Aceste 2 metode de gatit carnea cresc riscul aparitiei CANCERULUI
Aceste 2 metode de gatit carnea cresc riscul aparitiei CANCERULUI
Aceste 2 metode de gatit carnea cresc riscul aparitiei CANCERULUI
Carnea este alimentul de baza in dieta multora dintre noi, chiar daca majoritatea medicilor ne recomanda un consum moderat de carne. Fiind o sursa excelenta de proteine de calitate si de alti nutrienti importanti, carnea este un aliment la indemana, care ne garanteaza senzatia de satietate pentru o perioada indelungata.
Metoda de gatire a carnii are insa un impact major asupra sanatatii noastre. Oamenii au inceput sa gateasca carnea in urma cu mai bine de 250.000 de ani, potrivit descoperirilor facute de oamenii de stiinta. Gatirea carnii descompune fibre si tesuturi puternice, facand-o mai usor de mestecat, dar si de digerat. Totodata, nutrientii din carnea gatita sunt mult mai usor de absorbit de catre organism, comparativ cu cei din carnea cruda.
De asemenea, prin gatire, sunt ucise bacterii periculoase precum Salmonella si E.coli, care pot produce indigestii dar pot avea si consecinte mai grave.
Totusi, gatirea carnii reduce si cantitatea de antioxidanti, asta in functie de timpul si metoda de gatire. Si incalzirea carnii la temperaturi ridicate si pentru perioade indelungate creste riscul aparitiei unor boli.
Pentru a ne bucura de nutrientii din carne fara a ne expune niciunui risc, ideal ar fi sa alegem o metoda de gatire adecvata.
Gatirea carnii pe gratar
Una dintre cele doua metode care cresc riscul aparitiei cancerului este gatirea carnii pe gratar. Fie ca este vorba despre un gratar facut cu lemne si carbuni, fie ca este vorba despre un gratar electric. Temperaturile la care e gatita carnea la gratar sunt foarte ridicate, de regula intre 190 de grade Celsius si 232 de grade Celsius.
Cu toate ca este o metoda de gatire foarte gustoasa, gratarul nu este indicat pentru ca produce aparitia unor substante chimice periculoase in textura carnii gatite.
Atunci cand e gatita la temperaturi foarte mari, grasimea se topeste pe suprafata gratarului, transformandu-se in compusi toxici ce poarta denumirea de hidrocarburi aromatice policiclice, care pot patrunde apoi inapoi in carne. Acesti compusi toxici sunt asociati cu mai multe tipuri de cancer, insa in special cu cancerul la san si cu cel pancreatic.
Totodata, gatirea carnii pe gratar stimuleaza si formarea unor compusi ce poarta denumirea de produsi finali de glicare avansata. Acesti compusi declanseaza aparitia bolilor de inima, de rinichi, precum si a procesului de imbatranire a pielii.
Gatirea carnii prin prajire
Fie ca alegi o tigaie clasica, una antiaderenta sau un wok, gatirea carnii prin prajire este cat se poate de nesanatoasa.
Cu toate ca aceasta metoda foloseste o temperatura ridicata si timpul de gatire este scurt, adica gustul si nutrientii sunt pastrati in textura carnii, prajirea nu e deloc indicata de catre specialisti.
Atunci cand carnea atinge temperaturi foarte ridicate, ca in cazul celei prajite in tigaie, se formeaza aminele heterociclice. Acesti compusi cresc riscul aparitiei cancerului.
Marinarea carnii in marinade pe baza de fructe, legume si ierburi aromatice bogate in antioxidanti ingreuneaza formarea aminelor heterociclice.
De asemenea, este important sa alegi uleiuri sanatoase atunci cand vrei sa prajesti carnea. Majoritatea uleiurilor vegetale sunt bogate in grasimi polisaturate, care devin toxice daca ating temperaturi crescute.
Daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa, gateste carnea prin fierbere, gatire sub presiune, gatire lenta intr-un aparat de gatit de tip “slow cooking” ori gatirea carnii sub vid.
Sursa foto: Shutterstock