Cat de sanatos este sa mananci ciocolata?

Când apare o poftă de dulce, mulți alegem să savurăm o bucată de ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră. Ciocolata cu lapte are o istorie bogată, dar o valoare nutritiva mult mai mică în comparație cu ciocolata neagră. Conținutul de cofeină și utilizările pentru gătit sunt, de asemenea, diferite. Află mai multe despre ciocolată și despre beneficiile ei într-o dietă echilibrată!

Cum se obțin ciocolata cu lapte și ciocolata neagră

Toată ciocolata provine din boabele de cacao din arborele de cacao Theobroma. Producătorii de ciocolată recoltează păstăile din copaci, scot boabele din păstăi, care apoi fermentează și se lasă la uscat. În continuare, se prăjesc și se macină. Pentru a crea batoane de ciocolată, producătorii transformă această substanță rezultată într-un lichior (nu alcool), apoi o îndulcesc, o macină din nou și o toarnă în forma dorită pentru a se solidifica, conform Institutului Princeton pentru Studii pe Ciocolată. Pudra de cacao este rezultatul boabelor de cacao măcinate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Procesul variază ușor în timpul fazei lichide, în funcție de produsul final, care poate fi ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră. Ciocolata obișnuită este făcută cu o combinație de lichior de cacao, lapte praf și zahăr. Ciocolata neagră se obține din unele dintre aceleași ingrediente, dar în cantități diferite. Laptele praf nu este folosit pentru a face ciocolată neagră. Cea mai mare parte a ciocolatei negre are un conținut de cacao între 35 și 85 la sută. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât gustul este mai puternic.

Valori nutriționale pentru ciocolata cu lapte și cea neagră

O porție (30g) de ciocolată cu lapte conține 153 de calorii și 8 g de grăsime. Aceeași porție conține și 17 g de carbohidrați. Datorită conținutului de lapte, ciocolata cu lapte are puțin mai mult calciu (54 mg) decât ciocolata neagră (deși niciuna nu este o sursă semnificativă a acestui nutrient), iar ciocolata cu lapte conține 0,7 mg de fier.

Ciocolata neagră este prezentată drept cea mai sănătoasă dintre sortimentele de ciocolată. Se estimează că o porție de ciocolată neagră cu un procent de 70 până la 85% cacao are aproximativ 170 de calorii, 12 g de grăsime și 2 g de proteine. Are, de asemenea, 7 g de zahăr și 3 g de fibre. Aceeași porție are 13 g de carbohidrați.

Câtă cofeină conține ciocolata

Deși în mod normal ai putea apela la cafea, ceai sau suc pentru o doză de cofeină, să știi că și ciocolata conține cofeină. Toate acestea se datorează cafeinei naturale din boabele de cacao.

Chiar dacă ciocolata oferă mult mai puțină cofeină decât o ceașcă medie de cafea, totuși îți va crește aportul zilnic de cofeină, notează Clinica Mayo. O porție de de ciocolată cu lapte poate conține aproximativ 9 mg de cofeină. Ciocolata neagră, datorită conținutului mai mare de boabe de cacao, este probabil să aibă mai multă cofeină. Ține cont de acest lucru în timp ce te răsfeți cu alte băuturi și alimente cu cofeină pe parcursul zilei, deoarece poți face exces. 

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei negre?

Cu conținutul său ridicat de zahăr și lapte praf, ciocolata cu lapte nu este de obicei considerată un aliment sănătos. Dacă îți place gustul, consumă ciocolată cu lapte ocazional, în cantități mici, doar pentru a-ți satisface pofta. 

Pe de altă parte, cercetătorii sunt fascinați de potențialele beneficii cardiovasculare ale ciocolatei negre, care conține cantități mai mari de cacao decât ciocolata cu lapte. Unele studii indică chiar și rolul potențial al ciocolatei negre în scăderea tensiunii arteriale ridicate. Acest beneficiu s-ar datora conținutului ridicat de flavanoli din boabele de cacao, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății vasculare generale datorită proprietăților lor antioxidante.

Astfel de compuși pot reduce, de asemenea, riscul pe termen lung de cancer, atac de cord și accident vascular cerebral, notează Clinica Mayo. Cu cât este mai mare conținutul de cacao, cu atât vei consuma mai mulți flavanoli.

Există, de asemenea, unele cercetări în curs privind rolul ciocolatei negre în posibila prevenire și gestionare a diabetului de tip 2, deși sunt necesare mai multe studii. 

