10 alimente anticanicula

Cod portocaliu, cod galben de caniculă, disconfort termic… Din fericire, poți să treci mai ușor peste caniculă făcând alegeri alimentare care îți mențin organismul hidratat și cu un nivel optim de vitamine și minerale care au rol în regenerarea și protejarea celulelor organismului de agresiunile mediului exterior.

Când este caniculă, există un risc crescut să te deshidratezi sau corpul tău să se supraîncălzească. Însă, este important să știi că temperaturile foarte ridicate pot provoca probleme de sănătate grave și potențial fatale, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii și insolația. De altfel, când este caniculă există riscul să se declanșeze evenimente bruște precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sau să se poate agrava anumite afecțiuni medicale existente, cum ar fi bolile de rinichi sau de plămâni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un alt lucru important de știut este că temperaturile foarte ridicate pot să facă rău oricui, însă sunt câteva categorii de persoane mai vulnerabile în fața căldurii. Vorbesc despre persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bebelușii și copiii mici, femeile însărcinate, persoanele cu probleme de sănătate acute sau cronice și persoanele care sunt izolate social.

Ce măsuri poți să iei ca să previi problemele de sănătate din pricina caniculei

Când este caniculă, este important să iei câteva măsuri de precauție, mai ales dacă te numeri printre persoanele care riscă să întâmpine probleme din pricina temperaturilor foarte ridicate. 

Uite ce ai putea să faci:

  • Folosește aer condiționat dacă dispui de un astfel de aparat. 
  • Ventilatoarele electrice pot și ele să fie de ajutor în zilele caniculare. 
  • Păstrează-ți pielea umedă folosind un pulverizator sau un burete umed.
  • Înmoaie un prosop în apa rece de la robinet și înfășoară-l lejer în jurul capului.
  • Fă dușuri reci sau băi de picioare cu apă rece de la robinet.
  • Înfășoară câteva cuburi de gheață într-un prosop umed și pune-l în jurul gâtului.
  • Poartă haine din materiale naturale (in) și largi.
  • Folosește jaluzele sau perdele pentru a împiedica soarele să strălucească direct prin ferestre.
  • În zilele în care ești expus la căldura extremă, continuă să bei apă și nu aștepta să ți se facă sete, mai ales dacă ești în aer liber și practici vreun sport.  
  • Ori de câte ori pleci de acasă, este important să ai întotdeauna cu tine o sticlă de apă.

Urmărește semnele de deshidratare, cum ar fi senzația de sete, amețeli, gură uscată, oboseală, urină închisă la culoare, cu miros puternic sau urină într-o cantitate mai mică decât de obicei.

Când afară e foarte cald, este important să eviți alcoolul, ceaiul, cafeaua și băuturile răcoritoare carbogazoase sau băuturile cu cantități mari de zahăr, deoarece acestea duc, de fapt, la pierderea mai multor lichide corporale sau pot provoca crampe stomacale. Un alt lucru important pe care trebuie să-l faci este să eviți alimentele bogate în proteine ​​și să nu consumi alimente vechi. 

Și nu uita ca în aceste zile caniculare să te hidratezi foarte bine. Pe lângă apă, poți consuma apă de cocos. Este prima alegere mai ales pentru pacientul cu insolație și diaree. O altă variantă ar fi să consumi ceai verde. Pentru a optimiza beneficiile acestei licori pentru sănătate, prepară ceaiul la temperaturi mai scăzute. 

Vrei să-ți crești și mai mult aportul de antioxidanți?! Încearcă pudra de matcha! Pudra de matcha este creată prin măcinarea frunzelor de ceai verde în pulbere. Consumul frunzelor de matcha are ca rezultat efecte mai puternice, făcând astfel un aliment antiinflamator puternic.

Persoanele în vârstă și căldura extremă

Așa cum am menționat mai sus, există câteva categorii de persoane care sunt mai vulnerabile în fața temperaturilor foarte ridicate. De exemplu,  persoanele care au peste 65 de ani sunt mai susceptibile la problemele de sănătate care pot apărea din cauza caniculei, deoarece corpurile lor sunt mai puțin capabile să se adapteze la schimbările de temperatură. De asemenea, este mai probabil să aibă afecțiuni medicale de bază și să urmeze tratamente  care pot interfera cu capacitatea corpului de a-și regla temperatura.

De aceea, este important ca persoanele în vârstă cu afecțiuni medicale să își revizuiască planul de îngrijire împreună cu medicul de familie sau cu specialistul care-i monitorizează pentru a se asigura că aceste afecțiuni sunt bine controlate înainte ca temperaturile să crească. 

Dacă știi că ai probleme de sănătate, vorbește cu medicul tău despre cum te-ar putea afecta căldura. Acesta te-ar poate sfătui să îți ajustezi aportul de lichide, să eviți anumite medicamente sau să ajustezi doza pastilelor în perioadele de căldură extremă.

Copiii și căldura extremă

Bebelușii și copiii mici au nevoie de îngrijire specială când afară este foarte cald, deoarece sunt mai puțin capabili să facă față schimbărilor de temperatură.

Atenție! 

