1 noiembrie - Ziua Mondială a Veganilor

Pe 1 noiembrie este Ziua Internațională a Veganilor, adică a persoanelor care nu consumă carne și ouă și lactate. Unii vegani nu folosesc nici haine și accesorii din piele sau produse testate pe animale.

Ziua Mondială a Veganilor a fost stabilită în 1994 de către The Vegan Society din Marea Britanie, la celebrarea a 50 de ani de la fondarea organizației. De când Donald Watson a inventat și definit termenul „vegan” în 1944, devenind astfel cunoscut ca fondatorul veganismului modern, mișcarea a câștigat treptat în popularitate la nivel mondial. Mulți oameni au adoptat practica eliminării produselor de origine animală pentru sănătatea lor, pentru mediu sau din alte motive etice.

În prezent, indiferent dacă este vorba de încurajarea și popularizarea veganismului de către diverși producători de înlocuitori vegetali de carne, de către unii medici, de către bucătari celebri ori chiar de către rețele de socializare vegane, elementele veganismului au devenit o parte importantă a culturii de masă. 

Ziua Mondială a Veganismului sărbătorește beneficiile acestui stil de viață

Ziua Mondială a Veganilor este un eveniment care se sărbătorește anual de către veganii din întreaga lume pe data de 1 noiembrie. Beneficiile veganismului pentru oameni și pentru mediul înconjurător sunt sărbătorite prin activități precum târguri de produse vegetale, pregătirea unor mese la comun („potlucks”) și plantarea unor arbori memoriali, dar și prin expoziții, seminarii și dezbateri publice, unde cei interesați pot afla mai multe despre veganism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Statistici, studii și estimări în ceea ce privește veganismul

Statisticile arată că vânzările de înlocuitori de carne au crescut cu 451% pe piața europeană din 2014 în 2018. Piața mondială a laptelui vegetal valora peste 8 miliarde de dolari în 2016 și se așteaptă să depășească 21 de miliarde de dolari până în 2024, potrivit Global Market Insights. Se așteaptă ca laptele de soia și laptele de cocos să depășească topurile vânzărilor de lapte animal.

Tot mai multe lanțuri alimentare mari și restaurante faimoase oferă clienților în ultimii ani o multitudine de produse vegane. O zonă în care mâncarea vegană se vinde foarte bine este în restaurantele de tip fast-food. Se estimează că până în 2040, doar 40% din populația globală va mai consuma carne, 35% consumând carne curată (de laborator) și 25% înlocuitori vegetali de carne.

Unul dintre motivele esențiale pentru care aceste produse vegetale cresc în popularitate se datorează înțelegerii crescânde a consumatorului asupra sustenabilității veganismului. Consumatorii de carne se îndreaptă spre înlocuitorii vegani deoarece alternativele vegetale necesită mai puține resurse pentru a fi produse și livrate. 

Un studiu al Universității Oxford din 2018 - care este cea mai cuprinzătoare analiză de până în prezent a daunelor cauzate planetei de către agricultură - a constatat că evitarea consumului de carne și de produse lactate este cea mai bună modalitate de a reduce impactul negativ pe care oamenii îl au asupra Pământului. Documentare precum „Cowspiracy” au educat mulți consumatori cu privire la impactul semnificativ pe care agricultura animală îl are asupra mediului și asupra resurselor Pământului.

Cuvântul „vegan” are încă multe stereotipuri și mituri care îl înconjoară, dar, pe măsură ce stilul de viață vegan devine tot mai cunoscut, începe să fie asociat pozitiv cu beneficii pentru sănătate și cu grija față de mediu. Statisticile vegane vorbesc de la sine. Motivele pentru care atât de mulți oameni schimbă produsele de origine animală cu produse vegane variază, dar principalele motive sunt legate de sănătate, mediu și bunăstarea animalelor.

Chiar și persoanele care nu sunt 100% vegane manifestă un interes crescut în a reduce consumul de carne și în a consuma mai multe vegetale, măcar la unele dintre mese sau în anumite zile ale săptămânii. Din fericire, piața alimentelor vegane este în continuă creștere, iar produsele devin tot mai bune și mai ușor de găsit.

Printre milioanele de vegani din întreaga lume se numără artiști celebri și sportivi profesioniști (nume din tenis, culturism, atletism, baschet, fotbal). Unele vedete precum Alicia Silverstone, Joaquin Phoenix, Moby, Woody Harrelson, Jared Leto, Bryan Adams sunt vegane de foarte mulți ani.

De ce ar dori o persoană să devină vegană?

Pentru sănătate. Dietele vegane bine planificate respectă orientările privind alimentația sănătoasă și conțin aproape toți nutrienții de care organismul nostru are nevoie, cu suplimentarea potrivită (de exemplu vitamina B12 nu se găsește în vegetale, nici vitamina D, iar acizii grași Omega 3 DHA și EPA pot fi luați doar din suplimentele cu ulei de alge). Autorități sanitare de top recunosc că o alimentație vegană echilibrată este potrivită pentru fiecare vârstă și etapă a vieții. Unele cercetări au asociat dietele vegane cu valori mai scăzute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului și cu rate mai mici de boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. A deveni vegan este o oportunitate excelentă pentru îmbunătățirea dietei prin informarea corectă despre nutriție și despre gătit.

Pentru bunăstarea animalelor. Multe persoane devin vegane pentru că nu doresc ca animalele să fie ucise pentru a fi transformate în hrană, îmbrăcăminte și accesorii. Așa cum în Europa, de exemplu, nu obișnuim să consumăm carne de pisică sau de câine, ci aceste animale sunt ținute pentru companie, devenind un fel de membrii ai familiei, tot așa, persoanele vegane consideră că nici alte animale nu ar trebui tăiate și consumate. Mai ales că, în prezent, există o multitudine de alimente în afară de carne, ouă și lactate care pot fi transformate în feluri de mâncare delicioase, atât sănătoase, cât și de tip fast-food (pentru că burgerii vegani există și ei și au succes chiar și printre consumatorii de carne).

Pentru mediu. De la reciclarea gunoiului menajer și până la mersul cu bicicleta la serviciu, suntem cu toții conștienți de existența a diferite modalități pentru a duce o viață mai ecologică. Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poate face un individ pentru a-și reduce amprenta de carbon este evitarea tuturor produselor de origine animală. Producția de carne și alte elemente de origine animală pune o povară grea asupra mediului, de la apa necesară hrănirii animalelor, până la transport și la alte procese care au loc de la fermă și până când carnea ajunge în farfurie. Cantitatea vastă de hrană pentru animale necesară, pentru producția de carne, contribuie în mod negativ și semnificativ la defrișări, pierderea habitatului și dispariția speciilor.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Vegan Society - Why go vegan?
https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan
Global Market Insights - Growth in health, fitness and diet consciousness among consumers is likely to augment market demand
https://www.gminsights.com/industry-analysis/plant-milk-market
Scince Journals - Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf
Plant Proteins - Vegan and Plant-Based Diet Statistics
https://plantproteins.co/vegan-plant-based-diet-statistics/#population


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0