Ce dulciuri pot consuma diabeticii?

Chiar dacă suferi de diabet, ai multe modalități prin care te poți bucură de dulciuri, alegând variante fără zahăr.

Dacă te confrunți cu niveluri crescute de zahăr în sânge sau ai fost diagnosticat cu prediabet sau diabet, este esențială monitorizarea atentă a aportului de carbohidrați din dieta ta, responsabili pentru creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Nu trebuie să eviți în totalitate deserturile, dar este foarte important să faci alegeri sănătoase, care să nu îți agraveze simptomele și să îți influențeze cât mai puțin glicemia. Alege deserturile fără zahăr, preparate chiar de tine în casă sau cele pe care le găsești în comerț, la raioanele cu produse pentru diabetici. De asemenea, te poți bucura de o porție de fructe cu indice glicemic scăzut sau de un smoothie delicios. Hai să vedem care sunt cele mai potrivite produse pentru un răsfăț dulce, atunci când ai diabet.

Dulciuri fără zahăr din comerț

La raioanele de specialitate din marile supermarketuri, îți poți satisface pofta de ceva dulce alegând acele produse (ciocolată neagră, napolitane, batoane cu cereale) care nu conțin zahăr, ci îndulcitori naturali. Verifică eticheta produsului și află ce fel de îndulcitori conține varianta aleasă de tine, deoarece anumiți îndulcitori (precum sorbitolul, maltitolul, erythritolul și xilitolul) pot avea efecte laxative dacă sunt consumate în cantități prea mari.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Gustări simple, fără zahăr

Pe lângă produsele fără zahăr pe care le găsești în supermarketuri, poți de asemenea să îți folosești creativitatea pentru a prepara câteva gustări sau deserturi care nu sunt nici prea dulci și care fac parte din dieta diabeticilor. Pentru rețetele tale poți folosi îndulcitorii derivați natural, cum ar fi stevia sau xilitolul. Reține că raportul zahăr-îndulcitor este diferit pentru fiecare produs, așa că ar putea fi necesar să experimentezi diferite cantități până când descoperi proporția care îți place.

Torturi fără zahăr preparate de tine în casă

Torturile sunt un desert îndrăgit la orice ocazie și nu trebuie să le excluzi din dieta ta, chiar dacă trebuie să fii în continuare cu ochii pe consumul de carbohidrați.

Îndulcitorii pot fi folosiți în locul zahărului, iar făină de migdale poate, de asemenea, să fie folosită în locul făinei din grâu pentru a obține un desert care un impact mic asupra glicemiei tale. De asemenea, în numeroase rețete, precum cele de mai jos, zahărul poate fi înlocuit cu mierea sau siropul de arțar.

Smoothie-uri cu iaurt natural și fructe de pădure

Un smoothie poate fi un bun înlocuitor pentru dulciurile interzise diabeticilor. Cel mai bine este să îți prepari acasă un smoothie delicios, pentru că tu poți controla astfel cantitățile de îndulcitori și de carbohidrați. Folosește un iaurt natural pentru a îngroșa smoothie-ul și adaugă fructe de pădure, pentru un adaos de antioxidanți.

Poți opta pentru zaharuri naturale

Zaharurile naturale pot fi de origine animală sau de origine vegetală. În rețetele tale poți folosi (cu măsură) mierea, cât și alte tipuri de ingrediente, precum siropul de arțar sau siropul de agave. Poți consuma, de asemenea, o linguriță simplă de miere dacă simți nevoia de ceva dulce. 

Răsfățuri cu fructe

Pe cât posibil, specialiștii îți recomandă să faci din fructe o parte importantă din meniul tău de deserturi, fie că fructele sunt un desert în sine, fie că fac parte dintr-o rețetă preferată, cum ar fi o prăjitură cu fructe sau brioșe cu fructe. Deși fructele conțin destui carbohidrați, după cum spun nutriționiștii, ele sunt bogate și în vitamine, minerale și fibre, așa că le poți servi pe post de gustare sănătoasă. Adaugă și câteva nuci sau migdale și ai o gustare simplă, plină de nutrienți, care îți va alunga senzația de foame între mesele principale. 

