Cu ce inlocuiesti ouale în retete

Ouăle sunt incredibil de sănătoase și versatile. Sunt foarte folosite în rețete, dar din diverse motive, unii oameni trebuie să le evite. Din fericire, există o mulțime de înlocuitori pe care îi poți folosi.

Motive pentru care ar putea fi necesar să înlocuiești ouăle

Există diverse motive pentru care este posibil să trebuiască să găsești un înlocuitor pentru ouă în dieta ta. Alergiile și preferințele alimentare sunt două dintre cele mai întâlnite.

  • Alergia la ouă

Ouăle sunt a doua cea mai frecventă alergie alimentară la sugari și copiii mici. Un studiu a indicat că 50% dintre copii vor scăpa de alergie până la vârsta de trei ani, iar 66%, până la vârsta de cinci ani. În timp ce majoritatea copiilor care sunt alergici la ouă devin toleranți în timp, unii rămân alergici toată viața.

Unii oameni urmează o dietă vegană și aleg să nu mănânce carne, lactate, ouă sau orice alte produse de origine animală. Veganii evită să consume produse de origine animală din diverse motive, inclusiv din motive de sănătate, preocupări de mediu sau motive etice privind drepturile animalelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ouăle se folosesc în rețete din mai multe motive. Fără ele, preparatele ar putea fi uscate, fade sau fără aromă. Hai să vedem ce poți folosi în locul lor.

1. Sos de mere

Sosul de mere este un piure preparat din mere fierte. Este adesea îndulcit sau aromat cu alte condimente precum nucșoara și scorțișoara.

Un sfert de cană (aproximativ 65 de grame) de sos de mere poate înlocui un ou în majoritatea rețetelor. Cel mai bine este să folosești sos de mere neîndulcit.

2. Piure de banane

Piureul de banane este un alt înlocuitor pentru ouă. Singurul dezavantaj al coacerii cu piure banane este că produsul tău finit poate avea o aromă ușoară de banană. Și alte fructe făcute piure, cum ar fi dovleacul și avocado, funcționează și ar putea să nu afecteze atât de mult aroma.

Indiferent de fructele pe care alegi să le utilizezi, poți înlocui fiecare ou cu un sfert de cană (65 de grame) de piure.

Produsele de patiserie făcute cu piure de fructe pot să nu se coacă la fel ca cele cu ouă, dar vor fi foarte dense și cu o textură umedă.

Piureul funcționează cel mai bine în prăjituri, brioșe, brownies și pâine.

3. Semințe de in sau de chia măcinate

Semințele de in și semințele de chia sunt ambele semințe minuscule, foarte hrănitoare. Sunt bogate în acizi grași omega-3, fibre și alți compuși vegetali unici.

Poți măcina singur semințele acasă sau poți cumpăra făină de semințe gata preparată, din magazin.

Pentru a înlocui un ou, amestecă 1 lingură (7 grame) de chia sau semințe de in măcinate cu 3 linguri (45 grame) de apă până când apa se absoarbe complet și amestecul se îngroașă.

Procedând astfel, produsele coapte pot deveni grele și dense. De asemenea, pot căpăta o aromă de nucă, așa că funcționează cel mai bine în produse precum clătite, vafe, brioșe, pâine și prăjituri.

4. Înlocuitor comercial de ouă

Există o varietate de înlocuitori comerciali de ouă pe piață. Acestea sunt de obicei făcute din amidon de cartofi, amidon de tapioca și agenți de dospire.

Înlocuitorii de ouă sunt potriviți pentru toate produsele de copt și nu ar trebui să afecteze aroma produsului finit.

Fiecare marcă vine cu propriile sale instrucțiuni, dar de obicei se combină 1,5 lingurițe (10 grame) de pulbere cu 2–3 linguri (30–45 grame) de apă caldă pentru a înlocui un ou.

5. Tofu moale (Silken Tofu)

Tofu este obținut din lapte de soia condensat, care a fost procesat și presat. Textura tofu variază în funcție de conținutul de apă. Cu cât este scursă mai multă apă, cu atât bucata de tofu devine mai fermă.

Silken Tofu are un conținut ridicat de apă și, prin urmare, este mai moale ca și consistență. Pentru a înlocui un ou, adaugă un sfert de cană (aproximativ 60 de grame) de tofu în preparat.

Tofu este relativ lipsit de aromă, dar poate face produsele coapte mai dense și grele, așa că este cel mai bine de folosit în brownies, fursecuri și prăjituri.

6. Oțet și bicarbonat de sodiu

1 linguriță (7 grame) de bicarbonat de sodiu amestecat cu 1 lingură (15 grame) de oțet poate înlocui un ou în majoritatea rețetelor.

Oțetul de mere sau oțetul alb distilat sunt cele mai întâlnite alegeri. Când sunt amestecate, oțetul și bicarbonatul de sodiu declanșează o reacție chimică care produce dioxid de carbon și apă, ceea ce face ca produsele de panificație să fie ușoare și aerate.

Acest înlocuitor funcționează cel mai bine pentru prăjituri, cupcakes și pâine.

7. Iaurt

Iaurtul este un înlocuitor bun pentru ouă. Cel mai bine este să folosești iaurt simplu, deoarece soiurile aromate și îndulcite pot modifica aroma rețetei.

Poți folosi un sfert de cană (60 de grame) de iaurt pentru fiecare ou care trebuie înlocuit.

Soluția funcționează cel mai bine pentru brioșe, prăjituri și cupcakes.

8. Unt de nuci

Unturile de nuci precum untul de arahide, caju sau migdale pot fi, de asemenea, folosite pentru a înlocui ouăle în majoritatea rețetelor.

Pentru a înlocui un ou, folosește 3 linguri (60 de grame) de unt de nuci. Acest lucru poate afecta aroma produsului finit și este cel mai bine de utilizat în brownies, clătite și fursecuri.

De asemenea, ar trebui să te asiguri că utilizezi unturi cremoase de nuci, mai degrabă decât variante mai groase, astfel încât totul să se omogenizeze perfect.

9. Apa minerală

Apa minerală poate adăuga umiditate unei rețete, dar acționează și ca un excelent agent de dospire. Produsul finit va fi ușor și pufos.

Poți înlocui fiecare ou cu un sfert de cană (60 de grame) de apă carbogazoasă.

Funcționează excelent pentru prăjituri, cupcakes și pâine.

10. Agar-Agar sau gelatina

Gelatina este un agent de gelifiere care este un înlocuitor excelent pentru ouă.

Cu toate acestea, este o proteină animală care este de obicei derivată din colagenul porcilor și vacilor. Dacă eviți produsele de origine animală, agar-agar este o alternativă vegană obținută dintr-un tip de alge marine.

Ambele pot fi găsite sub formă de pulberi fără aromă în majoritatea supermarketurilor și magazinelor naturiste sau online.

Pentru a înlocui uu ou, dizolvă 1 lingură (aproximativ 9 grame) de gelatină fără aromă într-o 1 lingură (15 grame) de apă rece. Dizolvă apoi la bain-marie amestecul. 

Alternativ, poți folosi 1 lingură (9 grame) de pudră de agar-agar amestecată cu 1 lingură (15 grame) de apă pentru a înlocui un ou.

Niciuna dintre aceste variante nu ar trebui să afecteze aroma produsului finit, dar pot da preparatului o textură puțin mai rigidă.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://www.biggerbolderbaking.com/egg-substitutes-for-baking/

https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/what-is-silken-tofu/

https://veganest.ca/best-agar-powder-substitutes-vegan/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0