De ce “Just do it” nu este indeajuns in Fitness?

De cate ori ai inceput un program de Fitness in care ai pornit cele mai bune intentii si cele mai marete planuri de tipul “de data aceasta voi reusi" care, dupa o anumita perioada de timp, au dus la lipsa de motivatie din cauza progresului prea lent si a rezultatelor prea putine? Cred ca nici nu mai stii numarul, asa este?

Este momentul in care trebuie sa iti regandesti abordarea. Pe de o parte, scopul pe care il ai materie de Fitness este important pentru forma fizica la care ravnesti de atat de mult timp, iar pe de alta parte este important pentru sanatate si stare de bine. Indiferent ca urmaresti una sau ambele directii, motivatia ar trebui sa fie destul de puternica, insa sfarsesti de fiecare data prin a nu iti indeplini scopul. Ce este de facut?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce legatura are raspunsul la aceasta intrebare cu expresia motivationala atat de celebra, “Just do it”? Just do it nu este indeajuns daca nu elimini “franele”. Fie ca iti dai seama sau nu, pornesti la drum cu foarte multe frane. Este momentul sa ne adresam franelor si abia dupa sa incepem cursa, cu acea motivatie pe care o ai in minte. O masina nu porneste daca are frana de mana trasa, iar la fel se intampla si in aceasta situatie. Haideti sa vedem care sunt aceste frane la care trebuie sa umblam pentru a putea face din sport un obiectiv atins.

Timpul este o resursa pretioasa

Intr-un program catre un stil de viata sanatos si echilibrat, timpul este o resursa importanta. Trebuie sa mergi sa faci miscare, trebuie sa alegi ora potrivita la care organismul tau da cel mai bun randament sau macar sa te apropii de ora respectiva, trebuie sa iti faci timp sa mergi la cumparaturi (si inainte va fi nevoie sa studiezi putin despre ce alimente sunt sanatoase si utile intregului proces), trebuie sa elimini timpii morti din programul tau zilnic (pentru a evita orele pierdute fara a obtine nimic), trebuie sa te odihnesti optim pentru a ajuta organismul sa se refaca intre sesiunile de antrenament si pentru a il ajuta sa dea cel mai mare randament.

Timpul este o resursa pretioasa, foloseste-l cu cap!

Claritate in obiective si proces

De ce informatii mai ai nevoie pentru a reusi? Detii toate detaliile importante despre nutritie? Cunosti catusi de putine lucruri despre cum functioneaza organismul tau si despre reactia acestuia la o alimentatie echilibrata si optima pentru un alt nivel de solicitare fizica?

Detii informatii despre antrenamente si planificarea acestora in functie de scop? Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa fii productiv si sa economisesti energie vitala. Lipsa acestora va duce la noi frane, fiindca fara o claritate in fiecare moment al calatoriei te vei simti pierdut/a, fara un traeu clar, si iti vei pierde motivatia.

Scopul este baza pe care iti stabilesti metodele

Indiferent care este scopul pe care il ai in minte atunci cand incepi o noua rutina de sport, tu trebuie sa setezi cu exactitate ceea ce doresti. Ce anume vrei sa obtii? Care este scopul tau? Este un scop realizabil? Este scopul tau final aliniat cu fiecare actiune pe care trebuie sa o faci? Toate aceste componente te vor ajuta sa elimini franele si te vor ajuta sa obtii ce ti-ai propus.

Sa spunem ca iti doresti sa slabesti. Cate kilograme poti pierde intr-un mod sanatos si realist? Cat si ce fel de sport trebuie sa faci pentru a pierde in greutate? Ce alimentatie ar trebui sa adopti? Programul iti permite sa te ocupi intensiv de acest obiectiv sau e necesar sa prelungesti deadline-ul pentru obiectivul tau?

Pune-ti intrebarea si apoi ataseaza raspunsul. Nu lasa nicio intrebare fara raspuns pentru ca alfel vei sfarsi prin a spune ca a fost inca o incercare esuata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aceea “JUST DO IT” nu este indeajuns.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0