În general, ciocolata cu un procent mai mare de cacao pare să ofere cele mai multe beneficii pentru sănătatea ta. Cacao pierde o parte din flavanolii săi benefici atunci când este supusă procesării, iar consumul de ciocolată bogată în zahăr și calorii este probabil să provoace creștere în greutate și să perturbe echilibrul insulinei.

De asemenea, nu este clară cantitatea ideală de ciocolată pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate. O meta-analiză, publicată în iulie 2017 în Nutrients, a constatat că efectul de prevenire a diabetului zaharat a fost maxim la două porții de 30 g de ciocolată pe săptămână, dar nu s-a specificat conținutul de cacao al ciocolatei studiate.

În general, dacă vrei să îți satisfaci pofta de dulce, vei obține cele mai multe beneficii de la ciocolata neagră, nu de la ciocolata cu lapte. De regulă, cu cât gustul este mai amar, cu atât este mai mare conținutul de cacao. Mai mult, pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei fără a adăuga prea multe calorii în farfurie, dieteticienii recomandă, de obicei, să limitezi aportul de ciocolată neagră la o porție de 30 de g pe zi.

Consumul de ciocolată neagră este bun pentru pierderea în greutate?

Ciocolata neagră poate oferi unele beneficii pentru sănătate, dar numai dacă este consumată ca parte a unei diete echilibrate. Rolul său în pierderea în greutate este mai puțin clar. În timp ce ciocolata neagră poate satisface pofta de dulce în cantități moderate, este totuși un răsfăț bogat în calorii, cu grăsimi și posibil zaharuri adăugate. 

Astfel de aditivi ți-ar putea afecta eforturile de slăbire, în funcție de dieta și obiectivele individuale. Ca și în cazul oricărui alt aliment, cel mai bine este să te  răsfeți moderat dacă încerci să slăbești. Mănâncă ocazional o bucățică de ciocolată și bucură-te de gustul ei, fără a face excese, notează Academia de Nutriție și Dietetică.

Pentru cele mai multe beneficii pentru sănătate, alege ciocolata neagră cu un conținut de cacao de 60% sau mai mare. Unele mărci conțin 85 la sută sau mai mult.

Ciocolata este bună pentru piele?

Ciocolata este unul dintre acele alimente care poate fi sau nu benefic pentru piele.

Ideea că consumul de ciocolată poate provoca acnee este o teorie relativ răspândită – de fapt, un sondaj, publicat în aprilie 2016 în Dermatology Practical & Conceptual, a 49 de persoane cu acnee a constatat că 53 la sută dintre ei credeau că consumul de ciocolată le agravează starea. Cu toate acestea, autorii sondajului subliniază că nu există dovezi care să sugereze că acest efect este specific ciocolatei; mai degrabă, ei sugerează că zahărul și alți carbohidrați rafinați prezenți în ciocolată contribuie la creșterea indicelui glicemic, care, la rândul său, poate declanșa acneea.

Boabele de cacao există și în produse de înfrumusețare (creme, exfolianți) care pot fi cumpărate fără prescripție medicală, deși majoritatea beneficiilor asupra sănătății pielii vin din dietă. Astfel de beneficii includ protecția împotriva radicalilor liberi și evitarea pierderea umidității, care pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură. 

Care sunt efectele secundare sau riscurile pentru sănătate ale consumului de ciocolată? 

Cel mai mare risc pentru sănătate al ciocolatei nu este neapărat conținutul de boabe de cacao, ci și ceilalți aditivi găsiți în ciocolata comercială, și anume zahărul și grăsimile.  Acestea pot fi nocivi în dietă sau îți pot zădărnici eforturile de slăbire. 

Prea multe calorii goale din zaharuri și grăsimi adăugate nu oferă energia de care are nevoie corpul tău în comparație cu alți nutrienți. Atunci când sunt combinate cu un stil de viață sedentar, dulciurile pot duce rapid la depozitarea grăsimii corporale.

Prea multă cofeină poate provoca, de asemenea, efecte secundare adverse, cum ar fi iritabilitate, nervozitate și insomnie. Dacă nu ești obișnuit să consumi prea multă cofeină, este important să îți monitorizezi aportul pe parcursul zilei, dacă mai consumi și cafea, ceai, sucuri și alte produse cu cofeină.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

https://newsinhealth.nih.gov/2011/08/claims-about-cocoa

https://www.princeton.edu/~chocolat/assets/HowChocolateIsMade.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0