Începe-ţi ziua cu ciocolată cu lapte, pentru beneficii neaşteptate

Consumul zilnic de ciocolată cu lapte poate suna ca o rețetă pentru creșterea în greutate, dar un nou studiu asupra femeilor aflate în postmenopauză a constatat că, în mod surprizător, consumul unei cantități concentrate de ciocolată într-un interval scurt de timp, de preferat dimineața, poate ajuta corpul să ardă grăsimi și să scadă nivelul zahărului din sânge. 

Doi dintre autorii studiului, publicat în Jurnalul FASEB, sunt cercetătorii Frank A. J. L. Scheer, Ph.D., Neurolog și Marta Garaulet, Ph.D., Saving Scientist. Ambii lucrează în cadrul Diviziei de Somn și Tulburări Circadiene din Departamentele de Medicină și Neurologie a Spitalului pentru Femei Brigham.

Pentru a afla efectele consumului de ciocolată cu lapte în diferite momente ale zilei, cercetătorii de la Brigham au colaborat cu cei de la Universitatea spaniolă din Murcia. Împreună, au efectuat un studiu randomizat, controlat, încrucișat, cu 19 femei aflate în postmenopauză, care au consumat fie 100g de ciocolată dimineața (în decurs de o oră după trezire), fie noaptea (cu o oră înainte de culcare). Au comparat creșterea în greutate și multe alte efecte asociate consumului de ciocolată.

Ce au constatat cercetătorii

•    Aportul de ciocolată dimineața sau noaptea nu a dus la creșterea în greutate;
•    Consumul de ciocolată dimineața sau seara poate influența foamea și pofta de mâncare, compoziția microbiotei, somnul și multe altele;
•    Un aport ridicat de ciocolată în timpul dimineații ar putea ajuta la arderea grăsimilor și la reducerea nivelului de glucoză din sânge.
•    Ciocolata de seară/noapte a modificat odihna a doua zi și metabolismul exercițiilor fizice.

Descoperirile subliniază faptul că nu doar „ce”, ci și „când” mâncăm pot avea impact asupra mecanismelor fiziologice implicate în reglarea greutății corporale ”, a spus dr. Scheer.

"Voluntarii noștri nu s-au îngrășat, în ciuda creșterii aportului caloric. Rezultatele noastre arată că ciocolata a redus aportul de energie ad libitum, în concordanță cu reducerea observată a foamei, a poftei de mâncare și a dorinței de dulciuri prezentată în studiile anterioare", a spus Garaulet. 

Studiul este surprinzător mai ales pentru că a presupus consumul de ciocolată cu lapte, care are reputația de a contribui la creșterea în greutate datorită conținutului ridicat de grăsimi, zahăr și calorii.

O porție de ciocolată zilnic te ajută să eviți bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale

Pe lângă aportul la scăderea în greutate a femeilor aflate la postmenopauză, consumul de ciocolată are și o serie de alte beneficii asupra persoanelor adulte. Astfel, cercetările publicate în revista Heart au arătat că un consum de până la 100 g de ciocolată în fiecare zi este legat de scăderea riscurilor asociate bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral. 

Aproape 21.000 de adulți au participat la studiul EPIC-Norfolk, care a urmărit  impactul dietei asupra sănătății pe termen lung la 25.000 de bărbați și femei din Norfolk, Anglia, utilizând chestionare privind frecvența consumului unor alimente și stilul de viață.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o revizuire sistematică a dovezilor internaționale disponibile privind legăturile dintre ciocolată și bolile cardiovasculare, implicând aproape 158.000 de persoane - inclusiv participanții la studiul EPIC.

Participanții la EPIC-Norfolk (9214 bărbați și 11 737 femei) au fost monitorizați în medie timp de aproape 12 ani, timp în care 3013 (14%) persoane au suferit fie un episod de boală coronariană, fie un accident vascular cerebral.

Aproximativ unul din cinci participanți (20%) au spus că nu mănâncă niciun fel de ciocolată, dar, la ceilalți, consumul zilnic a fost în medie de 7 g, unii consumând până la 100 g.

Consumul unei cantități mai mari de ciocolată a fost asociat cu un aport mai mare de energie și cu o dietă care conține mai multe grăsimi și carbohidrați și mai puține proteine și alcool.

Calculele au arătat că, în comparație cu cei care nu au consumat ciocolată, aportul mai mare a fost legat de un risc cu 11% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 25% mai mic de deces asociat.

Iar dintre cei 16.000 de persoane al căror nivel de proteină inflamatorie (CRP) a fost măsurat, cei care mănâncă cel mai mult ciocolată păreau să aibă un risc cu 18% mai mic decât cei care au mâncat cel mai puțin. Aportul maxim de ciocolată a fost asociat în mod similar cu un risc cu 23% mai mic de accident vascular cerebral, chiar și după luarea în considerare a altor factori de risc potențiali.

Din nouă studii relevante incluse în revizuirea sistematică, cinci studii au evaluat fiecare boala coronariană și rezultatul accidentului vascular cerebral și au descoperit un risc semnificativ mai mic al ambelor afecțiuni asociate consumului regulat de ciocolată.

Studiul din revista Heart a fost de tip observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii definitive despre cauză și efect. Cercetătorii subliniază că acele chestionare aplicate pentru stabilirea frecvenței consumului de alimente implică o anumită subiectivitate și nu pot fi exhaustive. 

Cu toate acestea, ei explică: „Dovezile cumulate sugerează că aportul mai mare de ciocolată este asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare viitoare”.

Ei subliniază, de asemenea, că beneficiile pot fi extinse și la ciocolata cu lapte, care este considerată mai puțin „sănătoasă” decât ciocolata neagră, pentru că și aceasta a fost consumată frecvent de participanții la studiul EPIC-Norfolk. 

"Acest lucru poate indica faptul că nu numai flavonoizii, ci și alți compuși, posibil legați de constituenții laptelui, cum ar fi calciu și acizi grași, pot oferi o explicație pentru asocierea observată", sugerează aceștia, concluzionând că: „Nu pare să existe nicio dovadă clară că ciocolata ar trebui evitată de cei predispuși la boli cardiovasculare”.

Ce beneficii are și consumul de ciocolată neagră

Știai că nu doar ciocolata cu lapte are beneficii asupra sănătății? Și consumul de ciocolată neagră te poate ajuta să te menții în formă! Un alt studiu, efectuat în 2019, a arătat că cei care consumă în mod regulat ciocolată neagră sunt mai puțin predispuși la depresie. 

Oamenii de știință au întrebat mai mult de 13.000 de oameni despre consumul de ciocolată și despre simptomele depresiei.

Ei au descoperit că voluntarii care au recunoscut că mănâncă orice fel de ciocolată neagră au raportat semnificativ mai puține semne clinice de depresie.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/06/starting-the-day-off-with-chocolate-may-have-unexpected-benefits/
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9724637/Chocolate-morning-help-burn-fat-study-claims.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0