Legumele și fructele, alimente antistres

Potrivit unor cercetări de la Universitatea Edith Cowan din Australia, legumele și fructele sunt alimente antistres: cu cât sunt mai prezente în alimentația unei persoane, cu atât îi scad mai mult nivelul de surmenare.

Afecțiunile legate de sănătatea mentală reprezintă o problemă în creștere în întreaga lume. La nivel global, aproximativ una din 10 persoane trăiește cu o tulburare de sănătate mentală. Mulți oameni nu sunt nici măcar diagnosticați, deoarece nu merg la medic pentru a cere îndrumări legate de stres, anxietate sau depresie așa cum ar face dacă ar avea o afecțiune fizică.

Stresul este o problemă cu care se confruntă nu doar adulții, așa numita populație activă, ci și persoanele mai tinere, precum și vârstnicii. Gestionarea stresului poate fi problematică și poate lua timp, însă e bine ca fiecare persoană să găsească metodele potrivite pentru a-i face față. 

Cum ne ajută consumul de alimente antistres?

Măsurile de combatare a stresului pot fi de la plimbări, exerciții fizice intense sau meditație, până la aromaterapie, administrarea unor suplimente alimentare pe bază de Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime sau limitarea consumului de alcool și de zahăr.

Un studiu¹ efectuat la Universitatea Edith Cowan din Australia sugerează că și un consum mare de legume și fructe poate fi util împotriva surmenării, deoarece acestea sunt alimente antistres. Cercetătorii au examinat legătura dintre aportul de fructe și legume și nivelurile de stres ale mai mult de 8.600 de australieni cu vârste cuprinse între 25 și 91 de ani care erau înscriși într-un studiu pe diabet, obezitate și stil de viață (AusDiab), realizat de Baker Institute.

Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat cel puțin 470 de grame de fructe și legume zilnic au avut niveluri de stres cu 10% mai mici decât cele care au consumat mai puțin de 230 de grame. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi. 

Oamenii de știință spun că aceste rezultate consolidează legătura dintre dietele bogate în fructe și legume și bunăstarea mentală. Din moment ce s-a  constatat că persoanele cu un aport zilnic mai mare de fructe și legume sunt mai puțin stresate decât cele cu un aport mai mic, acest lucru sugerează că dieta joacă un rol cheie pentru sănătatea mentală și gestionarea stresului.

Potrivit cercetătorilor, un anumit nivel de stres este considerat normal în viața fiecăruia dintre noi, dar expunerea pe termen lung la stres, această surmenare sau stres cronic, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale. Concret, stresul necontrolat, pe termen lung, poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, depresie și anxietate, așa că trebuie găsite modalități de prevenire și, eventual, de ușurare a problemelor de sănătate mentală.

Beneficiile unei alimentații sănătoase sunt recunoscute de multe cercetări științifice, însă prea puține persoane mănâncă cele două porții recomandate de fructe pe zi și la fel de puține mănâncă cele trei porții recomandate de legume în fiecare zi. Acestea sunt consecințele unui stil de viață haotic sau foarte aglomerat, în care oamenii nu își fac timp să se preocupe de planificarea meselor, neglijându-și astfel, propria sănătate.

Deși au existat și alte studii care au arătat legătura dintre stres și consumul de legume și fructe la adulții mai tineri, lucrarea de față este prima care observă rezultate similare la adulții de toate vârstele, afirmă savanții. Rezultatele studiului subliniază că este important ca oamenii să aibă o dietă bogată în legume și fructe, aceste alimente antistres, pentru a contribui la combaterea surmenării.

În timp ce mecanismele care stau la baza modului în care consumul de legume și fructe influențează stresul sunt încă neclare, autorii studiului cred că nutrienții cheie ar putea fi un factor. Legumele și fructele conțin substanțe nutritive importante precum vitamine, minerale, flavonoide și carotenoide, care pot reduce inflamația și stresul oxidativ și, prin urmare, pot îmbunătăți și sănătatea mentală.

Inflamația și stresul oxidativ din organism sunt factori recunoscuți care pot duce la stres crescut, anxietate și starea de spirit mai precară. Acest studiu poate deschide drumul spre mai multe cercetari în ceea ce privește alimentele antistres și obținerea mai multor informații legate de motivele pentru care legumele și fructele oferă cele mai multe beneficii pentru sanatatea mentala.

Cum se pot introduce mai multe legume și fructe în alimentație?

Deși de multe ori pare mai ușor să mâncăm pe fugă un produs dulce de patiserie dimineața și o felie de pizza la prânz, pentru a contribui la o stare de sănătate fizică mai bună e bine să ne străduim să introducem în alimentația noastră ingrediente cât mai hrănitoare. Iată că cercetările indică faptul că și sănătatea mentală are de câștigat dacă ne îndreptăm atenția spre alimente antistres.

În ceea ce privește fructele, acestea pot fi încorporate cu ușurință în alimentația zilnică, pe post de gustare. Unul sau două fructe pe zi pot fi consumate de exemplu între micul dejun și prânz. În acest fel, persoanei nu doar că nu îi va mai fi extrem de foame la prânz, pentru a mânca peste măsură, ci i se vor „livra” și beneficiile consumului zilnic de fructe: un aport mare de vitamine, minerale, antioxidanți și apă, care contribuie la menținerea unei stări de sănătate mai bune.

Pentru toată lumea și mai ales pentru persoanele cu diabet, cele mai bune opțiuni sunt fructele proaspete, ori, în lipsa acestora, cele care au fost congelate și care, după decongelare, se consumă fără adaos de zahăr. Cele mai nepotrivite alegeri sunt fructele la conservă cu zahăr, dulcețurile și gemurile și orice alte produse din fructe care conțin zahăr adăugat. 

În ceea ce privește legumele, acestea pot fi consumate fără probleme la fiecare masă. Având în vedere că există atât de multe opțiuni, fiecare persoană îți poate face propriile combinații de legume proaspete și gătite pentru fiecare masă a zilei. De exemplu, dimineața se pot strecura niște legume verzi și verdețuri în omletă (spanac, rucola, ceapă verde, mărar proaspăt etc.), la prânz se poate mânca o salată mare de crudități pe lângă felul principal, iar seara, la cină, o supă de legume pe lângă felul principal sau legume la grătar.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Clinical Nutrition - Fruit and vegetable intake is inversely associated with perceived stress across the adult lifespan
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00192-8/fulltext
1. Studiul „Fruit and vegetable intake is inversely associated with perceived stress across the adult lifespan”, apărut în Clinical Nutrition (2021). DOI: 10.1016/j.clnu.2021.03.043, autori: Simone Radavelli-Bagatini et al.
Harvard T.H. Chan - Vegetables and Fruits 
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0