Cum sa va protejati de temperaturile ridicate
Cum sa va protejati de temperaturile ridicate
Cum sa va protejati de temperaturile ridicate
Odată cu primul val de caniculă din acest sezon, trebuie să luați măsuri de prevenire a afecțiunilor asociate cu temperaturile ridicate, după cum recomandă medicii. Pentru mulți oameni, vremea caldă este un moment potrivit pentru activități în aer liber. Cu toate acestea, vremea caldă și activitățile în aer liber nu fac casă bună, mai ales în perioadele de căldură extremă - momente în care temperaturile sunt substanțial mai ridicate decât media într-un anumit interval de timp.
Căldura extremă poate determina îmbolnăvirea și chiar decesul. Adulții în vârstă, copiii mici și persoanele cu afecțiuni medicale cronice prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire și deces cauzate de căldură. Peste 700 de oameni decedează din cauza căldurii extreme în fiecare an în Statele Unite ale Americii (SUA), atrag atenția specialiștii.
Temperaturile mai ridicate pot însemna și niveluri mai mari de ozon. Acordați atenție indicelui de calitate a aerului atunci când planificați activități de vară în aer liber, mai ales dacă aveți astm bronșic sau altă boală pulmonară, ne sfătuiesc oamenii de știință.
Cum te pot îmbolnăvi temperaturile ridicate
Există câteva afecțiuni care pot să apară din cauza temperaturilor foarte ridicate. Printre acestea se numără epuizarea termică sau insolația. Acestea se instalează în momentul când organismul nu mai este capabil să se răcească corespunzător. Dacă în condiții normale organismul se răcește prin transpirație, când afară este extraordinar de cald, temperatura corpului în loc să se răcească, crește. Acest lucru poate provoca leziuni ale creierului și ale altor organe vitale.
Există câțiva factori care ar putea crește riscul de a dezvolta o boală din cauza temperaturilor foarte ridicate. Printre aceștia se numără:
- Nivelurile ridicate de umiditate
- Obezitatea
- Febra
- Deshidratarea
- Consumul de medicamente pe bază de rețetă
- Bolile cardiovasculare
- Bolile mintale
- Circulația deficitară
- Arsurile solare
- Consumul de alcool
Care sunt problemele de sănătate cauzate de temperaturile foarte ridicate
Greața, amețelile și crampele musculare sunt cele mai frecvente simptome ale problemelor cauzate de temperaturile foarte ridicate. De asemenea, pielea poate fi rece și umedă din cauza transpirației abundente.În funcție de gravitatea simptomelor, e posibil să fie nevoie de administrarea de perfuzii pentru a reduce efectele caniculei. Un mediu rece, cu aer condiționat, este esențial pentru răcirea eficientă a temperaturii corpului.
Insolația este și mai gravă decât crampele sau epuizarea termică, fiind o urgență medicală. Pacienții pot ajunge la temperaturi ale corpului de 41,1 - 42,2 grade Celsius, prezentând stări de confuzie și dezorientare, precum și pierderea capacității de a transpira pentru reducerea temperaturii corpului. Aceasta este considerată o urgență medicală, așa că sunați la 112 sau solicitați asistență medicală cât mai curând posibil. În timp ce așteptați, încercați să vă răcoriți corpul deplasându-vă într-o zonă umbrită sau în interior. Nu se oferă lichide persoanelor cu suspiciune de insolație.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele bolilor favorizate de căldura excesivă, ar trebui să consumați, cu înghițituri mici, o băutură sportivă.
Copiii mici, printre persoanele vulnerabile
Printre persoanele susceptibile de a fi afectate de temperaturile ridicate se numără copiii mici, sugarii și adulții de 65 de ani și peste. Și asta pentru că organismul lor trebuie să muncească mai mult pentru a-și regla temperatura, motiv pentru care se pot deshidrata rapid.
Căldura poate fi, de asemenea, problematică pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială, o afecțiune cardiacă congenitală sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Cum te protejezi de temperaturile ridicate
Consumă cât mai multe lichide și evită expunerea la soare
Primul pas pentru a te proteja de căldură este să te hidratezi suficient. Specialiștii spun că este nevoie de aproximativ 30 de minute pentru ca apa să pătrundă în organism, așadar este foarte important să bei multă apă înainte de a sta afară la soare,
Dacă ești deshidratat, este nevoie de aproximativ 45 de minute pentru ca apa să pătrundă în organism, așa că un consum suplimentar de apă este o soluție la îndemâna oricum pentru prevenirea oricărei boli care ar putea să apară din cauza căldurii excesive.
Este esențial să beți multe lichide reci, să evitați expunerea la soare în jurul orelor 10:00 - 14:00, atunci când soarele arde, de obicei, cel mai tare. Încercați să nu faceți efort atunci când temperaturile cresc considerabil, ci să vă păstrați energia, recomandă specialiștii.
Ai grijă la medicamentele pe care le iei!
