Ce efecte devastatoare are infometarea asupra organismului tau

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, ar trebui să știi că înfometarea nu este o metodă recomandată. Asta pentru că poate avea o serie de efecte nedorite asupra sănătății tale fizice și psihice – află mai multe din acest articol!

Pentru a reuși să slăbești, este nevoie să creezi un deficit caloric, iar asta înseamnă că trebuie să mănânci mai puțin. Însă dacă acest deficit este prea mare, vorbim deja despre înfometare, care îți pune sănătatea în pericol.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se întâmplă în organism atunci când te înfometezi

Un studiu mai vechi arată că persoanele care s-au înfometat au scăzut în general în greutate, însă și-au redus și masa musculară cu 5%. Dacă înfometarea continuă o perioadă lungă de timp, masa musculară și dimensiunea organelor se diminuează cu 20%.

Scăderea în greutate prin înfometare determină pierderea unei cantități mari de  masă musculară, care cuprinde apă, oase, organe etc. Reducerea masei oaselor poate să impună probleme, întrucât aceasta scade densitatea osoasă și predispune la rănire.  

Ar mai trebui menționat și faptul că înfometarea cronică duce la modificări ale metabolismului. Metabolismul și rata metabolică în repaus sunt direct legate de masa corporală scăzută. O persoană cu masă corporală mai mare va avea nevoie de mai multă energie pentru a își îndeplini sarcinile de zi cu zi, astfel va avea o rată metabolică bazală (BMR) mai mare. Pe măsură ce greutatea scade, scade și rata metabolică bazală. 

Ce efecte are infometarea asupra organismului

Înfometarea poate fi devastatoare, atât pentru minte, cât și pentru corp. Din punct de vedere mental, din cauza înfometării poate să apară anxietatea și chiar  depresia. Persoanele care se confruntă mereu cu senzația de foame pot avea, de asemenea, dificultăți de somn. Din punct de vedere fizic, înfometarea afectează dezvoltarea mușchilor, oaselor, pielii și organelor interne. 

La copii, înfometarea poate duce la malnutriție, creștere și dezvoltare lentă și lipsa  concentrării. Pentru viitoarele mame, înfometarea poate duce la nașteri premature, hipertensiune arterială, anemie și chiar deces, printre altele.

Carența de vitamine și de minerale slăbește sistemul imunitar, favorizând apariția multor afecțiuni. Grav este că, pe termen lung, persoanele care se înfometează riscă să fie diagnosticate cu boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Ce efecte are, concret, înfometarea asupra sănătății tale:

Malnutriție 

Primul efect pe care îl are înfometarea asupra organismului este malnutriția, care la rândul ei provoacă o serie de carențe nutriționale, precum lipsa de vitamina A, deficitul de vitamina C și chiar și lipsa de fier (anemie).

Afectarea gastrointestinală

Potrivit unui studiu recent,  înfometarea pe termen scurt, reduce absorbția zahărului. Șobolanii înfometați dezvoltă o hipersecreție și defecte gastrointestinale, pe când porcii înfometați se confruntă cu prelungirea diareei cu rotavirus 1. Cu toate acestea, mai sunt necesare multe studii prin care să se cunoască exact care sunt efectele foametei asupra intestinului.  

Slăbirea sistemului imunitar

Ar trebui să știi că înfometarea afectează capacitatea sistemului imunitar de a produce celule noi sau de a lupta împotriva bolilor. La oamenii sănătoși, sistemul imunitar protejează organismul de bacterii și de microbi dăunători. Însă oamenii de știință avertizează că înfometarea prelungită suprimă sistemul imunitar și favorizează apariția multor afecțiuni. 

Afectează starea de spirit

Ai încercat vreodată să-ți faci treaba la muncă pe stomacul gol? Probabil că ți-a fost dificil să te concentrezi. Când ești înfometat, organismului îi lipsește glucoza în creier, ceea ce face dificilă menținerea nivelului necesar de concentrare pentru orice activitate. 

Înfometarea are repercursiuni și asupra modului în care oamenii fac față situațiilor din viața lor, întrucât aceștia nu se mai pot concentra asupra a ceea ce este important. O masă bogată în alimente de calitate (legume, fructe, proteine etc.)  poate îmbunătăți starea de spirit și poate influența procesul de luare a deciziilor, susțin specialiștii. 

Reducerea ratei metabolice 

Când organismul nu este hrănit corespunzător, metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că vei arde mai puține calorii decât de obicei, deci vei slăbi mai lent. Asta se întâmplă pentru că organismul se străduiește să își conserve masa musculară.

Slăbirea oaselor 

Atunci când slăbești, pierzi din masa musculară, însă ceea ce puțini știu este că înfometarea determină și slăbirea oaselor, prin pierderea densității acestora. Așadar, întreg sistemul osos trece prin modificări din cauza înfometării, modificări care, în timp, pot favoriza fracturi osoase sau afecțiuni precum osteoporoza.

