Sistemul imunitar poate regla productia de insulina

Procesele inflamatorii sunt responsabile de faptul că producția de insulină dă greș în cazul pacienților cu diabet, dar sistemul imunitar al pacienților poate contribui la tratamentul diabetului, potrivit rezultatelor unor cercetări. În acest articol discutăm despre rolul pancreasului în corp, implicarea acestui organ în diabet și relația cu sistemul imunitar, dar și despre cum gestionezi mai bine diabetul.

iabetul este o afecțiune cronică, caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză (zahăr) în sânge, deoarece organismul nu poate utiliza eficient glucoza din cauza unei deficiențe de insulină (diabet de tip 1) sau a unei rezistențe crescute la insulină (diabet de tip 2). O echipă de cercetare de la Universitatea din Basel și de la Spitalul Universitar din Basel a descoperit un mecanism de răspuns care ar putea ajuta la menținerea producției de insulină la pacienții supraponderali care au diabet. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Celulele imunitare și producția de insulină

În studiul lor amplu, oamenii de știință s-au axat în special pe celulele imunitare ILC2 recent descoperite în pancreas, acolo unde, în condiții care țin de diabet, proteina IL33 este activată, printre altele. Această proteină stimulează celulele ILC2, care declanșează secreția de insulină la indivizii supraponderali, folosind acid retinoic și, prin urmare, ar putea fi folosită pentru a inhiba insuficiența producției de insulină.

Cercetarea oferă o perspectivă asupra unei rețele inflamatorii care ar putea contribui la menținerea producției de insulină în cazul diabeticilor. Interacțiunile complexe dintre celulele endocrine și celulele sistemului imunitar sunt, în mod clar, semnificative pentru menținerea secreției de insulină.

Este deja cunoscut faptul că obezitatea și diabetul duc la o activare excesivă, patologică a sistemului imunitar, în care substanța mesager IL1-beta joacă un rol central. Acest lucru are drept rezultat moartea celulelor care produc insulină. Cu toate acestea, dacă substanța IL1-beta este blocată, diabetul și complicațiile pe care le are această boală - în special bolile cardiovasculare - pot fi inhibate. Reacțiile inflamatoare diabetice sunt deja folosite în aplicații clinice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pancreasul și diabetul zaharat

Pancreasul este un organ localizat în spatele părții inferioare a stomacului, în zona din față a coloanei vertebrale, care joacă un rol important în diabetul zaharat. Concret, pancreasul este organul care produce insulină, unul dintre principalii hormoni care ajută la reglarea glicemiei (adică a cantității de glucoză care este prezentă în sânge).

Rolul pancreasului în corp

Pancreasul joacă un rol în două sisteme diferite de organe: în sistemul endocrin și în sistemul exocrin. Sistemul endocrin include toate organele care produc hormoni, substanțe chimice care sunt administrate prin intermediul sângelui, ajutând la reglarea dispoziției, creșterii, metabolismului și reproducerii. Doi dintre hormonii produși de pancreas sunt insulina și glucagonul. Sistemul exocrin este alcătuit dintr-un număr mare de glande care eliberează substanțe, precum transpirația (prin piele), saliva (în gură) sau, în cazul pancreasului, secretă enzime digestive.

Pancreasul și insulina

Insulina este hormonul care ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge (glicemia), contribuind la transportul glucozei din sânge în celulele din vecinătate.

În diabetul de tip 1, celulele beta pancreatice care produc insulină sunt atacate de sistemul imunitar al pacientului. Pe măsură ce tot mai multe celule beta sunt distruse, pancreasul se luptă să producă suficientă insulină pentru a menține glicemia la un nivel scăzut și pentru a împiedica apariția simptomelor diabetului.

În diabetul de tip 2, corpul dezvoltă o rezistență la insulină, așa că este nevoie de și mai multă insulină pentru a reduce glicemia la un nivel cât mai mic. Drept rezultat, pancreasul trebuie să producă mai multă insulină decât ar fi nevoie în mod normal.

Dacă pancreasul nu mai poate să producă suficientă insulină pentru a reduce cantitatea de glucoză din sânge, simptomele diabetului zaharat vor începe să apară. Diabetul de tip 2 se instalează treptat și poate să dureze ani întregi până când apar simptomele. Dezvoltarea ulterioară a diabetului de tip 2 poate duce la pierderea celulelor beta (care produc insulină) din pancreas, lucru care poate duce la nevoia de administrare a insulinei pe cale injectabilă.

Poți să te vindeci de diabet?

Diabetul este o afecțiune cronică și, până în prezent, nu există o modalitate cunoscută de vindecare totală și permanentă pentru diabetul de tip 1 sau diabetul de tip 2. Cu toate acestea, tratamentul adecvat și gestionarea corectă a diabetului pot ajuta la menținerea nivelurilor de glucoză în sânge sub control și la prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Diabetul de tip 1 nu se vindecă... dar există un pacient aparent vindecat

În cazul diabetului de tip 1, persoanele afectate trebuie să își administreze insulină în mod regulat pentru a suplini deficiența de insulină din organism. Deoarece cauza principală este distrugerea celulelor producătoare de insulină, recuperarea funcției pancreatice este foarte dificilă.

Singurul remediu cunoscut pentru diabetul de tip 1 ar fi un transplant de pancreas, fie un transplant de celule pancreatice specializate care produc insulină, însă lipsa de organe disponibile face imposibilă vindecarea pentru majoritatea oamenilor.

