Cum prepari sarmale vegane?

Dacă o persoană nu consumă carne, nu înseamnă că nu se poate bucura de o porție de sarmale vegane gustoase la masa de sărbători.

Încă din copilărie, știm că de Crăciun familia și rudele se adună pentru a petrece împreună timp de calitate, iar bucatele de pe masă au un rol important la această întâlnire. Iar masa de sărbători nu este la fel fără un vas de sarmale cu mămăligă alături. Fiecare familie are rețeta ei preferată de sarmale: dacă în unele case sunt preferate sarmalele de porc, în altele se prepară sarmale de vită, de curcan sau de pui.

Dacă ești vegetarian sau vegan, sigur ai încercat până acum diverse umpluturi pentru sarmale. Și aici, gusturile sunt diverse, așa că și rețetele sunt diverse. Unii preferă să umple foile de varză murată cu un amestec de orez, nucă sau boabe de linte, ceapă și morcov. Alte tipuri de sarmale vegane pot fi umplute cu un amestec de înlocuitor de carne tocată, orez și ceapă, altele cu o combinație de granule de soia, ceapă și bulion. Cu siguranță există și alte rețete, căci imaginația este nelimitată și gusturile oamenilor, la fel.

Așadar, pentru masa de sărbători din acest an îți propunem o rețetă gustoasă de sarmale vegane, pe care nu este exclus să le aprecieze și iubitorii de carne. Dacă există în gospodărie persoane care în această perioadă se află în tratament pentru scăderea colesterolului mărit, de exemplu, sau pentru o colită ulcerativă, și încearcă să reducă aportul de grăsimi animale, aceste sarmale pot fi potrivite în meniu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Chiar dacă nu ești vegetarian sau vegan, dar pur și simplu vrei să nu exagerezi cu consumul de carne la masa de sărbători, poți lua în calcul aceste sarmale vegane pe care să le combini în farfurie cu cele cu carne.

Sarmale vegane delicioase

Iată de ce ai nevoie pentru a prepara un vas cu sarmale vegane gustoase. Cum spuneam, rețetele sunt diverse, deci, dacă nu îți place un ingredient, poți folosi un altul pe gustul tău (în loc de orez, se poate folosi mei, în loc de ceapă, se poate folosi praz etc.).

Cantitățile pot să nu fie precise, deoarece depind de câte foi de varză murată ai și de dimensiunile acestora. Dacă faci prea mult amestec și îți mai rămâne după ce umpli foile, îl poți păstra la congelator câteva săptămâni.

Ingrediente:

  • Foi întregi de varză murată 
  • 1-2 căni de varză murată tocată
  • 1 cană de ciuperci pleurotus, tăiate mărunt
  • 1 jumătate de cană de orez uscat (nefiert)
  • 1 jumătate de cană de suc de roșii
  • 1 lingură de bulion (pastă de tomate)
  • 1 morcov ras fin
  • 1 rădăcină de pătrunjel rasă fin
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 4 linguri de ulei după preferințe
  • Condimente pentru sarmale sau pentru cârnați
  • Sare (opțional)
  • Iaurt vegetal (opțional)
  • Ardei iute
  • Apă pentru fierbere

Mod de preparare:

Mai întâi, prepari umplutura pentru sarmalele vegane. Pune într-o cratiță orezul, ciupercile, morcovul și rădăcina de pătrunjel rase, ceapa tocată, o lingură de bulion și 3 linguri de ulei. Adaugă o cană de apă și călește umplutura la foc potrivit, amestecând ușor, dar constant, ca să nu se lipească, până când apa dispare. Apoi, stinge focul și adaugă în umplutură condimentele pentru sarmale sau cârnați – se găsesc în comerț și conțin un amestec de usturoi pudră, cimbru și mărar uscat, boia etc. Dacă nu găsești de cumpărat, poți face tu acasă un mix de condimente pe care să le adaugi în acest amestec. 

Vei observa că orezul și legumele nu sunt fierte complet – se vor fierbe ulterior după ce lași sarmalele la cuptor. Dacă varza murată este foarte sărată, nu este nevoie să adaugi sare în această umplutură (de aceea am trecut-o ca opțională), dar dacă varza nu este prea sărată, atunci poți adăuga puțină sare.

Cât timp umplutura se răcește puțin, pregătește foile de varză și vasul în care vei fierbe sarmalele. Scoți nervurile groase ale foilor, iar dacă sunt prea mari, le poți tăia pe jumătate. Atenție, însă, trebuie să rămână suficient de mari ca să le poți rula și închide. Pune foile una peste alta pe o farfurie și, înainte de a te apuca să le umpli pe rând, pregătește și vasul în care vei pune sarmalele la cuptor.

Acesta trebuie să fie rezistent la căldură și să aibă capac, deoarece îl vei lăsa la cuptor cam două ore. Unge fundul vasului cu o lingură de ulei, apoi pune o cană de varză murată tocată pe care o întinzi bine pe tot fundul vasului (este posibil să ai nevoie de o cantitate mai mare dacă fundul vasului este mai lat).

Apoi, pregătește sarmalele. Pune o foaie de varză în palmă și adaugă în centrul ei o lingură de umplutură. Rulează foaia într-un singur sens (ca la o ruladă), apoi împinge cu un deget un capăt al sarmalei spre interior, apoi celălalt capăt, ca să nu curgă conținutul la fiert. Unele persoane preferă să lege capetele cu ață (deci sarmaua arată cam ca o bomboană de pom), pe care o scot apoi înainte de a consuma sarmalele. 

Așază sarmalele în vas peste varza murată, într-un strat sau în mai multe straturi, în funcție de cât de mare este vasul. Toarnă peste sarmale o jumătate de cană de suc de roșii, apoi completează cu apă doar cât să acopere sarmalele. Atenție, apa nu trebuie să umple vasul până sus, pentru că va curge în cuptor în timp ce fierbe. 

Preîncălzește cuptorul la 180 °C, apoi acoperă vasul cu capacul și dă-l la cuptor pentru două ore. După o oră și jumătate, deschide cuptorul, ridică ușor capacul cu un șervet sau mănuși speciale pentru cuptor: dacă sarmalele sunt complet uscate și în vas nu mai este deloc apă, mai toarnă puțin cât să ajungă pe fundul vasului. Dacă sarmalele mai au lichid, le lași cum sunt. Apoi, acoperi din nou vasul, închizi cuptorul și lași sarmalele înăuntru până la finalul celor două ore.

Sarmalele vegane se pot servi la masă alături de ardei iute, cu două linguri de iaurt vegan pe deasupra. Poftă bună!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Minimalist Vegan - Vegan Cabbage Rolls in Tomato Sauce
https://theminimalistvegan.com/vegan-cabbage-rolls/
The cheeky chickpea - Absolute Best Vegan Cabbage Rolls! 
https://thecheekychickpea.com/vegan-cabbage-rolls/#ingredients-needed


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0