Deserturi simple pentru diabetici

Există numeroase rețete pentru diabetici, care sunt delicioase și au un conținut scăzut de carbohidrați. Exemple de dulciuri care pot fi potrivite pentru diabetici și care pot avea sau nu îndulcitori artificiali sunt:

  • granola (mix de cereale fără zahăr) și fructe proaspete;
  • biscuiți graham cu unt de nuci;
  • ciocolată caldă fără zahăr, cu scorțișoară;
  • pudding fără zahăr, cu fructe proaspete.
  • mix cu nuci, semințe și merișoare uscate, fără zahăr
  • budincă din lapte vegetal și semințe de chia
  • mousse de avocado cu conținut scăzut de zahăr
  • frozen yoghurt - iaurt simplu grecesc și fructe de pădure, ținut la congelator
  • brownies cu conținut scăzut de zahăr

Fructe de pădure cu smântână și sirop de arțar

Ingrediente

3/4 cană smântână fermentată (cu conținut scăzut de grăsime)

1/4 cană sirop de arțar

1 cană de afine proaspete sau decongelate

1 1/2 cană zmeură proaspătă sau decongelată

Preparare

Combini smântână și siropul de arțar într-un bol mic și amesteci cu un tel. Combini afinele cu zmeură și le pui în boluri sau castroane pentru deșert. Torni smântână amestecată cu siropul de arțar peste fructe și servești imediat.

Desert cu grepfruit și banană

Ingrediente

2 căni felii de grepfruit roșu, curățate de pielițe (care pot da un gust amărui)

suc de grepfruit, după gust

1 banană feliată

1 lingură mentă verde, tocată

1 lingură miere sau sirop de arțar

Preparare

Scurgi feliile de grepfruit de zeamă. Combini feliuțele de grepfruit, torni puțin suc proaspăt stors și adaugi restul de ingrediente într-un bol potrivit. Amesteci ușor, ca să se combine. Servești imediat desertul sau îl acoperi și îl dai la frigider, pentru a-l savura mai târziu. 

Brownies

Ingrediente

5 ouă

100 grame făina de migdale

100 grame făină de cocos

50 de grame pudră de cacao neîndulcită

îndulcitor – stevia sau xilitol

esență de vanilie

praf de copt

Preparare

Amestecă toate ingredientele uscate, apoi bate ouăle și încorporează-le în mixul obținut. Omogenizează bine, adaugă aromele și îndulcitorul. Poți adăuga fulgi de ciocolată fără zahăr sau fulgi de migdale, pentru un plus de savoare. Toarnă amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă la cuptor până trece testul scobitorii. 

Budincă de chia

Ingrediente

120 de ml de lapte vegetal 

două linguri de semințe de chia

miere sau sirop de arțar

bucățele de fructe

Preparare

Amestecă o jumătate de cană de lapte de migdale, ovăz sau nucă de cocos cu 2 linguri (25 grame) de semințe de chia și puțină miere sau sirop de arțar. Adaugă bucățele de fructe și lasă amestecul la frigider, pentru a-l savura la micul dejun. 

Mousee de zmeură și banană

Ingrediente

2 albușuri

o linguriță îndulcitor

o banană mică

o ceșcuță de zmeură congelată (sau orice alte fructe de pădure îți plac)

zmeură proaspătă pentru decor

Preparare

Mixează într-un bol albușurile și îndulcitorul până când albușurile sunt o spumă tare. Ar trebui să poți ține bolul cu cu capul în jos fără ca albușurile să cadă. Când albusurile sunt tari, adaugă banana si fructele de pădure. Se mixează până când consistența devine omogenă și culoarea este uniformă. Servește într-un pahar, cu ​​câteva fructe de pădure proaspete pe deasupra.

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic endocrinolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
  • Analizele de sânge arată modificări îngrijorătoare?
  • Există suplimente sau tratamente noi despre care ar fi bine să știu?
  • Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
  • Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
  • Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist endocrinolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Added sugars. (2018)

Azeez OH, et al. (2019). Long-term saccharin consumption and increased risk of obesity, diabetes, hepatic dysfunction, and renal impairment in rats.

Carb counting. (2019)
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0