Beneficiile consumului de prune

Prunele sunt bogate în nutrienți de preț, ameliorează și tratează problemele precum constipația și colesterolul mărit și au și capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Află care sunt și alte beneficii ale consumului de prune pentru a profita de acest fruct gustos și sănătos, care se regăsește în această perioadă la tarabele din piețe.

Prunele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și aroma plăcută și pot fi consumate atât crude, cât și uscate, ca atare sau adăugate în diverse smoothie-uri, deserturi și alte mâncăruri. Iată ce beneficii au prunele și cine să acorde atenție consumului!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Beneficii prune

Prunele sunt bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele, precum și în fibre alimentare și au multe beneficii pentru sănătate. 100 g de prune au cam 60 de calorii, 2.1 g de fibre și 13 g de carbohidrați.

Reglează tranzitul intestinal

Prunele reprezintă o sursă excelentă de fibre dietetice, ajutând astfel la reglarea tranzitului intestinal. Întrucât conțin atât fibre solubile cât și fibre insolubile, acestea reprezintă un remediu excelent pentru constipație. Dacă ai această problemă, indicat este să le consumi dimineața, pe stomacul gol, fie crude, fie uscate.

Scad colesterolul din sânge

În special prunele uscate au capacitatea de a menține un nivel sănătos al colesterolului din sânge. Fibrele din prunele deshidratate reduc colesterolul LDL, însă totodată pot să și crească valorile colestrolului HDL, considerat cel bun.

Te ajută să slăbești

Unele studii științifice au dovedit că prunele pot fi de folos în curele de slăbire. Substanțele active din prune accelerează metabolismul și stimulează arderile grăsimilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu consumul, ci să le mănânci cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.

Au efect antioxidant

Prunele conțin vitamina C, dar și fitonutrienți precum luteină, zeaxantină ori criptoxantină. Aceștia au efecte antioxidante puternice și ajută organismul să lupte cu efectul radicalilor liberi asupra organismului. Fenolii din prune protejează neuronii și membranele celulare de stresul oxidativ.

Sunt benefice și pentru diabetici

Prunele au un efect anti-hiperglicemic, care ajută la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge. Studiile făcute recent au dovedit că extractul de prune ajută la reducerea glicemiei, dar și a trigliceridelor. Flavonoidele care se regăsesc în prune stimulează sensibilitatea la insulină a organismului. Conținutul ridicat de fibre din prune poate ajuta la încetinirea digestiei și absorbției zaharurilor, ceea ce poate fi benefic pentru controlul glicemiei.

Previn osteoporoza

Prunele previn osteoporoza, contribuind la menținerea sănătății oaselor. Flavonoidele precum acidul cafeic din prune previn deteriorarea țesuturilor osoase, deci contribuie la prevenirea osteoporozei, în special în rândul femeilor aflate la menopauză. Polifenolii și potasiul care se regăsesc din belșug în prunele uscate îmbunătățesc densitatea osoasă.

Fortifică sistemul imunitar

Datorită conținutului bogat de vitamina C, prunele întăresc sistemul imunitar și ajută organismul în lupta cu infecțiile și inflamațiile.

Reduc anxietatea

Consumul regulat de prune s-a dovedit, potrivit unui studiu, eficient în reducerea anxietății. Efectul anxiolitic al acestor fructe se datorează acidului clorogenic care se regăsește din belșug în prune.

Luptă împotriva cancerului

Prunele conțin epicatehine, compuși care inhibă apariția și multiplicarea celulelor canceroase maligne, în special la nivelul ficatului. Datorită conținutului bogat în antioxidanți și fitonutrienți, prunele au și un efect benefic asupra cancerului la sân.

Asigură echilibrul electrolitic

Prunele conțin potasiu din belșug, potasiul fiind un electrolit de care celulele și țesuturile au nevoie pentru buna funcționare. Consumul de prune combate contracțiile musculare și echilibrează din punct de vedere electrolitic organismul.

Ajută la coagularea sângelui

Prunele conțin vitamina K, despre care se știe că joacă un rol important în coagularea sângelui.

Contraindicații prune

În general, prunele sunt sigure și sănătoase pentru majoritatea oamenilor atunci când sunt consumate cu moderație. Există, însă, și situații în care aceste fructe atât de sănătoase sunt contraindicate. Întrucât conțin oxalați care se pot cristaliza și depune, cauzând probleme renale ori la nivelul vezicii biliare, persoanele care suferă deja de afecțiuni renale ori ale vezicii biliare ar trebui să ceară sfatul medicului curant legat de consumul de prune.

Prunele sunt adesea folosite pentru a trata constipația datorită conținutului lor ridicat de fibre și substanțelor chimice naturale cu efect laxativ. Cu toate acestea, pentru unele persoane, consumul excesiv de prune poate duce la diaree sau disconfort digestiv, deci cine se știe cu probleme digestive ar trebui să consume prune cu atenție și să își monitorizeze reacțiile. 

Cum e mai bine să consumi prunele?

