Apa plată cu lămâie: moft sau sănătate curată?

Apa plată cu lămâie ar trebui inclusă în meniuri, atât este de populară și des comandată. Însă care e adevărul din spatele ei? O consumăm doar fiindcă este la modă, fiindcă pare sănătoasă sau pur și simplu e o variantă mai aromată a apei plate simple și fără gust?

Noi îți recomandăm să bei apă cu lămâie cu încredere, de două-trei ori pe zi. Te va ajuta să slăbești și este o modalitate sănătoasă să te menții în formă și să îți susții sistemul imunitar. Sigur că apa plată cu lămâie nu va face minuni singură, dacă din alimentația ta fac parte produsele de patiserie și fast-food și zahărul în exces. Însă poate fi integrată cu succes într-un stil de viață sănătos.

De ce e indicat să bei suficientă apă, în general?

Aportul de apă face ca fiecare sistem din organism să funcționeze corect. Practic, apa transportă nutrienți și oxigen către celule, „mătură” bacteriile din vezica urinară, spijină digestia și previne constipația, reglează tensiunea arterială, susține sănătatea articulațiilor, contribuie la protejarea organelor și țesuturilor și la reglarea temperaturii corpului, precum și la menținerea echilibrului electrolitic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Câtă apă trebuie să bei?

Pentru persoanele în general sănătoase, recomandarea este să bea cam 6-8 pahare cu apă pe zi. Pacienții cu anumite afecțiuni, cum ar fi boli ale tiroidei sau probleme ale rinichilor, ficatului sau inimii și cei care iau medicamente care îi fac să rețină apa, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamente pentru durere, opiacee și unele antidepresive, pot avea nevoi diferite de apă și trebuie să respecte indicațiile medicului curant.

Chiar și nevoile de apă ale unei persoane sănătoase pot să varieze. În zilele caniculare, ar trebui crescut aportul de apă, la fel și dacă persoana lucrează de obicei într-un mediu foarte fierbinte sau dacă face mult efort fizic de-a lungul zilei. Oamenii care transpiră abundent ar trebui să bea cam două căni cu apă pe oră.

Ce beneficii are apa plată cu lămâie?

Dacă nu reușești să bei atâtea pahare cu apă simplă, poți pune din când în când puțină zeamă de lămâie în ele, mai ales că lămâia are și ea multe beneficii pentru sănătate.

Apa plată cu lămâie îți furnizează vitamina C

Conținutul de vitamina C din lămâi nu mai are nevoie de nicio prezentare.Chiar și câteva picături de suc sau o feliuță de lămâie reprezintă o sursă considerabilă de vitamina C. În plus, fiindcă acest nutrient nu poate fi stocat în organism, faptul că bei apă cu lămâie în mai multe momente ale zilei te ajută să asimilezi cantități mici, în mod constant.

E o sursă plăcută de hidratare

De ce să nu recunoaștem, uneori ne plictisim de apa simplă, în special având în vedere că trebuie să bem 2 litri în fiecare zi. Sucurile sunt mereu mai gustoase și ne e greu să rezistăm tentației. Lămâia adăugată în apă rezolvă parțial această problemă. Esența puțin acrișoară modifică gustul apei și ne permite să diversificăm. Ai observat că dacă bei apoi apă plată simplă, aceasta pare dulce? Apa cu lămâie e ideală și vara, fiindcă este mult mai răcoritoare decât alte lichide.

Reglează digestia și te scapă de disconfort

Deși acidă în mod normal, lămâia devine alcalină atunci când ajunge în stomac. PH-ul bazic reglează nivelul sucurilor gastrice, reduce balonarea și refluxul gastric. În plus, te poate ajuta să scapi de constipație sau diaree și îți poate fi de folos chiar și în tratamentul indigestiei. Mai multe studii au evaluat eficacitatea derivaților de citrice și a compușilor lor bioactivi împotriva H. pylori, a carcinomului gastric și a activității ureazei, sugerând că, fie singuri, fie în combinație cu antibiotice, lămâia și citricele în general ar putea reprezenta surse utile pentru a ajuta la eradicarea H. pylori și la împiedicarea recidivei în caz de ulcer gastric.

Apa plată cu lămâie este ideală și după o masă copioasă, fiindcă stimulează digestia și eliminarea toxinelor din organism, cât mai rapid. 

Consumul de apă cu lămâie are, deci, beneficiile sale, dar în exces poate provoca unele efecte secundare dăunătoare. Prea multă apă cu lămâie pe stomacul gol sau un amestec prea concentrat pot duce la arsuri la stomac și accentuarea simptomelor legate de reflux.

Te ajută să slăbești

Nu în ultimul rând și poate cea mai îmbucurătoare veste, apa cu lămâie te ajută să slăbești. Este un puternic detoxifiant, curăță rinichii, ficatul și colonul și favorizează eliminarea apei în exces. În plus, controlează senzația de foame dintre mese și poate completa o gustare ușoară.

În plus, lămâia îți suprimă pofta de mâncare și datorită faptului că umple stomacul și hidratează bine, mai ales că creierul poate confunda uneori setea cu senzația de foame sau cu diverse pofte alimentare.

