Solutii pentru combaterea celulitei

Probabil una dintre cele mai frecvente nemulțumiri în rândul femeilor este celulita. Sunt mai multe cauze ale apariției acestei probleme de natură estetică, în principal hormonii estrogeni în exces și retenția de apă, însă astăzi vorbim despre cum putem să o combatem.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu această problemă, iar genetica poate să joace un rol important în apariția acesteia. Chiar dacă nu există un remediu cunoscut care să elimine complet celulita, există modalități de a ajuta la minimizarea aspectului acesteia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dieta recomandată în caz de celulită

Se recomandă un regim de viață sănătos, o dietă adecvată, combinată cu mult sport și hidratare cât mai bună. Se exclud din start semipreparatele, sarea în exces, grăsimile, prăjelile. Nu sunt recomandate nici preparatele de patiserie din făină albă sau zahărul alb, rafinat.

În schimb, se recomandă mai degrabă un regim proteic îmbogățit cu multe fibre din legume, salate, frunze. Așadar, mesele tale ar trebui să conțină carne macră, pește, fructe și legume proaspete, orez integral. 

Unele dintre alimentele care pot să ajute la diminuarea sau prevenirea celulitei sunt:

  • Semințe de in - sunt foarte bune pentru sănătatea pielii, cât și pentru sănătatea generală, deoarece modulează nivelul de estrogen și pot susține producția de colagen. Poți consuma semințe de in la micul dejun, poți să le incluzi în smoothie-uri sau în deserturile de casă. 
  • Alimente bogate în apă - întrucât deshidratarea favorizează balonarea și pielea uscată, ar fi bine să incluzi în alimentația zilnică alimente bogate în apă, precum pepene galben, fructe de pădure, castraveți, țelină, citrice și ierburi proaspete.  
  • Alimente bogate în fibre - printre acestea se numără legumele, nucile, semințele și fructele de pădure. Printre beneficiile fibrelor se numără curățarea colonului, reducerea senzației de foame, susținerea metabolismului și echilibrarea hormonilor. Legumele verzi și fructele de pădure nu sunt doar alimente bogate în fibre, ci au în compoziție și antioxidanți, care pot reduce daunele provocate de radicalii liberi (care îmbătrânesc pielea).
  • Proteine — Alimentele bogate în proteine de înaltă calitate, cum ar fi carnea de vită hrănită cu iarbă, carnea de pasăre de curte, ouăle și peștele sălbatic au un mare impact asupra metabolismului și pot ajuta la reducerea celulitei.  
  • Alimente bogate în potasiu - Legumele cu frunze verzi, avocado, bananele, apa de cocos și lactatele de cultură au în compoziție potasiu.
  • Grăsimi sănătoase — Peștele sălbatic este bogat în acizi grași care susțin țesutul sănătos. Consumă zilnic o lingură de ulei de nucă de cocos extravirgin și o porție de pește sălbatic ca să vezi îmbunătățiri. 

Nu doar dieta este importantă în reducerea celulitei, ci și sportul. Un program de exerciții bine concepute te va ajuta să combați această problemă și va ajuta la intensificarea circulației sângelui. Deși exercițiile cardio pot fi de ajutor în stimularea metabolismului și pentru a ajuta la prevenirea obezității, antrenamentul pe intervale de timp va fi probabil mult mai eficient.

Însă, pe lângă aceste metode „clasice”, au apărut și altele noi,  revoluționare. 

De la banalele creme anticelulitice, ce pot fi cumpărate din farmacii, până la proceduri cosmetice complexe, terapii corporale dedicate, cu radiofrecvență, infraroșu și vaccum, mezoterapia sau chiar intervenții chirurgicale.

Soluții pentru combaterea celulitei

Masaj, presoterapie și creme

Spre exemplu, presoterapia presupune un drenaj limfatic, realizat cu un aparat care cu ajutorul aerului exercită o anumită presiune asupra zonelor afectate. Rezultatul duce la o mai bună circulație a sângelui. Unele tratamente mai invazive se realizează injectând subcutanat produse care acționează asupra celulitei și grăsimii aferente, precum fosfatidilcolina sau amestecuri diverse de arnică, factori tensori, DHEA, bromelaină etc . 

Cremele anticelulitice

Cremele anticelulitice au prins și ele tot mai mult teren, având, în multe situații rezultate dacă sunt aplicate ca la carte, de două ori pe zi prin automasaj. De fapt, acestea acționează la nivel cutanat, oferind un aspect plăcut, iar în profunzime, luptă împotriva retenției de apă. Specialiștii recomandă produsele care conțin cofeină, întrucât acestea pot deshidrata celulele, făcând celulita mai puțin evidentă. Este important ca pentru a obține rezultatele dorite să aplici crema în fiecare zi. 

Și o cremă care are în compoziție retinol (0,3%), ar putea să aibă un anumit efect asupra celulitei. Retinolul este o substanță care ar putea contribui la îngroșarea pielii, ameliorând aspectul celulitei.

Până să ajungi la concluzia dacă retinolul te poate ajuta sau nu, ar trebui să aplici temeinic produsul pentru cel puțin șase luni. În cazul în care te hotărăști să aplici o cremă sau o loțiune pentru celulită, îniante de a o utiliza, este important să o testezi pe o zonă mică de piele. Și asta ca să te asiguri că nu ai o reacție alergică a pielii. Iar ca aliați de baza împotriva celulitei în dieta ta, să nu uităm de kiwi, castraveții și ananasul.

