

Beneficiile consumului de prune
Afla care sunt beneficiile consumului de prune pentru a profita de acest fruct gustos si sanatos, care se regaseste in aceasta perioada la tarabele din piete.
Prunele sunt bogate in nutrienti de pret, amelioreaza si trateaza problemele precum constipatia si colesterolul marit si au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
Beneficii prune
Regleaza tranzitul intestinal – prunele reprezinta o sursa excelenta de fibre dietetice, ajutand astfel la reglarea tranzitului intestinal. Intrucat prunele contin atat fibre solubile cat si fibre insolubile, acestea reprezinta un remediu excelent pentru constipatie.
Scad colesterolul din sange - in special prunele uscate au capacitatea de a mentine un nivel sanatos al colesterolului din sange. Fibrele din prunele deshidratate reduc colesterolul LDL, insa totodata cresc valorile colestrolului HDL, considerat colesterol “bun”.
Te ajuta sa slabesti – studiile facute de catre specialistii de la Universitatea din Liverpool au dovedit ca prunele pot ajuta in curele de slabire. Substantele active din prune accelereaza metabolismul si stimuleaza arderile grasimilor.
Efect antioxidant – prunele contin vitamina C, dar si fitonutrienti precum luteina, zeaxantina ori criptoxantina. Acestia au efecte antioxidante puternice si ajuta organismul sa lupte cu efectul radicalilor liberi asupra organismului. Fenolii din prune protejeaza neuronii si membranele celulare de stresul oxidativ.
Benefice pentru diabetici – prunele au un efect anti-hiperglicemic, care ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului de zahar din sange. Studiile facute recent au dovedit ca extractul de prune ajuta la reducerea glicemiei, dar si a trigliceridelor din sange. Flavonoizii care se regasesc in prune stimuleaza sensibilitatea la insulina a organismului.
Previn osteoporoza – prunele previn osteoporoza, contribuind la mentinerea sanatoasa a oaselor. Flavonoizii precum acidul cafeic din prune previn deteriorarea tesuturilor osoase, deci previn osteoporoza, in special in randul femeilor aflate la menopauza. Polifenolii si potasiul care se regasesc din belsug in prunele uscate imbunatatesc densitatea osoasa.
Fortifica sistemul imunitar – datorita continutului bogat in vitamina C, prunele intaresc sistemul imunitar si feresc organismul de infectii si inflamatii.
Reduc anxietatea – consumul regulat de prune s-a dovedit, potrivit unui studiu, eficient in reducerea anxietatii. Efectul anxiolitic al acestor fructe se datoreaza acidului clorogenic care se regaseste din belsug in prune.
Previn cancerul – prunele contin epicatehine, compusi care inhiba aparitia si multiplicarea celulelor canceroase maligne, in special la nivelul ficatului. Datorita continutului bogat in antioxidanti si fitonutrienti, prunele au un efect curativ asupra cancerului la san.
Asigura echilibru electrolitic – prunele contin potasiu din belsug, potasiul fiind un electrolit de care celulele si tesuturile au nevoie pentru buna functionare. Consumul de prune combate contractiile musculare si echilibreaza din punct de vedere electrolitic organismul.
Ajuta la coagularea sangelui – prunele contin vitamina K, despre care se stie ca joaca un rol important in coagularea sangelui.
Contraindicatii prune
Exista si situatii in care aceste fructe atat de sanatoase sunt contraindicate. Intrucat contin oxalati care se pot cristalia si depune, cauzand probleme renale ori la nivelul vezicii biliare, persoanele care sufera deja de afectiuni renale ori ale vezicii biliare ar trebui sa evite consumul de prune.
Cum sa consumi prune
Pentru a beneficia de toate proprietatile acestor fructe, ideal ar fi sa le consumi crude, nu preparate termic. Poti consuma prunele atat ca atare, sub forma de gustare, cat si in iaurturi, in smoothie-uri ori sub forma de suc proaspat.
Sursa foto: Shutterstock