Îți stimulează metabolismul și limitează caloriile din băuturi

Suficentă apă (mai mult de 8,5 căni pe zi) te va ajuta să stimulezi metabolismul și să arzi cu până la 100 de calorii mai mult pe zi. Apa contribuie la îmbunătățirea metabolismului cu până la 30%, făcând mai ușoară pierderea în greutate prin simplul act de creștere a aportului de apă.

Sucul de lămâie aproape că nu are calorii – doar 29 la 100 de grame. Un singur pahar de apă cu lămâie are mai puțin de 10 calorii, ceea ce o face o băutură favorabilă dietei, pe care o poți savura de două-trei ori pe zi. 

Conține potasiu

Unul dintre cele mai importante minerale, potasiul, joacă un rol în reglarea echilibrului fluidelor. Împreună cu sodiul, potasiul asigură suficientă apă pentru a menține funcțiile generale. Potasiul asigură un aport suficient de oxigen în creier, stimulând funcția cognitivă și crescând activitatea neuronală. În plus, dilată vasele de sânge din creier, prevenind accidentele vasculare. Mineralul neutralizează anumiți acizi din corp, împiedicând acizii să interfereze cu absorbția calciului. Datorită potasiului, oasele pot obține tot calciul de care au nevoie pentru a rămâne puternice.

Potasiul este important pentru funcționarea inimii si ajută la reglarea nivelului de sodiu. Nivelurile ridicate de sodiu pot duce la hipertensiune arterială, dar consumând mai mult potasiu, se reduce riscul de tensiune arterială mărită, prevenind încordarea inimii și uzura excesivă.

Lămâile sunt o sursă uimitoare a acestui macromineral vital, cu 138 mg de potasiu la 100 de grame de lămâie. Corpul are nevoie de aproximativ 3.500 mg de potasiu pe zi, așa ca adăugarea apei cu lămâie în meniul obișnuit facilitează atingerea aportului zilnic de acest mineral.

Susține o respirație proaspătă

Respirația urât mirositoare este cauzată în principal de bacterii, aflate în gură, gât sau tractul digestiv. Respirația urât mirositoare este un semn că există prea multe bacterii și doar spălatul pe dinți nu va fi suficient pentru a rezolva problema. Perierea dinților va înlătura doar pentru puțin timp mirosul urât, care va reveni în cele din urmă.

Lămâia este un antiseptic puternic capabil să distrugă bacteriile responsabile pentru respirația urât mirositoare, așa că se poate bea câte un pahar de apă cu zeamă de lămâie între mese.

Combate inflamația

Apa cu lămâie este unul dintre cele mai bune alimente care luptă împotriva inflamației. Toate citricele – inclusiv portocalele, grepfrutul, mandarinele și lămâile – sunt pline cu vitamina C. Corpul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen, o proteină care este folosită pentru a repara fiecare parte a corpului: pielea, vasele de sânge, țesutul conjunctiv și chiar oasele. Mai multă vitamina C face mai ușoară regenerarea celulară. 

Antioxidanții din lămâie sunt, de asemenea, agenți antiinflamatori puternici, care pot ajuta la reducerea edemelor, permițând astfel organismului să repare orice țesut deteriorat. Pentru persoanele cu boli inflamatorii (cum ar fi artrita), apa cu lămâie poate fi o metodă simplă, dar extrem de eficientă pentru ameliorarea edemelor. Consumul regulat de apă cu lămâie scade aciditatea din organism și previne acumularea acidului uric din articulații. Îmbunătățește funcția enzimatică, stimulând ficatul și activând fluxul biliar, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor solubile în grăsimi.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă?

Dacă nu bei destulă apă, deshidratarea severă poate duce la amețeli și leșin.  Persoanele în vârstă sunt expuse unui risc mai mare de deshidratare, deoarece în mod natural simt mai puțină sete și rinichii lor s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine. Problemele de memorie, administrarea unor medicamente, cum ar fi diureticele și laxativele și greutatea de a se deplasa pentru a lua un pahar cu apă cresc riscul seniorilor de a se deshidrata.

Aportul insuficient de apă pe termen lung poate duce la diverse probleme, unele mai puțin grave, altele mai serioase, cum ar fi constipația, scăderea memoriei, incapacitatea de a funcționa la fel de bine și accidentul vascular cerebral .

Este necesar să bei mai multă apă dacă observi că urina este închisă la culoare, amețești și ești obosit mereu, dacă ești iritabil și îți pierzi pofta de mâncare sau dacă te confrunți cu starea de leșin. Sfatul nostru este să nu aștepți să ți se facă sete, ci să bei constant apă. De regulă, este suficient dacă bei câte un pahar o dată la o oră și jumătate, deși în anumite situații ai putea simți nevoia să bei apă mai des.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 7 Reasons to Start Your Day With Lemon Water
https://health.clevelandclinic.org/7-reasons-to-start-your-day-with-lemon-water-infographic/
NHS - Dehydration 
https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0