Oboseala accentuată

Pe măsură ce mănânci mai puțin, vei avea tot mai puțină energie. Oboseala este acută la persoanele care se înfometează. De asemenea, înfometarea este asociată cu senzație de slăbiciune, amețeli și probleme de concentrare.

Constipația 

Riscul de constipație este mai mare în rândul persoanelor care suferă de înfometare. Odată cu constipația frecventă, și riscul de apariție a hemoroizilor crește.

Tulburări de natură psihică 

Înfometarea afectează și abilitățile cognitive ale individului. De aceea, persoanele care nu mănâncă așa cum trebuie pentru o perioadă mai lungă de timp au probleme de memorie, gândesc mai lent și iau decizii mai greu. Totodată, din lipsa hranei apar și anxietatea, irascibilitatea și chiar și simptome specifice depresiei.

Sporirea apetitului 

Un alt efect nedorit al înfometării constă în creșterea apetitului. Cu cât te abții mai mult și stai mai mult timp nemâncat, cu atât mai mare va fi dorința, dar și nevoia organismului de a mânca. Asta se întâmplă pentru că înfometarea duce nu numai la o pierdere de grăsime, ci și la o pierdere a mușchilor și a masei scheletice, iar corpul este forțat să își recâștige masa pierdută. Acest lucru duce la creșterea apetitului.

Crește riscul de apariție a bolilor cronice

Așa cum am menționat mai sus, înfometarea poate afecta negativ sănătatea, întrucât specialiștii spun că există o legătură puternică între foame și bolile cronice, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiovasculare.  

Provoacă slăbiciune 

Avem nevoie de alimente ca să funcționăm corespunzător. Când rezervele de alimente se epuizează, mușchii slăbesc și da, pe termen scurt, poate apărea o pierdere semnificativă în greutate, ceea ce face dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice. Însă pe termen lung, repercursiunile sunt mult mai grave. 

Efectele înfometării asupra viitoarelor mame

Când ești gravidă, ai nevoie de mai multă hrană pentru a satisface propriile nevoi energetice și pe cele ale fătului care se dezvoltă în pântec. De aceea, un consum constant de alimente nutritive este esențial, iar înfometarea poate duce la numeroase probleme, printre care anemie, hipertensiune arterială, nașteri premature, avorturi spontane și greutate mică la naștere. Iar în cazuri foarte grave, înfometarea poate duce la moartea mamei. Îngrijorător este și faptul că bebelușii care se nasc din mame subnutrite sunt susceptibili să se confrunte cu probleme de dezvoltare și de creștere atât la începutul vieții, cât și mai târziu în viață.

Cum să slăbești fără să te înfometezi

Dacă te gândești să te înfometezi pentru a pierde în greutate gândește-te că asta este o soluție pe termen scurt pentru o problemă care necesită metode pe termen lung. Acest tip de deficit caloric extrem poate genera rezultate opuse față de ceea vrei de fapt.  

Pe de o parte, înfometarea te poate ajuta, pe termen scurt, să scapi de câteva kilograme în plus, însă pe termen lung rezultatele nu se vor menține. Pe de altă parte, dacă te înfometezi pe perioade lungi de timp, te expui riscurilor enumerate mai sus. Asta nu înseamnă, însă, că nu poți slăbi, ci că trebuie să o faci folosind altă metodă.

Dacă vrei să slăbești fără să îți pui sănătatea în pericol, iar apoi să reușești să te menții fără prea mari eforturi, trebuie să îți modifici stilul de viață și mai ales alimentația. Nu trebuie să te înfometezi, ci trebuie să faci alegerile corecte.

Specialiștii spun că persoanele care se înfometează își recapătă cea mai mare parte a greutății în doar câțiva ani. În loc să te înfometezi, optează pentru modalități mai sănătoase de a pierde în greutate. Concentrează-te pe pierderea de grăsime și creșterea musculară.  Consumul de alimente cu conținut scăzut de calorii și grăsimi poate părea ideal, dar concentrează-te asupra macronutrienților.

Un plan alimentar sănătos și echilibrat, care să nu te înfometeze, însă care să te ajute să creezi un deficit caloric de cel mult 500 de kcal pe zi, va fi eficient în perioada de slăbire. În paralel, se recomandă practicarea sportului cel puțin 5 zile din 7. Apoi, pentru menținerea greutății pe termen lung, se recomandă să se revină la numărul de calorii permise zilnic în funcție de vârstă, greutate și alți factori, însă să se practice în continuare sportul și să se evite alimentele nesănătoase.  

Dacă simți că nu poți reuși pe cont propriu, apelează la ajutorul unui nutriționist pentru realizarea unui plan alimentar personalizat. Un antrenor de fitness îți poate fi, de asemenea, de mare ajutor – acesta îți va concepe un antrenament personalizat, care te va ajuta să îți sculptezi corpul după bunul plac.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Starvation and Its Effects on the Gut”, Adv Nutr. 2021 May, Paul Kelly
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8166558/
Amador Tuolumne Community Action Agency - How Hunger Affects Health
https://www.atcaa.org/single-post/how-hunger-affects-health


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0