Dacă urmează să iei orice fel de medicamente, este important să discuți cu medicul care-ți monitorizează starea de sănătate, fie cu farmacistul despre efectele secundare ale medicamentelor respective. Motivul? Unele medicamente sunt mai predispuse să provoace epuizare termică, cum ar fi cele pentru tensiunea arterială.
Ia măsuri dacă faci sport în căldură
Dacă faceți sport în căldură, mai puțin de o oră, asigurați-vă că beți apă rece atât înainte, cât și după antrenament. Dacă faceți sport mai puțin de o oră, băuturile pentru sportivi și consumul de minerale nu sunt, în general, necesare. Acestea fiind spuse, indicele de confort termic și de umiditate reprezintă un factor important în alegerea lichidelor ideale.
Dar dacă plănuiți să faceți sport în căldură și umiditate mai mult de o oră, este important ca pe lângă apă să consumați și băuturi pentru sportivi, pentru a compensa pierderea de minerale, ca urmare a transpirației. Covrigeii sărați reprezintă o alternativă bună la băuturile pentru sportivi.
Apelează la aerul condiționat
În zilele în care se anunță temperaturi foarte ridicate, cel mai bine ar fi să stați înăuntru cu aerul condiționat în funcțiune. Dacă nu aveți la dispoziție aer condiționat, puteți reduce temperaturile dacă vă stropiți cu apă rece și dacă folosiți un evantai. Chiar și folosirea unui ventilator poate fi de ajutor.
Îmbracă-te corespunzător atunci când stai în aer liber
Dacă ieșiți afară, purtați haine largi și în culori deschise și o pălărie cu boruri largi. Aplicați crema de protecție solară la fiecare două ore în timpul expunerii la soare. Ar trebui să folosești o cremă de protecție solară cu spectru larg de SPF 15 sau mai mare cu 30 de minute înainte de a ieși afară în timpul zilei. De altfel, dacă urmează să înoți sau stai multe ore în aer liber, trebuie să reaplici crema de protecție solară.
Nu-ți lăsa niciodată copilul sau animalul de companie în mașină!
Este foarte important să nu lăsați niciodată copiii în mașinile parcate. Dacă afară sunt 32 de grade Celsius, temperatura din mașină poate urca până la 65,5 grade Celsius în mai puțin de 15-20 de minute. Chiar și atunci când afara sunt doar 21 de grade Celsius, în mașină, temperatura poate depăși 37,7 grade Celsius în mai puțin de 30 de minute.
Specialiștii atrag atenția și proprietarilor de animale că același lucru este valabil și pentru animale. De aceea, nici animalele de companie nu se lasă niciodată în mașină. Chiar și cu geamul ușor deschis, temperatura din mașină poate fi periculos de mare, căci câinii nu își pot regla temperatura la fel de bine ca oamenii. În timpul perioadelor de temperaturi și umiditate ridicate, acordați o atenție deosebită seniorilor și copiilor, care se confruntă cu un risc crescut de boli asociate cu temperaturile ridicate.
Verifică prognoza înainte de a ieși din casă
Înainte de a face planuri, verifică prognoza pentru a vedea dacă există un avertisment de căldură excesivă. O avertizare de căldură excesivă este emisă cu până la o zi înainte de începerea condițiilor de căldură extrem de periculoase.
Încearcă să păstrezi în interior o temperatură scăzută
Pentru ca în casa în care locuiești să nu fie exagerat de cald, o variantă ar fi să o izolezi foarte bine. O altă soluție ar fi să acoperi ferestrele cu draperii sau umbrele. Ține ferestrele care sunt expuse la soare închise în timpul zilei. Le poți deschide seara, după ce se lasă răcoare. Stinge lumina și scoate din priză echipamentele electrice pe care nu le folosești- acestea generează căldură. Păstrează plantele de interior și bolurile cu apă în casă, deoarece evaporarea ajută la răcirea aerului.
Dacă este posibil, mută-te într-o cameră mai răcoroasă, mai ales atunci când dormi. Ventilatoarele electrice pot oferi o oarecare ușurare, dacă temperaturile sunt sub 35C.
Ai grijă ce mănânci!
Evită băuturile care conțin cantități mari de cofeină sau alcool: alcoolul și cofeina sunt diuretice și cresc riscul ca tu să te confrunți cu deshidratarea. Prin urmare, este mai bine să eviți pe cât posibil să le consumi. Orice aliment sau băutură care conține un procent mare de apă va hidrata organismul. Pepenele verde, piersicile, fructele de pădure, strugurii și portocale sunt toate opțiuni potrivite. În plus, legumele care pot fi smulse, cum ar fi castraveții, țelina și măslinele, conțin și ele multă apă. Mâncărurile pe bază de lichide, cum ar fi supele, te pot ajuta, de asemenea, să te menții hidratat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Federal Emergency Management Agency - Protect Yourself from Extreme Heat
https://www.fema.gov/blog/9-ways-stay-cool-extreme-heat
Centers for Disease Control and Prevention - Protect Yourself From the Dangers of Extreme Heat
https://www.cdc.gov/climate-health/php/resources/protect-yourself-from-the-dangers-of-extreme-heat.html#
Te-ar mai putea interesa și...