Alimentele integrale va pot ajuta sa ramaneti in forma

Un nou studiu sugereaza ca e posibil ca alimentele pe baza de cereale integrale sa contribuie la controlarea greutatii la fel de mult ca o plimbare zilnica de 30 de minute.

Se pare ca cerealele integrale reduc numarul de calorii pe care le absoarbe corpul in timpul digestiei si accelereaza metabolismul, a explicat autorul studiului, J. Philip Karl. Acesta este cercetator in nutritie si a realizat studiul in timpul doctoratului in nutritie la Universitatea Tufts din Boston.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In timp ce alte studii au aratat ca persoanele care consuma cereale integrale sunt mai slabe si au un nivel redus de grasime corporala decat cele care nu consuma cereale integrale, Karl sustine ca a fost dificil sa separe efectele cerealelor integrale de exercitiile fizice regulate si de regimul alimentar echilibrat. Prin urmare, pentru noul studiu, „am controlat doar regimul alimentar. Nu le-am permis sa slabeasca” a mai spus acesta.

Astfel, cercetatorii au identificat nevoile calorice ale celor 81 de femei si barbati, cu varstele intre 40 si 65 de ani, care au participat la studiu. In primele doua saptamani, toti au consumat aceleasi tipuri de alimente, iar cercetatorii le-au calculat nevoile calorice pentru a le mentine greutatea. Apoi, oamenii de stiinta au ales la intamplare persoanele care au urmat un regim alimentar pe baza de cereale integrale si persoanele care au urmat un regim alimentar pe baza de cereale rafinate. Atat femeile, cat si barbatii au fost instruiti sa consume doar alimentele puse la dispozitie si sa-si continue activitatea fizica obisnuita.

Persoanele care au avut un regim alimentar pe baza de cereale integrale au absorbit mai putine calorii si au avut un tranzit intestinal mai eficient. De asemenea, rata metabolismului bazal (caloriile consumate in stare de repaus) a fost mai ridicata. Se considera ca fibrele din alimentele pe baza de cereale integrale, aproape de doua ori mai multe decat cele din alimentele pe baza de cereale rafinate, au jucat un rol major in stabilirea acestor rezultate, a afirmat Karl.

„Deficitul de energie al persoanelor care consuma cereale integrale fata de cele care consuma cereale rafinate este egal cu caloriile pe care le ardem daca ne plimbam 1,6 km in 20, 30 de minute.” a adaugat acesta. Dar studiul nu a demonstrat ca cerealele integrale sunt cele care au cauzat pierderea in greutate. „Nu stim daca pe termen lung ar conduce la pierderi in greutate” a spus Karl, dar echipa sa e de parere ca da. „Ar insemna in jur de 2,3 kg pe an”, a estimat Karl.

 

 

Connie Diekman, director la sectia de nutritie a Universitatii Washington din St. Louis sustine ca studiul este solid. „Dovedeste in buna masura ca o parte importanta a unui regim alimentar sanatos include consumul de cereale integrale.” precizeaza Diekman. Studiul documenteaza modul in care cerealele integrale contribuie la senzatia de satietate si par sa accelereze metabolismul, a mai adaugat aceasta. „Studiul a fost de scurta durata si oarecum limitat in ceea ce priveste diversitatea demografica, dar rezultatul este o recomandare in materie de nutritie, de care ar putea sa beneficieze oricine.” a comunicat aceasta.

Intr-un studiu asemanator, publicat in aceeasi revista, acelasi grup de cercetatori a descoperit ca persoanele care consuma cereale integrale au un tranzit intestinal mai bun si au anumite beneficii la nivel imunitar. Cercetatorii au subliniat ca aportul de cereale integrale a fost asociat si cu diminuarea riscului de boli cardiace, diabet de tip 2 si cu reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

 

 

Cum sa identificati produsele pe baza de cereale integrale?

Karl recomanda sa verificati ca pe eticheta sa scrie „100% cereale integrale”. „Doar pentru ca un aliment contine cereale integrale, nu inseamna ca este facut din multe cereale ” a mai explicat acesta. „Verificati daca primul ingredient este integral 100%”. In prezent, Karl este cercetator in nutritie la U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Orientarile in materie de alimentatie pentru americani recomanda consumul a sase portii de cereale zilnic, dintre care cel putin jumatate sa fie de cereale integrale.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0