Alimente despre care nu știai că pot să conțină gluten

Cei mai mulți dintre noi credem că doar pâinea, pastele și prăjiturile conțin gluten. Dacă suferi de boală celiacă (sau intoleranță la gluten), atunci știi cât de important este să citești etichetele și ingredientele produsului. Însă chiar și așa există o serie de alimente despre care puțini știu  că pot să conțină gluten. 
 

Ciocolata

Pentru cei mai mulți dintre noi, să consumi o bucată de ciocolată neagră, albă sau cu lapte a devenit un obicei zilnic. Așa că trebuie să fii foarte atent și să te informezi cu multă atenție asupra conținutului ciocolatei pe care vrei să o cumperi. Chiar dacă pe ambalajul unor tablete de ciocolată scrie că aceasta nu conține gluten, o să vezi că majoritatea ciocolatelor conțin în schimb făină de grâu, iar glutenul este prezent în făina de grâu. Citește așadar cu atenție lista de ingrediente de pe ambalaj. Consumată cu moderație, ciocolata este un aliment bun pentru creier!

Sosul de soia

Sushi-ul nu conține gluten, dar, cu toate acestea, consumul de sosuri care însoțește sushi-ul nu este fără riscuri. Nu numai că sosul de soia are un conținut ridicat de sodiu, dar conține și mult orz sau grâu (ambele uneori), de aceea este important să cauți alternative la sosul de soia fără gluten.

Alcoolul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu orice tip de alcool conține neapărat și gluten. De fapt, multe companii au creat alcool fără gluten. Însă berea conține de obicei orz, iar unele amestecuri de băuturi pot conține malț sau proteine ​​de grâu hidrolizate. Prin urmare, orice amestec de băuturi poate conține gluten. Mai mult decât atât, spre deosebire de ceea ce susțin unii, distilarea nu „neutralizează efectul” proteinelor de gluten, astfel încât majoritatea persoanelor cu boală celiacă nu tolerează alcoolul din cereale precum vodca. În acest caz, optează  pentru alcoolul din cartofi.

Mezelurile

Dacă îți dorești să mănânci sănătos, atunci mezelurile ar trebui eliminate din alimentația ta. Mezelurile preambalate sau proaspete conțin de obicei amidon alimentar modificat și aditivi, două ingrediente comune, nocive pentru sănătate.

Supele 

Dacă nu îți faci propriile supe, ai grijă la cele vândute la supermarket, pentru că acestea conțin de obicei făină de grâu sau gluten de grâu. Astăzi, legumele se găsesc pe tot parcursul anului, așa că cea mai bună soluție este să îți faci propriile supe. În plus, le poți păstra la frigider timp de 4 sau 5 zile și să te bucuri de ele în orice moment al zilei.

Sosurile pentru salată

În multe cazuri, sosurile pentru salată conțin făină de grâu, un agent de îngroșare care este folosit pentru a face sosurile mai cremoase. Dacă nu ești sigur că un sos conține gluten, este mai bine să ți-l prepari singur. Uleiul de avocado, sucul de lămâie și oțetul de cidru sunt alegeri excelente ca să îți asezonezi salatele.

Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți sunt nesănătoși. În plus, cei luați din comerț sunt presărați cu făină, iar de cele mai multe ori sunt gătiți în friteuze unde au mai fost gătite și alte alimente, deci pot să conțină gluten. Optează atât acasă, cât și în oraș, pentru variante mai sănătoase, cum sunt cartofii gătiți la cuptor sau fierți.

Oțetul de malț

Evită oțetul de malț. Acesta conține orz și, prin urmare, urme de gluten. Soluția este să folosești alte tipuri de oțet: oțet alb, balsamic, sherry sau oțet de vin.

Condimentele

Oricât de surprinzător ar părea, amidonul și făina de grâu sunt adesea printre ingredientele amestecurilor de condimente sub formă de  pudră, deoarece ajută la creșterea greutății pungii. Așa că înainte de a le cumpăra, uită-te bine pe lista de ingrediente.

Fulgii de ovăz 

Majoritatea fulgilor de ovăz pe care îl cumperi din comerț este contaminată. 

cu alte cereale, inclusiv grâu, orz sau secară. Cumpără ovăz pur sau soiuri de fulgi de ovăz care sunt etichetate clar „fără gluten” pe ambalaj.


Data viitoare când o să mergi pe culoarul supermarketurilor, asigură-te că citeșți etichetele alimentare înainte de a cumpăra un aliment. Așa cum ai văzut, există alimente despre care nici nu te gândești că pot conține gluten.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.msn.com/en-nz/foodanddrink/foodnews/15-surprising-foods-you-didnt-know-had-gluten-in-them/ss-AAFIaKu?li=BBJ0aMb
https://because-gus.com/les-aliments-ou-se-cache-le-gluten/
https://docteurbonnebouffe.com/aliments-surprenants-gluten/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0