Pentru a beneficia de toate proprietățile acestor fructe, ideal ar fi să le consumi crude, nu preparate termic. Poți mânca prunele atât ca atare, sub formă de gustare, cât și tăiate într-un iaurt, adăugate în smoothie-uri ori sub formă de suc proaspăt. Aceste fructe pot fi, de asemenea, utilizate într-o varietate de rețete culinare, inclusiv în preparate dulci, precum gemuri, tarte, clătite și alte deserturi, precum și în preparate sărate, cum ar fi chutney-uri și sosuri pentru carne. 

Rețete cu prune

Cum spuneam, prunele sunt cele mai bune dacă le consumi ca atare, însă, de ce să nu recunoaștem, uneori vrem să facem câte un preparat mai deosebit, chiar dacă are multe calorii sau nu este tocmai sănătos ca să fie introdus în meniul obișnuit de zi cu zi. Așadar, iată și două rețete cu prune pe care le încerci la ocazii deosebite.

Crumble de prune și migdale

Dacă vrei să încerci o rețetă cu care să te răsfeți într-un weekend, îți propunem un crumble de prune cu migdale, gustos și aromat.

Ingrediente

  • un pachet de 250 g de unt (acesta trebuie sa fie foarte rece)
  • 200 g de zahăr tos
  • 300 g de migdale măcinate
  • 140 g de făină, plus încă 25 g
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 6 prune fără sâmburi și tăiate în sferturi
  • 50 g fulgi de migdale 

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt și apoi pune o hârtie de copt într-o tavă de 20 x 30 cm. 

Pune untul, zahărul și migdalele măcinate într-un robot de bucătărie, apoi amestecă până când obții ceva cu aspect de pesmet gros. Toarnă jumătate din amestec într-un bol și lasă deoparte.

Cealaltă jumătate de amestec o pui într-un robot de bucătărie împreună cu 140 g de făină și mixezi până se formează un aluat. Pune aluatul în tavă și apasă cu dosul lingurii pentru a-l întinde. Pune-l la copt 15-20 de minute până devine auriu, apoi lasă-l la răcit 10 minute. 

Pentru a face umplutura, pune untul rămas și amestecul de zahăr și migdale înapoi în robot, păstrând câteva linguri pentru topping. Adaugă ouăle, cele 25 g de făină, scorțișoara și praful de copt și mixează până obții un aluat moale pe care îl întinzi peste bază. 

Acoperă totul cu bucățile de prune și puțin zahăr tos și scorțișoară. Coace timp de 20 de minute, apoi pune și amestecul de crumble rămas și fulgii de migdale. Mai lasă totul la cuptor încă 20 de minute sau până suprafața devine aurie. La final, se lasă la răcit în tavă înainte de a tăia felii.

Piept de rață cu sos de prune

Pentru o seară specială, îți propunem o rețetă simplă, dar de efect: piept de rață cu sos de prune.

Ingrediente

2 bucăți de piept de rață
1 crenguță de cimbru
1 steluță de anason 
25 g de unt
Pentru sosul de prune:
1 hașmă tocată mic
1 lingură de ulei de măsline
250 g de prune vinete din care scoți sâmburii, tăiate pe sfert
50 g de zahăr brun
50 ml de vin roșu
300 ml de supă clară de vită

Mod de preparare

Pentru sos, prăjește ceapa în ulei timp de 5 minute, la foc mic, ca să nu se ardă. Adaugă prunele și zahărul, amestecând câteva minute până când zahărul s-a dizolvat. Adaugă vinul roșu și supa clară de vită, apoi fierbe aproximativ 15 minute, amestecând din când în când, până ce sosul se îngroașă ușor.

Între timp, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Crestează pielea de pe pieptul de rață cu un cuțit ascuțit și condimentează bine cu sare și piper. Încinge o tigaie antiaderentă și pune pieptul de rață, cu pielea în jos. Lasă la prăjit 6-7 minute, apoi întoarce carnea și adaugă cimbrul, anasonul stelat și untul. Pe măsură ce se prăjește, unge rața cu grăsimea din tigaie, cu ajutorul unei linguri. Apoi, transferă totul într-o tavă mică pe care o poți pune la cuptor: 5-6 minute dacă îți place carnea de rață mai nefăcută sau 10-12 minute dacă îți place bine făcută.

Când carnea de rață este gata, las-o 5 minute la răcit. Pentru servire, taie în felii subțiri fiecare piept de rață pe un tocător și pune feliile pe fiecare farfurie împreună cu o lingură de sos de prune. Pe lângă rața cu sos de prune, se mai poate pune o lingură de piure de cartofi. Poftă bună!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Plum supplementation and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9869099/
Studiul „Plum supplementation and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”, apărut în J Nutr Sci. 2023; 12: e6. Published online 2023 Jan 16. doi: 10.1017/jns.2022.101, autori: Moein Askarpour et al.
Dr. Axe - Plum Benefits Your Digestion & Cardiovascular Health
https://draxe.com/nutrition/plum-benefits/
BBC Goodfood - Plum recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/plum-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0