Tratamente care dau rezultate

Terapia cu unde de șoc acustice

Terapia cu unde de șoc acustice este o terapie bazată pe energie, prin care undele de presiune sunt transmise la țesutul subcutanat și susțin lipoliza, îmbunătățesc fluxul sangvin local, permite drenajul limfatic și stimulează producția de colagen. Două tipuri de unde acustice au fost folosite pentru a trata celulita: undele de șoc focalizate (ESWT) și undele de șoc radiale. În medie, terapia cu unde de șoc acustice necesită șapte sesiuni de tratament, nu este necesară anestezie topică și are ca efect advers doar dureri minore. 

Potrivit unui studiu mai vechi, în timpul căruia oamenii de știință au analizat eficacitatea undele de șoc focalizate la 15 pacienți, s-a constatat că această terapie poate reduce circumferința și stratul de grăsime și că stopează apariția celulitei la trei luni de la tratament.  

Tratamentul cu laser

Pentru tratarea celulitei sunt folosite diferite tipuri de tratamente cu laser. În timpul unui tratament cu laser, o fibră minusculă este introdusă sub piele care are ca rol să distrugă benzile dure de sub piele care contribuie la aspectul celulitei. În urma acestui tratament, vei observa că pielea se va îngroșa, iar acest lucru este perfect normal, întrucât pielea se subțiază adesea acolo unde se formează celulita. Potrivit specialiștilor, acest tratament este poate da rezultate până la un an. 

Liposucția

Există și varianta liposucției, care se face sub anestezie, dar care este eficientă numai pentru anumite tipuri de celulită, în condițiile în care se intervine și asupra structurilor fibroase care delimitează zonele de celulită ce nu pot fi drenate. Intervențiile sunt destul de agresive și nu sunt garantate rezultate spectaculoase pentru toată lumea, dacă nu sunt urmate de un regim de viață sănătos, în care să predomine o dietă sănătoasă, drenajul limfatic, sportul, precum înotul sau mersul pe bicicletă. 

Subcizia

Este o procedură medicală care presupune introducerea unui ac sub piele cu scopul de a se distruge benzile dure de sub piele care ne fac să vedem celulita. Într-un studiu mai vechi, efectuat pe 232 de pacienți, 99% dintre aceștia au declarat că sunt mulțumiți de rezultate. Specialiștii spun că rezultatele acestei proceduri medicale pot ține până la doi ani. 

Tratamente corporale

Știai că există și tratamente corporale care ajută în combaterea celulitei? De exemplu, un astfel de tratament presupune ca zona cu celulită să fie acoperită de alge sau de argilă, apoi de această zonă sunt atașați niște electrozi. Înainte ca tehnicianul să părăsească camera, zona va fi acoperită cu folie de plastic. În timpul tratamentului, vei simți o ușoară senzație de furnicături pe piele. Se spune că acest tratament reduce dimensiunea zonei tratate, ceea ce poate diminua aspectul celulitei. Specialiștii atrag atenția că rezultatele acestui tratament durează între 12 până la 18 ore.

În ciuda multiplelor abordări terapeutice care încearcă să trateze celulita, nicio procedură nu s-a dovedit a avea succes pe termen lung, arată un studiu recent1. Agenții topici, tratamentele injectabile și dispozitivele pe bază de energie pot ameliora aspectul celulitei, uneori într-un grad satisfăcător, dar nu pot eradica celulita, deoarece aceasta implică o remodelare foarte mare a țesuturilor.

Ce mai poți face ca să ameliorezi aspectul celulitei

Consumă suficientă apă

Celulita apare din cauza proastei circulații la nivelul venelor. Grăsimea rămâne acumulată între capilare și, astfel, apare efectul de piele ca o coajă de portocală. Așadar, beți cel puțin doi litri de apă pe zi. Nu trișați și nu o înlocuiți cu băuturi carbogazoase, pentru că veți obține efectul opus. Puteți alterna, însă, cu ceaiuri din plante medicinale.

Practică exerciții fizice

Probabil știi deja că sedentarismul accentuează aspectul celulitei. Partea bună este că sportul este inamicul numărul 1 al celulitei. Optează pentru un program de sport care combină antrenamentul cardio și antrenamentul de rezistență. Și încearcă să practici între 20 și 40 de minute pe zi.

Se știe că antrenamentul pe intervale de timp susține metabolismul și arde calorii la 24-48 de ore după ce antrenamentul tău s-a încheiat. Acest lucru este cunoscut sub numele de efectul de post-ardere.

Antrenamentul pe intervale de timp încorporează exerciții scurte și intense, cum ar fi sprintul, și apoi exerciții de relaxare pentru scurt timp. Acest concept se mai numește și antrenament de înaltă intensitate pe intervale sau HIIT. Dacă scopul tău este să elimini celulita pe coapse și fese, încearcă să încorporezi mișcări precum genuflexiunile.  

Infuzii de plante

Include-le în dieta ta zilnică. Ajută la detoxificarea organismului, dar totodată ajută sistemul circulator și reglează greutatea. Cele mai eficiente infuzii sunt: infuzia de anghinare, ceai verde, hamamelis, menta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Treatment for cellulite”, Int J Womens Dermatol. 2019 Feb, Neil Sadick
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/
American Academy of Dermatology Association -  Cellulite treatments: What really works?
https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works

read-more-dieta

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0