  • Sugarii și copiii NU trebuie lăsați în spații închise fără ventilație, cum ar fi mașini sau camere cu ferestre închise.
  • NU trebuie să oferi medicamente copiilor dacă dau semne de supraîncălzire fără a consulta medicul. 
  • Copiii NU trebuie să se joace multe ore afară când este cald. Este important ca aceștia să se odihnească la fiecare 30 de minute când fac exerciții sau se joacă afară. Exercițiile fizice sau joaca la temperaturi ridicate pot duce rapid la deshidratare și la consecințe grave pentru sănătate. 
  • Alăptează mai des bebelușul sau oferă-i mai des formulă când afară este foarte cald și încurajează-ți copiii să bea în mod regulat. Când afară este extraordinar de cald, bebelușii și copiii ar trebui îmbrăcați cu haine lejere.  
  • Verifică regulat dacă copilului tău îi este sete, transpiră, este fierbinte, are gura uscată și lipicioasă, are dureri de cap sau dacă vomită. Dacă copilul tău are febră mare, este amețit sau respiră repede, du-l cât mai repede la Camera de Gardă.  

Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse unui risc foarte mare în zilele caniculare. Temperaturile foarte ridicate și deshidratarea pot face ca bebelușul să se nască cu o greutate mică la naștere sau să se nască prematur. Femeile însărcinate pot fi afectate negativ de caniculă și pot intra în travaliu timpuriu, precum și pot dezvolta diabet gestațional și hipertensiune arterială, atrag atenția specialiștii. 

10 alimente anticaniculă

Iată în continuare 10 alimente „anticaniculă” care te vor ajuta să elimini senzația de sufocare și epuizare provocată de zilele caniculare prin conținutul lor de antioxidanți care te-ar putea revigora și proporția de apă de peste 84%, care menține un nivel optim de hidratare.

1. Castraveții 

Castraveții (12 calorii/100 g și 95% apă) sunt legume hipocalorice și foarte bogate în apă, care conțin majoritatea vitaminelor și mineralelor de care ai nevoie zilnic, plus fibre și enzime benefice pentru digestie. Consumă-i cu tot cu coajă, unde sunt concentrați toți nutrienții.

2. Dovleceii

Dovleceii (16 calorii/100 g și 95% apă) sunt o sursă excelentă de vitamina C și fitonutrienți esențiali care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, ajută la producerea de colagen și la menținerea hidratării pielii.

3. Roșiile

Roșiile (18 calorii/100 g și 94% apă) abundă în licopen, pigmentul răspunzător pentru superba culoare roșie a acestor legume, un fitonutrient care luptă împotriva mai multor tipuri de cancer, dar și a ridurilor.

4. Spanacul

Spanacul (23 calorii/100 g și 92% apă) este un superaliment și un super supliment natural, bogat în fier și acid folic, vitaminele  B1, B2, B6, B9, PP, C și K, precum și o substanță specifică numită spinacină, anticancerigenă. Este, de asemenea, laxativ ușor, depurativ, antianemic, hipotensiv și remineralizant.

5. Rucola

Rucola (25 calorii/100 g și 91% apa) energizează organismul, protejează ficatul și este o sursă bogată în vitaminele C și K, importante pentru circulația sângelui, sistemul osos și cardiovascular.

6. Pepenele roșu

Pepenele roșu (30 calorii/100 g și 92% apa) este unul dintre cele mai sățioase și răcoritoare fructe, fiind bogat în licopen, o substanță care îi dă culoarea și face din el un aliat de nădejde în lupta cu cancerul și îmbătrânirea prematură a pielii.

7. Ardeii roșii

Ardeii grași (31 calorii/100 g și 92% apă) conțin mai multă vitamina C decât portocalele și sunt o sursă excelentă de antioxidanți care joacă un rol-cheie în menținerea tinereții pielii și a părului.

8. Grepfrutul

Grepfrutul (32 calorii/100 g și 91% apă). O jumătate de grepfrut pe zi conține 68% din totalul de vitamina C de care corpul tău are nevoie zilnic. În plus, s-a demonstrat că ajută ficatul să elimine toxinele din organism.

9. Broccoli 

Broccoli (34 calorii/100 g și 91% apă). Desi pare dens, are o concentrație de apă de peste 90%, iar sulforafanul pe care îl conține este cel mai puternic agent anticancerigen cunoscut. Folații (din grupul de vitamine B) sunt necesari pentru regenerarea celulelor corpului.

10. Pepenele galben

Pepenele galben (34 calorii/100 g și 90% apa) este o sursă excelentă de vitamine antioxidante cu rol în întărirea sistemului imunitar și betacaroten cu rol esențial în menținerea sănătății pielii și a părului. În plus, conține un compus recent descoperit şi numit adenozină, care protejează inima de boli.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Unicef -  Heat wave safety tips
https://www.unicef.org/parenting/emergencies/heat-wave-safety-tips
National Centre for Disease Control (NCDC) - Public Health Advisory: Extreme Heat/Heatwave
https://ncdc.mohfw.gov.in/wp-content/uploads/2024/03/NPCCHH_Public-health-advisory_Extreme-heat_Heatwave_2024.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0