Celulele stem mezenchimale reprezintă o opțiune terapeutică promițătoare explorată în prezent de oamenii de știință pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 1. Aceste celule stem adulte, derivate din țesuturi precum măduva osoasă, țesutul adipos și sângele din cordonul ombilical, au capacitatea unică de a se diferenția în diferite tipuri de celule, inclusiv celulele beta producătoare de insulină. În prezent sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru a evalua siguranța și eficacitatea terapiei, rezultatele timpurii fiind promițătoare: unii pacienți au obținut un control glicemic îmbunătățit și cerințe reduse de insulină, iar unul pare chiar să se fi vindecat de diabetul de tip 1.

Diabetul de tip 2 poate intra în remisie

În cazul diabetului de tip 2, se poate obține o îmbunătățire semnificativă prin schimbări în stilul de viață, cum ar fi adoptarea unei alimentații adecvate și creșterea activității fizice. În multe cazuri, scăderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase pot îmbunătăți rezistența la insulină și pot ajuta la controlul nivelurilor de glucoză în sânge. În anumite cazuri, persoanele cu diabet de tip 2 necesită și medicamente orale sau injecții cu insulină pentru a menține nivelurile de glucoză în limite normale. 

Cele mai recente cercetări arată că nu este imposibil ca diabetul de tip 2 să intre în remisie. Prin modificări în alimentație și prin scăderea în greutate, este posibil să se atingă și să se mențină niveluri normale de zahăr în sânge fără medicamente. În ciuda dovezilor tot mai mari că inversarea diabetului este posibilă, realizarea acesteia nu este în mod obișnuit încurajată de sistemul de sănătate, spun oamenii de știință, și nu apare ca obiectiv în ghidurile pentru diabet.

O revizuire recentă precizează că „un număr semnificativ de studii indică faptul că inversarea diabetului zaharat este realizabilă folosind chirurgia bariatrică, în timp ce alte abordări, cum ar fi dietele cu conținut scăzut de calorii sau restricția de carbohidrați, au demonstrat, de asemenea, eficacitate într-un număr tot mai mare de studii.”

Având în vedere că peste 90% dintre cei diagnosticați cu diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, remisiunea este mai probabilă dacă pacientul slăbește cât mai curând posibil după diagnosticul de diabet - deși există dovezi de pacienți care au intrat în remisie și la 25 de ani de la diagnosticare. 

Unele studii arată că o pierdere în greutate de 15 kg (slăbit sănătos, cu ajutorul și sub supravegherea medicului) crește substanțial șansele de remisie a diabetului, iar remisia durează cel puțin 5 ani. Chiar dacă boala nu intră în remisie după pierderea acestor kilograme, pacientul tot va fi în avantaj, deoarece are șansa să i se reducă doza de medicamente și să își scadă riscul de complicații ale diabetului.

Cum poți să-ți gestionezi mai bine diabetul?

Gestionarea eficientă a diabetului implică adoptarea unui stil de viață sănătos, monitorizarea regulată a nivelurilor de glucoză din sânge și luarea măsurilor necesare pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Colaborează cu medicul

Este esențial să lucrezi împreună cu medicul tău pentru a dezvolta un plan de gestionare individualizat, inclusiv planul de tratament medicamentos oral sau cu insulină, monitorizarea nivelurilor de glucoză și evaluarea complicațiilor.

Respectă indicațiile legate de alimentație

Alimentația pentru diabet presupune evitarea consumului de zaharuri simple și carbohidrați rafinați și alegerea, în schimb, a unor alimente bogate în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase. De asemenea, dimensiunile porțiilor trebuie monitorizate și se va evita supraalimentarea.

Menține un plan de activitate fizică

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la menținerea greutății corporale sănătoase. Cere sfatul medicului legat de ce fel de mișcare să faci și găsește o activitate care ți se potrivește.

Evită fumatul și alcoolul în exces

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot agrava complicațiile asociate cu diabetul. În cazul fumatului, încearcă să renunți, iar în cazul consumului de alcool, limitează-l și discută cu medicul despre ce și cât ai voie.

Mergi regulat la control

Respectă programările la medic pentru a monitoriza evoluția diabetului, a complicațiilor și a ajusta tratamentul în consecință.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Diabetes Mellitus (DM)
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-and-disorders-of-carbohydrate-metabolism/diabetes-mellitus-dm
Vertex - Vertex Announces Positive Day 90 Data for the First Patient in the Phase 1/2 Clinical Trial Dosed With VX-880, a Novel Investigational Stem Cell-Derived Therapy for the Treatment of Type 1 Diabetes
https://news.vrtx.com/news-releases/news-release-details/vertex-announces-positive-day-90-data-first-patient-phase-12
NCBI - Reversing Type 2 Diabetes: A Narrative Review of the Evidence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520897/
Studiul „Reversing Type 2 Diabetes: A Narrative Review of the Evidence”, apărut în Nutrients. 2019 Apr; 11(4): 766. Published online 2019 Apr 1. doi: 10.3390/nu11040766, autori: Sarah J Hallberg et al.
Immunity - Interleukin-33-Activated Islet-Resident Innate Lymphoid Cells Promote Insulin Secretion through Myeloid Cell Retinoic Acid Production
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(17)30470-3
Studiul „Interleukin-33-Activated Islet-Resident Innate Lymphoid Cells Promote Insulin Secretion through Myeloid Cell Retinoic Acid Production”, apărut în Immunity, OLUME 47, ISSUE 5, P928-942.E7, NOVEMBER 21, 2017, autori: Elise Dalmas et al.

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0