de ani. S-a constatat că participanții cu o dietă care conținea mai puțin de 20 de grame de grăsimi saturate pe zi au prezentat mai puține recăderi, o progresie mai lentă a afecțiunii și au avut rate de deces mai mici. Deși rezultatele au fost promițătoare, experții spun că există unele dezavantaje ale dietei și este nevoie de mai multe cercetări.

Ce înseamnă dieta Swank pentru scleroza multiplă?

Dieta Swank se concentrează în principal pe grăsimi, cu aceste restricții:

 • nu mai mult de 3 lingurițe de grăsimi saturate pe zi
 • un minim de 4 lingurițe de grăsimi nesaturate și un maximum de 10 lingurițe

Uleiurile care pot fi consumate în dieta Swank le includ pe cele din semințe de floarea-soarelui, măsline, șofran, susan, semințe de struguri, rapiță, semințe de in, soia, arahide.
Dieta Swank se concentrează, de asemenea, pe consumul de fructe, legume și cereale integrale. Se recomandă spre consum:

 • două fructe pe zi, de preferat fructe proaspete
 • două căni de legume pe zi
 • produse din cereale integrale pe cât posibil, dar și cerealele rafinate sunt permise

Dieta Swank limitează, de asemenea, cafeaua la trei căni pe zi, permite ocazional un pahar de vin și sugerează să se administreze anumite suplimente de vitamine și minerale.
De asemenea, oferă câteva reguli privind proteinele:

 • fără carne roșie, inclusiv carne de porc, în primul an
 • maxim 85 g de carne roșie pe săptămână, după primul an
 • cel mult 115 g de carne de pui sau curcan pe zi
 • peștele alb și crustaceele sunt permise, dar peștele gras în cantități mai mici
 • 3 ouă pe săptămână (nu mai mult de un ou per porție)
 • Două porții pe zi de produse lactate fără grăsime sau cu nu mai mult de 1 gram de grăsimi saturate per porție

Care sunt beneficiile potențiale ale urmării dietei Swank?

După cum a constatat studiul, dieta poate încetini deteriorarea cauzată de boală și poate scădea ratele de deces. Cu toate acestea, cercetarea nu este 100% fiabilă, mai ales că pe lângă participanții care au urmat dieta Swank nu a existat și un grup de control. În plus, nu există prea multe alte informații științifice solide cu privire la efectele modificărilor stilului de viață pentru persoanele cu scleroză multiplă, iar obiceiurile alimentare ale acestor pacienți sunt dificil de studiat.

Un alt studiu², publicat în jurnalul Nutrients în 2019, a analizat dieta Swank, precum și dieta paleolitică de eliminare Wahls, care este, de asemenea, populară pentru abordarea sclerozei multiple. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține beneficiile planului alimentar al lui Swank, dar au constatat că acesta poate reduce oboseala și poate îmbunătăți calitatea vieții.

Așadar, deși este posibil ca dieta Swank pentru scleroza multiplă să poată ajuta la abordarea acestor simptome specifice, nu este un tratament recomandat. Oamenii de șltiință cred că beneficiul cel mai mare al dietei Swank poate fi acela că promovează un plan general de alimentație sănătoasă prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi și consumul de mai multe fructe, legume și cereale integrale.

Cu toate acestea, adaugă cercetătorii, urmarea unui stil alimentar asemănător, și anume dieta mediteraneeană, care are dovezi pentru menținerea unei mai bune sănătăți cardiovasculare, poate fi o alegere și mai bună. În general, obiceiurile sănătoase, împreună cu terapiile care modifică boala, pot întârzia recidiva și pot reduce intensitatea simptomelor, deci stilul de viață este o parte importantă a controlului bolii.

Care sunt dezavantajele dietei Swank?

Dezavantajul acestei diete este reprezentat de faptul că este o dietă restrictivă, deci poate fi dificil de respectat pe termen lung. Oamenii ar trebui să fie, de asemenea, atenți la orice lipsă de vitamine (motiv pentru care în dieta Swank se sugerează suplimentarea). Aceasta este o dietă abordată cel mai bine cu ajutorul unui nutriționist acreditat sau al medicului curant.

Ce stil de viață se recomandă în scleroza multiplă?

Modificările aduse stilului de viață pot ajuta la ușurarea simptomelor și la împiedicarea agravării acestora.

 • Exercițiul fizic poate ajuta la menținerea forței musculare, a echilibrului și la combaterea oboselii. Înotul este o alegere bună, mai ales că apa ajută la menținerea corpului răcoros în timpul mișcării.
 • Și odihna este foarte importantă. Nu trebuie ca pacienții cu scleroză multiplă să stea nemișcați toată ziua - cum spuneam, au nevoie de activitate fizică - însă odihna este esențială pentru a ușura senzația de oboseală.
 • O alimentație săracă în grăsimi rele și bogată în cereale integrale, fructe și legume este de ajutor în scleroza multiplă. Fibrele din cereale, fructe, legume contribuie la combaterea constipației.
 • Aportul suficient de apă este important, iar băuturile care provoacă deshidratare, cum ar fi cofeina, trebuie reduse.
 • Căldura poate agrava simptomele, deci e bine ca pacienții cu scleroză multiplă să nu facă băi fierbinți, să evite eforturile fizice prea intense, să stea în locuri ventilate sau cu aer condiționat când vremea este foarte caldă și pe cât posibil să nu stea în soare.
 • Fumatul poate agrava scleroza multiplă. E indicat ca persoanele cu această boală care fumează să ceară ajutorul medicului pentru a renunța la acest viciu.
 • Atenție la infecții! Simptomele sclerozei multiple se pot agrava atunci când pacientul capătă o altă boală. E bine ca persoana cu scleroză multiplă să ia măsuri de igienă corespunzătoare și să fie precaute în preajma persoanelor cu boli contagioase.
 • Mulți oameni cu scleroză multiplă observă că stresul le înrăutățește problemele de sănătate. Exercițiile de respirație, meditația, yoga, conversațiile cu persoanele dragi și chiar și integrarea într-un grup de pacienți cu aceeași boală pot fi de ajutor pentru a obține o stare de spirit mai bună.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(90)91533-G/fulltext
1. Studiul „Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis”, apărut în The Lancet (1990) DOI:https://doi.org/10.1016/0140-6736(90)91533-G, autori: R.L. Swank, B.B. Dugan
NCBI - Review of Two Popular Eating Plans within the Multiple Sclerosis Community: Low Saturated Fat and Modified Paleolithic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412750/
2. Studiul „Review of Two Popular Eating Plans within the Multiple Sclerosis Community: Low Saturated Fat and Modified Paleolithic”, apărut în Nutrients (2019) doi: 10.3390/nu11020352
Winchester Hospital - Lifestyle Changes to Manage Multiple Sclerosis (MS)
https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20383


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0