

Disfunctiile erectile si diabetul de tip 2: Ce legatura exista intre ele
Disfunctiile erectile si diabetul de tip 2: Ce legatura exista intre ele
Disfunctiile erectile si diabetul de tip 2: Ce legatura exista intre ele
Potrivit statisticilor, barbatii care sufera de diabet au de doua sau de trei ori mai multe sanse sa dezvolte disfunctii erectile si aproximativ jumatate dintre barbatii care sunt diagnosticati cu diabet de tip 2 vor dezvolta disfunctii erectile in decurs de 10 ani de la diagnostic. Asa ca este foarte important sa intelegem care este legatura dintre diabetul de tip 2 si disfunctiile erectile.
Desi diabetul si disfuntiile erectile sunt doua lucruri diferite, aceste afectiuni tind sa mearga mana in mana. Disfunctia erectila este definita ca fiind dificultatea de a ajunge la erectie sau de a o mentine. Barbatii care au diabet sunt de doua sau de trei ori mai predispusi sa sufere din cauza disfunctiilor erectile, viata lor sexuala avand astfel de suferit. Atunci cand barbatii de 45 de ani sau sub aceasta varsta ajung sa se confrunte cu disfuntiile erectile, acesta poate fi un semn al instalarii diabetului de tip 2.
Ce spun studiile
Potrivit rezultatelor obtinute de oamenii de stiinta de la Boston University Medical Center, aproximativ jumatate dintre barbatii care au fost diagnosticati cu diabet de tipul 2 vor avea disfunctii erectile intr-un interval cuprins intre 5 si 10 ani de la diagnostic. Daca acesti barbati sufera si de boli de inima, sansele lor de a deveni impotenti sunt si mai mari. Cu toate acestea, rezultatele unui studiu din 2014 sugereaza ca daca un individ are diabet, dar adopta un stil de viata sanatos, el isi poate reduce simptomele diabetului si isi poate imbunatati viata sexuala. Printre obiceiurile legate de un stil de viata sanatos se afla si adoptarea unei diete echilibrate si stabilirea unui program ce include excercitii fizice regulate.
Care sunt cauzele disfunctiilor erectile la barbatii cu diabet?
Conexiunea dintre diabet si disfunctiile erectile este, de fapt, legata de circulatia sangelui si de sistemul nervos al pacientului. Daca diabetul nu este tinut sub control, cu alte cuvinte, daca nivelul concentratiei de glucoza din sange nu este controlat, aceasta greseala poate deteriora atat vasele mici de sange, cat si nervii din zonele afectate. Deteriorarea terminatiilor nervoase care controleaza stimularea sexuala si raspunsul sexual pot intarzia capacitatea barbatului de a avea o erectie care sa ii poata permite sa aiba contact sexual. Scaderea fluxului de sange din vasele deteriorate poate, de asemenea, sa contribuie la disfunctiile erectile.
Care sunt factorii de risc pentru disfunctiile erectile
Specialistii subliniaza ca exista mai multi factori de risc care pot creste sansa sa apara complicatii ale diabetului, printre care si disfunctiile erectile. De exemplu, un barbat poate sa aiba un risc mai mare daca:
- nu si-a tinut sub control concentratia de glucoza din sange sau s-a ocupat prea putin de acest aspect;
- este stresat;
- sufera de anxietate;
- sufera de depresie;
- are o dieta mult prea saraca in substante nutritive;
- nu este activ din punct de vedere fizic;
- este obez;
- este fumator;
- consuma alcool in exces;
- nu isi tine hipertensiunea sub control;
- are un profil lipidic anormal;
- ia medicamente care au pe lista de efecte secundare si disfunctiile erectile;
- ia medicamente care i-au fost prescrise pentru hipertensiune arteriala, dureri sau depresie.
Sursa foto: Shutterstock