Uleiul de pește și dieta Paleo

Ce este dieta Paleo și când e bine să iei ulei de pește lichid dacă urmezi un astfel de regim alimentar?

Ce este dieta Paleo?

Dieta Paleo (sau dieta vânătorilor-culegători) este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu acelea care s-ar fi putut consuma în Paleolitic, prima epocă din istoria omenirii. O dietă

Paleo include în mod obișnuit alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare și cules, limitând acele alimente care au devenit obișnuite odată cu apariția agriculturii, acum aproximativ 10.000 de ani. 

Alimentele permise în dieta Paleo sunt legumele, fructele, nucile și semințele, carnea slabă (care provine de la animale hrănite cu iarbă sau din vânat), pești, în special cei bogați în acizi grași Omega 3, cum ar fi somonul, macroul și tonul alb, uleiul de măsline sau uleiul de nucă.

Alimentele de evitat în dieta Paleo sunt cerealele (grâu, ovăz etc.), leguminoasele (fasole, mazăre etc.), cartofii, lactatele, zahărul rafinat, sarea și alimentele ultra procesate.

Adoptarea dietei Paleo ca stil alimentar se poate face în vederea scăderii în greutate sau în vederea menținerii unei greutăți sănătoase.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O serie de studii clinice randomizate au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneeană sau dieta pentru diabetici. În general, aceste studii sugerează că o dietă paleo poate oferi unele beneficii în comparație cu dietele bazate pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. 

Aceste beneficii pot include o scădere mai mare în greutate (se slăbește mai mult și mai repede), o toleranță îmbunătățită la glucoză, un control mai bun al tensiunii arteriale, o scădere a valorilor prea mari ale trigliceridelor și o mai bună gestionare a poftei de mâncare. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai complexe, care să implice grupuri mai mari de participanți repartizați aleatoriu în diferite diete pentru a înțelege beneficiile generale pe termen lung pentru sănătate și riscurile posibile ale unei diete Paleo.

În ceea ce privește suplimentarea cu ulei de pește în timpul dietei Paleo, aceasta nu este necesară pentru toate persoanele care au acest stil alimentar, ci doar pentru anumite grupuri.

Oamenii prezentului obțin prea mult Omega 6 și prea puțin Omega 3

Beneficiul major al uleiului de pește este că, la fel ca peștele, conține niveluri ridicate de acizi grași polinesaturați Omega 3. Există o diferență între grăsimile Omega-3 și Omega-6, iar majoritatea oamenilor prezentului obțin prea mult Omega 6 dar nu suficient Omega-3, astfel încât suplimentarea poate fi benefică.

Acizii grași Omega 6 sunt în principiu buni pentru sănătate, reducând colesterolul rău LDL și stimulând colesterolul bun HDL, ajutând la menținerea controlului zahărului din sânge și îmbunătățind sensibilitatea organismului la insulină. Însă, în urma procesării de către organism, aceștia se pot transforma în molecule care favorizează inflamația, coagularea sângelui și constricția vaselor, deci unii cercetători sunt de părere că trebuie să nu consumăm prea mulți acizi grași Omega 6.

Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii, deoarece contracarează acțiunea inflamatorie a „rudelor” lor, acizii grași Omega 6. Cercetătorii au descoperit că Omega 3 sunt antiinflamatorii și prin scăderea producției de citokine inflamatorii și prin scăderea stresului oxidativ și a producției de radicali liberi, asociați cu îmbătrânirea și bolile degenerative.

Aceste proprietăți antiinflamatorii generale fac din uleiul de pește un supliment promițător pentru o gamă uimitor de largă de afecțiuni. Deși este cel mai frecvent asociat cu sistemul cardiovascular (îmbunătățirea profilului lipidelor din sânge și protejarea împotriva bolilor de inimă), uleiul de pește este folosit și pentru atenuarea durerilor corelate cu artrita, precum și pentru susținerea sănătății mentale.

Inflamația sistemică este atât o cauză, cât și un simptom al multora dintre tulburările degenerative, deci nu este surprinzător faptul că reducerea inflamației prin echilibrarea raportului corpului de grăsimi Omega 6 - Omega 3 aduce ameliorare pentru o varietate de probleme diferite.

Odată cu apariția uleiurilor din semințe și a grăsimilor procesate industrial, echilibrul dintre acizii grași Omega 6 - Omega 3 din dieta umană s-a stricat. Uleiurile vegetale precum cele din porumb, soia sau arahide au un conținut ridicat de grăsimi Omega 6 și oferă o proporție alarmantă din energia oferită de dieta occidentală standard. Practic, raportul din prezent între Omega 6 și Omega 3 din alimentația multor oameni este de 10:1.

Când să iei ulei de pește dacă ții dieta Paleo

Alimentele permise în dieta Paleo au o cantitate foarte mică de Omega 6, deci nu există o nevoie atât de presantă de a o echilibra prin suplimentarea cu Omega-3, mai ales dacă persoanele care urmează acest stil alimentar consumă și mult pește. Studiile care arată beneficiile uriașe ale suplimentelor de ulei de pește pentru persoanele care urmează o dietă modernă nu sunt neapărat aplicabile oamenilor care urmează dieta Paleo.

Acest lucru nu înseamnă că urmarea unei diete Paleo elimină complet necesitatea unui supliment Omega-3, însă e nevoie de o analiză individualizată. Dacă toți cei care urmează dieta Paleo ar consuma tot timpul doar carne de la animale hrănite cu iarbă și pește capturat în sălbăticie, nimeni nu ar trebui să ia ulei de pește. De asemenea, unele persoane cărora le place să mănânce pește în mod regulat s-ar putea să nu aibă nevoie să suplimenteze deloc. Acestea pot obține cantitatea necesară de Omega 3 de care are nevoie organismul pentru a-și echilibra consumul de Omega 6. 

Însă pentru acele persoane care nu consumă pește, din diverse motive, sau pentru acele persoane care încearcă să se redreseze după o viață întreagă de consum excesiv de alimente bogate în acizi grași Omega 6, un supliment cu ulei de pește de înaltă calitate poate fi o idee excelentă, mai ales în timpul perioadei de tranziție de la o dietă convențională la cea Paleo.

Uleiul de pește lichid, cu beneficii pentru sănătatea ochilor, a creierului și a inimii, este ușor de adăugat în dieta Paleo și poate fi consumat împreună cu alte alimente grase, cum ar fi în amestec cu uleiul de măsline. Poate fi administrat inclusiv de persoanele care nu agreează aroma de pește, deoarece nu are nici miros și nici gust specific și este absorbit rapid de organism.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Paleo diet: What is it and why is it so popular?
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/paleo-diet/art-20111182
Harvard Health Publishing - No need to avoid healthy omega-6 fats
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/no-need-to-avoid-healthy-omega-6-fats


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0