Vrei sa renunti la carne, chiar daca ai diabet? Care sunt beneficiile pentru tine

Specialistii spun ca o dieta fara carne este asociata cu multe beneficii pentru pacientii care au diabet de tip 2.

Evitarea produselor de origine animala si adoptara unei diete pe baza de alimente de origine vegetala este o modalitate excelenta de a tine diabetul de tip 2 sub control, potrivit unui studiu publicat in octombrie 2018 in "BMJ Open Diabetes Research & Care".

Cercetatorii au analizat in detaliu 11 studii (cele mai multe dintre ele erau studii randomizate controlate), care au inclus peste 400 de persoane cu diabet de tip 2, cele mai multe dintre ele fiind de varsta mijlocie. In medie, durata fiecarui studiu a fost de aproximativ 6 luni.

Persoanele cu diabet care au adoptat si au respectat o dieta bazata pe alimente de origine vegetala au observat imbunatatiri semnificative in controlul glicemiei (cantitatii de glucoza din sange), ceea ce priveste sanatatea emotionala, calitatea vietii, scaderea in greutate si nivelul de colesterol, in comparatie cu persoanele diabetice care nu au urmat diete pe baza de legume si fructe.

Unii dintre participantii care au adoptat o dieta pe baza de produse de origine vegetala au putut chiar sa reduca sau sa elimine medicamentele folosite pentru controlul diabetului si pentru controlul hipertensiunii arteriale.

Bine de stiut!

Daca ai vrea sa incerci si tu o dieta sanatoasa si echilibrata, concentreaza-te pe mai multe legume, leguminoase (o sursa buna de proteine si fibre), fructe, seminte, cereale integrale si nuci. Dar atentie: nu opri tratamentul medicamentos, fara sa discuti mai intai cu medicul tau specialist in diabet si boli metabolice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Calitatea vietii pacientilor s-a imbunatatit

Cercetatorii au mai observat si alte beneficii ale dietei bazate pe fructe si legume. Calitatea vietii s-a imbunatatit semnificativ doar in grupul de interventie, spun oamenii de stiinta, iar imbunatatiri semnificative s-au observat in grupul persoanelor cu o dieta vegetariana si in ceea ce priveste componentele sanatatii fizice si celei psihologice.

Nivelul depresiei a scazut si a ajuns la o semnificatie statistica doar in grupul de interventie. Modificarile observate in ceea ce priveste durerea perceputa de pacientii diabetici si in ce priveste simptomele neuropatiei diabetice au fost si ele semnificative: durerea s-a redus semnificativ in grupul de interventie.

In general, rezultatele acestei cercetari au sugerat ca o dieta bazata strict pe produse de origine vegetala ar putea imbunatati per total calitatea vietii, bunastarea psihologica a pacientilor si ar putea calma neuropatia diabetica in cazul pacientilor cu diabet de tip 2, fara schimbari prea mari in ceea ce priveste costurile dietei si alimentele care erau pe placul participantilor.

Pe ce ar trebui sa se concentreze regimul alimentar al celor cu diabet de tip 2

Daca vei manca alimentele corespunzatoare, vei putea atat sa tii sub control glicemia, cat si sa scapi de kilogramele in plus. Numararea carbohidratilor este o parte importanta a regimului alimentar pentru diabetul de tip 2, iar un medic nutritionist te-ar putea ajuta sa afli cat de multe grame de carbohidrati ai voie sa mananci la fiecare masa.

Pentru a-ti mentine glicemia la un nivel stabil, incearca sa iei mese mici pe parcursul zilei. Pune accentul pe alimente sanatoase, cum ar fi: fructele, legumele, cerealele integrale, sursele de proteine slabe (cum ar fi pestele gras, carnea de pasare de curte), grasimile sanatoase, precum uleiul de masline si nucile.

Printre cele mai bune alimente care te ajuta sa tii diabetul sub control se afla si:

  • Legumele frunzoase: spanacul, varza kale si alte salate sunt surse bune de vitamine si minerale, inclusiv de vitamina C.
  • Semintele de chia - sunt extrem de bogate in fibre, te pot ajuta sa scazi glicemia, prin faptul ca incetinesc viteza cu care alimentele trec prin intestine si sunt absorbite; micile seminte de chia te reduc apetitul si te ajuta sa te simti satul;
  • Nucile - toate tipurile de nuci contin fibre si sunt sarace in carbohidrati digerabili; incearca sa consumi cu moderatie: migdale, nuci braziliene, caju, alune de padure, nuci de macadamia, nuci pecan, fistic, nuci romanesti.
  • Broccoli - o leguma extrem de nutritiva, are putine calorii si contine vitamina C si magneziu. Studiile efectuate pe diabetici au aratat ca broccoli poate sa reduca nivelul de insulina si protejeaza celulele de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, care sunt produsi in timpul metabolismului.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Effectiveness of plant-based diets in promoting well-being in the management of type 2 diabetes: a systematic review", publicat in 2018 in BMJ Open Diabetes Research & Care, autori: Anastasios Toumpanakis, Triece Turnbull, Isaura Alba-Barba.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0