Ajuta-ti parintii sa isi controleze mai bine diabetul! Iata cum

Sustinerea familiei este importanta cand vine vorba despre controlul diabetului, insa de multe ori, copiii nu au primit suficienta atentie in calitate de membri ai familiei care ofera sprijin celor dragi. Asa ca oamenii de stiinta americani, din Iowa, au vrut sa examineze rolul pe care il au copiii in privinta managementului sau controlului diabetului unuia dintre parinti, cat si in privinta dietei si activitatii fizice.

Cercetatorii au efectuat interviuri, in paralel, in cazul a 24 de adulti latino-americani si african-americani, cu diabet zaharat, care aveau un copil cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, in perioada 2004-2006. Interviurile au fost apoi transcrise si analizate.

Rezultatele cercetarii au fost complexe

Adultii au perceput faptul ca adolescentii lor indeplinesc multiple roluri in ceea ce priveste controlul diabetului de care sufera parintele. Parintii au descris, in urma acestei cercetari, ca ai lor copii le monitorizeaza regimul alimentar, aportul alimentar si ca le reamintesc ce alimente nu ar trebui sa manance.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult, au existat copiii care si-au ajutat parintii diabetici atat la pregatirea meselor, cat si la cumparaturi. Participantii au mai descris copiii si in alti termeni pozitivi: copiii le-au reamintit parintilor diabetici sa faca miscare, sa faca exercitii fizice si chiar au facut exercitii impreuna cu parintele care suferea de diabet.

Cercetatorii au mai aflat ca fiii sau fiicele le-au reamintit parintilor sa isi ia medicamentele pentru diabet si ca le-au fost alaturi parintilor la indeplinirea anumitor sarcini, cum ar fi masurarea glicemiei.

Rolurile copiilor sunt benefice

Atat copiii, cat si parintii au perceput faptul ca tinerii indeplinesc multe roluri in sustinerea pe care le-o ofera parintilor lor cand vine vorba de controlul diabetului.

Autocontrolul diabetului, care include administrarea medicamentelor, monitorizarea glicemiei, respectarea unui regim alimentar special pentru diabetici si faptul ca persoana este activa din punct de vedere fizic are loc in contexul familiei, spun cercetatorii americani. Iar o sustinere sociala sporita este asociata cu un control mai bun al diabetului.

Atat parintii, cat si copiii au perceput (potrivit interviurilor luate de oamenii de stiinta) ca micutii joaca multe roluri diferite in controlul pe care parintele il are asupra diabetului. Cele 24 de familii intervievate au descris rolurile pe care copiii lor le-au avut

  • in monitorizarea regimului si aportului alimentar al parintelui,
  • in acordarea ajutorului la cumparaturi si la pregatirea mesei,
  • in a le reaminti parintilor sa faca exercitii fizice
  • in a face miscare impreuna cu parintii
  • in a le reaminti parintilor sa isi ia medicamentele pentru diabet
  • in a le fi alaturi parintilor in alte sarcini legate de controlul diabetului
  • in a-i tenta uneori pe adulti sa se abata de la regimul lor pentru diabet.
 
 


Aceste descrieri, spun cercetatorii din Iowa, au iesit la iveala pe masura ce parintii si copiii lor au discutat modificarile aparute in gospodaria lor, pe masura ce adultii au fost nevoiti sa se dedice unui program pentru a-si tine astfel diabetul sub control.

Marturiile parintilor diabetici

Adultii din cadrul acestei cercetari au dezvaluit in interviuri ca adolescentii monitorizau regimul alimentar al parintelui diabetic. De exemplu, copiii le reaminteau parintilor, pe cale verbala, ce alimente nu ar trebui sa manance, spunandu-le "Ai voie sa mananci asta?" sau "Esti sigur/a ca poti sa mananci acel aliment?". In alte cazuri, copiii ascund mancarea sau tin la distanta un anumit aliment de parintele diabetic. Ajutorul oferit de adolescenti si copii merge dincolo de a ascunde alimentele pe care adultii diabetici nu au voie sa le manance. Copiii le spun parintilor "Nu, nu poti sa mananci asta. Nu poti sa bei asta".

Parintii au descris, in general, faptul ca adolescentii si copiii lor le-au reamintit ce nu au voie sa manance drept exemple pozitive, pentru ca odraslele au incercat sa ii ajute. Cu toate acestea, uneori parintii au ignorat sau au trecut cu vederea incercarile copiilor lor de a-i ajuta sau de a avea grija de ei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Children's roles in parents' diabetes self-management.", publicat in 2009 in American journal of preventive medicine, autori Helena H. Laroche, Matthew M. Davis, Jane Forman, Gloria Palmisano, Heather Schacht Reisinger, Cheryl Tannas, Michael Spencer, Michele Heisler. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811065/)

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0