

3 retete sanatoase cu ton
Daca ai pofta de o mancare simpla, care sa nu te faca sa stai mult timp in bucatarie, azi iti recomandam cateva retete delicioase si nu foarte complicate. Le poti pregati in zilele cand in calendar scrie clar ca ai dezlegare la peste. Asa ca le poti testa fie ca tii post, fie ca nu, mai ales daca vrei sa mananci mai sanatos de acum inainte.
Avocado umplut cu ton (10-20 de minute)
Ingrediente
1 avocado mai mare, taiat pe jumatate, fara sambure
1 conserva de ton, scursa (aproximativ 130 de grame)
1/2 ardei gras rosu taiat cubulete (sau dupa gust)
1 lingura ardei iute taiat marunt
1/2 legatura patrunjel sau coriandru tocat
1 lingura zeama de lamaie verde sau galbena
sare, dupa gust
piper, dupa gust
Mod de preparare
Scoti o parte din pulpa de avocado din zona in care a fost samburele, scobind bine pentru a largi zona care urmeaza sa fie umpluta. Pui cantitatea pe care ai scos-o intr-un bol mare si pasezi avocado cu o furculita.
Adaugi tonul scurs, ardeiul gras facut cubulete, ardeiul iute si patrunjelul tocat in acelasi bol in care le vei combina pe toate. Torni zeama de lamaie peste ingrediente. Amesteci toate ingredientele pana la omogenizare.
Umpli cu aceasta compozitie de ton jumatatile de avocado. Condimentezi cu sare si cu piper, dupa gust, si servesti imediat.
Salata cu ton, avocado si rucola (5-10 minute)
Ingrediente
Pentru dressing
2 linguri zeama de lamaie sau lime
1 lingura otet balsamic
1 lingurita mustar de Dijon
sare grunjoasa
piper negru macinat
miere
3 linguri ulei de masline extravirgin
Pentru salata
100-150 g rucola
1 cana fasole alba boabe (fiarta de tine sau din conserva)
1 ceasca si 1/2 quinoa fiarta
170 g ton la conserva (in ulei)
115 g branza feta faramitata
1 avocado copt potrivit, fara sambure, taiat cubulete
ceapa rosie, optional
felii de lamaie, pentru decor
Mod de preparare
Pentru sosul salatei, amesteci zeama de lamaie cu otetul balsamic, mustarul, un pic de sare si de piper intr-un bol mic si le bati pana se omogenizeaza. Adaugi miere dupa gust si incorporezi treptat uleiul de masline, pana la omogenizare. Gusti si daca e cazul, mai adaugi sare, piper sau miere (daca vrei un dressing mai dulce).
Aranjezi intr-un bol sau pe o farfurie frunzele de rucola si peste ele pui boabele fierte de fasole, quinoa, tonul faramitat, branza feta si avocado taiat cubulete sau felii daca vrei. Le stropesti cu jumatate din cantitatea de sos si servesti salata decorata cu ceapa rosie si felii de lamaie. Pastrezi dressingul ramas alaturi, in caz ca vrei sa iti mai asezonezi salata.
Salata de ton cu fenicul si fasole alba (10 minute)
Ingrediente
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura ulei de masline extravirgin
sare
piper
400 g boabe fasole alba din conserva, scurse si clatite cu apa in prealabil
1 legatura mica marar, tocat
1 legatura mica patrunjel, tocat
1/2 bulb mic de fenicul, taiat foarte subtire cu un cutit pentru curatat legumele
1/2 castravete, taiat fasii subtiri
160 g ton de la conserva (in apa), scurs in prealabil
1 lingura cu varf seminte de dovleac
Mod de preparare
Pentru dressingul salatei, pui coaja de lamaie si zeama, mustariul, uleiul si sare si piper (dupa gust) intr-un borcan curat de gem si agiti bine. Rastorni boabele de fasole intr-un bol, torni peste ele dressingul si amesteci ca sa se acopere uniform.
Adaugi verdeturile tocate, feniculul si castravetele, apoi faramitezi tonul in bucati mai mici sau mai mari si amesteci ca sa se incorporeze toate. Pui salata in farfurii si decorezi cu seminte de dovleac, inainte de servire.
Sursa foto: Shutterstock