Sistemul imunitar poate regla productia de insulina

Procesele inflamatorii sunt responsabile de faptul ca productia de insulina da gres in cazul pacientilor cu diabet.

Sistemul imunitar al pacientilor poate contribui la tratamentul diabetului, mai ales ca cercetatorii de la Universitatea din Basel si de la Spitalul Universitar din Basel au descoperit un mecanism de feedback (de raspuns) care ar putea ajuta la mentinerea productiei de insulina la pacientii supraponderali care au diabet, dupa cum arata un articol publicat in jurnalul "Immunity" in noiembrie 2017.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In studiul lor amplu, cercetatorii din Basel s-au axat in special pe celulele imunitare ILC2 recent descoperite in pancreas, acolo unde, in conditii ce tin de diabet, proteina IL33 este activata, printre altele. Aceasta proteina stimuleaza celulele ILC2, care declanseaza secretia de insulina la indivizii supraponderali, folosind acid retinoic si, prin urmare, ar putea fi folosita pentru a inhiba insuficienta productiei de insulina.

Cercetarea condusa de oamenii de stiinta din Basel ofera o perspectiva asupra unei retele inflamatorii care ar putea contribui la mentinerea productiei de insulina in cazul diabeticilor. Interactiunile complexe dintre celulele endocrine si celulele sistemului imunitar sunt, in mod clar, semnificative pentru mentinerea secretiei de insulina, scrie sciencedaily.com.

Este deja cunoscut faptul ca obezitatea si diabetul duc la o activare excesiva, patologica a sistemului imunitar, in care substanta "mesager" IL1-beta joaca un rol central. Acest lucru are drept rezultat moartea celulelor care produc insulina. Cu toate acestea, daca substanta IL1-beta este blocata, diabetul si complicatiile pe care le are aceasta boala - in special bolile cardiovasculare - pot fi inhibate. Reactiile inflamatoare diabetice sunt deja folosite in aplicatii clinice, mai scrie sciencedaily.com.

Pancreasul si diabetul zaharat

Pancreasul este un organ localizat in spatele partii inferioare a stomacului, in zona din fata a coloanei vertebrale, care joaca un rol important in diabetul zaharat.

Pancreasul este organul care produce insulina, unul dintre principalii hormoni care ajuta la reglarea glicemiei (cantitatii de glucoza care este prezenta in sange).

Rolul pancreasului in corp

Pancreasul joaca un rol in doua sisteme diferite de organe: in sistemul endocrin si in sistemul exocrin.

Sistemul endocrin include toate organele care produc hormoni, substante chimice care sunt "administrate" prin intermediul sangelui, ajutand la reglarea dispozitiei, cresterii, metabolismului si reproducerii. Doi dintre hormonii produsi de pancreas sunt insulina si glucagonul.

Sistemul exocrin este alcatuit dintr-un numar mare de glande care elibereaza substante, precum transpiratia (prin piele), saliva (in gura) sau, in cazul pancreasului, secreta enzime digestive.

Pancreasul si insulina

Pancreasul este organul responsabil de producerea insulinei. Celulele care produc insulina sunt celulele beta pancreatice. Acestea sunt distribuite intr-un "ciorchine" sau o aglomerare de celule in pancreas, numite insusule pancreatice sau insulele lui Langerhans, numite dupa anatomistul care le-a descoperit.

Insulina este hormonul care ajuta la reglarea nivelurilor de glucoza din sange (glicemia), ajutand la transportul glucozei din sange in celulele din vecinatate.

Pancreasul si diabetul

In diabetul de tip 1, celulele beta pancreatice care produc insulina sunt atacate de sistemul imunitar al pacientului. Pe masura ce tot mai multe celule beta sunt distruse, pancreasul se lupta sa produca suficienta insulina pentru a mentine glicemia la un nivel scazut si pentru a impiedica aparitia simptomelor diabetului.

In diabetul de tip 2, corpul dezvolta o rezistenta la insulina, asa ca este nevoie de si mai multa insulina pentru a reduce glicemia la un nivel cat mai mic. Drept rezultat, pancreasul trebuie sa produca mai multa insulina decat ar fi nevoie in mod normal.

Daca pancreasul nu mai poate sa produca suficienta insulina pentru a reduce cantitatea de glucoza din sange, simptomele diabetului zaharat vor incepe sa apara. Diabetul de tip 2 se instaleaza treptat si poate sa dureze chiar ani pana cand simptomele apar.

Dezvoltarea ulterioara a diabetului de tip 2 poate duce la pierderea celulelor beta (care produc insulina) din pancreas, lucru care poate duce la nevoia de administrare a insulinei pe cale injectabila.

[{ads-diabet-second}]

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0