Ce beneficii si ce riscuri au arahidele pentru diabetici

Alunul de pământ, care face parte din familia leguminoaselor, are fructe care se coc în pământ. Acestea sunt comestibile și se numesc arahide sau alune americane. Iată ce beneficii și ce riscuri au arahidele pentru persoanele cu diabet.

Arahidele sau alunele de pământ au multiple proprietăți nutriționale de care pot beneficia persoanele cu diabet de tip 2. Mâncând arahide și produse cu arahide dacă ai diabet, vei avea unele beneficii: acestea contribuie la pierderea în greutate, scad riscul de boli cardiovasculare și țin sub control glicemia (cantitatea de glucoză din sânge). La persoanele sănătoase, arahidele pot chiar să împiedice dezvoltarea diabetului.

Cu toate acestea, arahidele au și o serie de potențiale riscuri. Dacă ai diabet de tip 2, este important să citești acest articol și să afli mai multe despre riscurile și beneficiile consumului de arahide.

Beneficiile arahidelor pentru persoanele cu diabet de tip 2

Ar putea fi un lucru benefic să incluzi arahidele și untul de arahide în alimentația ta, în special dacă ai diabet de tip 2. Deși nu sunt, tehnic vorbind, nuci, arahidele îți aduc multe dintre aceleași beneficii pe care le au nucile românești, migdalele și nucile pecan.

Arahidele ajută la controlul glicemiei

Dacă ai diabet, trebuie să ai în vedere conținutul glicemic al alimentelor pe care le mănânci. De exemplu, arahidele au un indice glicemic egal cu 13, ceea ce le include în categoria alimentelor cu un indice glicemic scăzut. Potrivit unui articol din Jurnalul Britanic de Nutriție, consumul de arahide sau unt de arahide dimineața te ajută să ții sub control glicemia pe tot parcursul zilei. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unul dintre motivele pentru care arahidele ajută la controlul glicemiei este faptul că au o cantitate mare de magneziu. O singură porție de arahide (aproximativ 28 de alune) conține 12% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu, iar acest mineral, potrivit unui raport științific, ajută la menținerea nivelurilor glucozei din sânge.

Arahidele pot să reducă riscul de boli cardiovasculare

Alte cercetări arată că un consum de arahide ar putea să scadă riscul de boli cardiovasculare, o complicație frecventă a diabetului. Includerea arahidelor în alimentația de zi cu zi te-ar putea ajuta, în același timp, să scazi hipertensiunea arterială, o altă complicație frecventă a diabetului.

Arahidele ar putea fi de ajutor la controlul greutății

Arahidele te-ar putea ajuta să îți simți stomacul mai plin (contribuie la senzația de sațietate) și să ai mai puține episoade de foame și pofte de tot felul. Astfel, aceste alune te pot ajuta să îți menții o greutate sănătoasă și să îți controlezi mai bine valorile glicemiei.

Arahidele ar putea să reducă riscul general de diabet

Pentru persoanele sănătoase, consumul de arahide sau de unt de arahide (fără zahăr și E-uri) poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit unor cercetări. Arahidele sunt bogate în grăsimi nesaturate și conțin și alți nutrienți care cresc capacitatea corpului de a regla nivelul de insulină.

Ce riscuri au arahidele pentru persoanele cu diabet de tip 2?

Chiar dacă, așa cum am discutat, arahidele au multe beneficii în ceea ce privește gestionarea diabetului de tip 2, specialiștii recomandă atenție la consumul acestora, deoarece există și câteva motive de îngrijorare.

Arahidele au prea mulți acizi grași Omega-6

Printre riscurile arahidelor pentru sănătate se numără și faptul că aceste oleaginoase conțin mai mulți acizi grași Omega-6 comparativ cu alte tipuri de nuci. Există dovezi care arată că prea mult Omega-6 ar putea fi legat de inflamație, care poate spori riscul de obezitate.

Produsele cu arahide pot avea prea mult zahăr sau prea multă sare

Produsele din sau cu arahide conțin adeseori cantități prea mari de sare sau zahăr, iar dacă ai diabet, este de dorit să reduci consumul acestora. Dacă îți place untul de arahide, caută un sortiment care să nu conțină sare, zahăr și aditivi cu potențial nociv sau prepară-ți-l tu acasă.

Arahidele pot declanșa alergii

O altă problemă legată de riscurile consumului de arahide este faptul că pot provoca o reacție alergică gravă la unele persoane.

Arahidele pot cauza intoxicație cu aflatoxină

Alunele pot fi uneori contaminate cu o specie de mucegai (Aspergillus flavus) care produce aflatoxină, semnele intoxicației fiind pierderea poftei de mâncare și colorarea în galben a albului ochilor (icter). Riscul de contaminare depinde de cum sunt depozitate alunele, acesta fiind crescut de depozitarea în spații calde și umede.

Arahidele au multe calorii

În ciuda numeroaselor avantaje ale consumului de arahide pentru pacienții cu diabet de tip 2, acestea au un conținut relativ mare de calorii și ar trebui consumate cu moderație. O jumătate de cană de arahide crude conține peste 400 de calorii, de aceea e bine să fie consumate în cantități rezonabile, nu mai mult de un căuș de palmă o dată pe zi, de preferință ca gustare sau într-o salată de crudități.

Informații nutriționale pentru 50 de grame de arahide crude

Calorii: 283 
Proteine: 12,9 grame
Carbohidrați: 8 grame
Zahăr: 2,3 grame
Fibre: 4,2 grame
Grăsimi: 24,6 grame
Omega-3: 0 grame
Omega-6: 7.7 grame

Conținutul de grăsime din arahide variază între 44-56% și constă în principal din grăsimi mono- și polinesaturate (deci grăsimi sănătoase). Conținutul de proteine din arahide este între 22 și 30% din caloriile totale, ceea ce însemană că aceste alune reprezintă o sursă foarte bună de proteine vegetale. Arahidele au un conținut redus de carbohidrați, aproximativ 13-16% din greutatea lor.

Arahidele sunt și o sursă excelentă de diverse vitamine și minerale, cum ar fi biotina (vitamina B7, importantă mai ales în timpul sarcinii), niacina (vitamina B3, asociată cu un risc redus de boli de inimă), tiamina (vitamina B1, care ajută celulele corpului să transforme carbohidrații în energie), folatul (vitamina B9, deosebit de importantă în timpul sarcinii), vitamina E, cuprul, manganul, fosforul și magneziul. 

În concluzie, arahidele au beneficii nu doar pentru persoanele sănătoase, ci și pentru diabetici, consumul moderat (cam 30 g pe zi) ajutându-i pe aceștia să își țină sub control valorile glicemiei, să își reducă riscul de boli cardiovasculare și să prevină îngrășarea. În cazul persoanelor sănătoase, arahidele pot scădea riscul de diabet.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6267433/ 
Studiul „A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus”, apărut în Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1565, doi: 10.3390/nu10111565, autori: Xiao-Hua Wang et al.
Frontiers in Nutrition - The Effects of Peanuts and Tree Nuts on Lipid Profile in Type 2 Diabetic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled-Feeding Clinical Studies
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.765571/full
Studiul „The Effects of Peanuts and Tree Nuts on Lipid Profile in Type 2 Diabetic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled-Feeding Clinical Studies”, apărut în Front. Nutr., 01 December 2021 | https://doi.org/10.3389/fnut.2021.765571, autori: Jia-yue Xia et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0