Ce sporturi reduc riscul de obezitate la adolescenti?

Numeroase studii arată că anumite sporturi reduc riscul de supraponderalitate și obezitate în rândul adolescentilor – află în acest articol despre ce sporturi este vorba. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai puțin de 20% din populația adolescentă a lumii este activă din punct de vedere fizic. Dovezile sugerează că nivelul scăzut de activitate fizică este un factor important pentru prevalența mai mare a obezității infantile. 

Sporturile tradiționale, inclusiv fotbalul, handbalul, gimnastica, atletismul și artele marțiale sunt de obicei definite ca activități specifice și structurate prin reguli și reglementări sub controlul și administrarea asociațiilor și federațiilor sportive. Ar putea acestea și alte activități sportive clasice să ofere o alternativă relevantă pentru prevenirea și tratamentul obezității pediatrice? 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce impact are obezitatea asupra adolescenților

Obezitatea este caracterizată de excesul de grăsimi acumulate. Această afecțiune vine cu o serie de riscuri pentru sănătatea adolescenților, dar și a adulților. În perioada adolescenței, kilogramele în plus sunt mai greu de suportat ca oricând, asta pentru că vin într-o perioadă oricum dificilă, în care stima de sine este scăzută și nevoia de acceptare socială crește. De aceea, este foarte important ca obezitatea la adolescenți să fie prevenită prin reducerea riscurilor.

Un copil/ adolescent din trei suferă de supraponderalitate sau obezitate, potrivit statisticilor. Acesta este predispus la o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la astm, până la diabet de tip 2, colesterol mărit ori hipertensiune. Adolescentul supraponderal are riscuri mari să devină un adult obez. Obezitatea în timpul adolescenței crește și riscul de tulburări psihice precum depresie, anxietate sau tulburări alimentare, această perioadă fiind extrem de sensibilă pentru tânărul adult în formare.

De ce adolescenții ar trebui să practice sporturi de echipă?

Creșterea nivelului de activitate fizică este asociată cu un spectru larg de beneficii, de la îmbunătățirea homeostaziei lipidelor și glucozei până la îmbunătățirea funcției endoteliale.  Un nivel mai ridicat de activitate fizică în copilărie este corelat cu riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și speranță de viață crescută la vârsta adultă 1. Influența activității fizice asupra riscului cardiovascular este asociată cu efectul său asupra grăsimii corporale (în special a grăsimii abdominale) și a acțiunii insulinei. În acest fel, antrenamentul fizic îmbunătățește sensibilitatea la insulină. 

Menținerea unui nivel ridicat de activitate fizică este, de asemenea, asociată cu alte numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, inclusiv efecte pozitive asupra poziției corpului, tensiunii arteriale, profilului metabolic, creșterea musculară și densitatea minerală osoasă. Rezultatele unei meta-analize a 22 de studii au arătat că riscul de mortalitate de orice cauză a fost mai scăzut la subiecții cu un nivel mai ridicat de activitate fizică. S-a sugerat că 2,5 ore de activitate fizică moderată pe săptămână în comparație cu nicio activitate a fost legată de o reducere a riscului de mortalitate cu 19%, în timp ce 7 ore pe săptămână a redus riscul de mortalitate cu 24% . Există dovezi substanțiale că a fi activ fizic are efecte pozitive asupra bunăstării psihosociale, rezultatelor cognitive și a performanței academice, precum și asupra sănătății mintale.

Se pare că sporturile intermitente care necesită implicarea întregului corp ar trebui încurajate. Mai mult decât atât, participarea regulată la activități sportive nu pare doar să favorizeze activitatea fizică moderată până la viguroasă și fitness cardiometabolic, dar pare să fie, de asemenea, asociată cu scăderea sedentarismului și cu obiceiuri alimentare îmbunătățite. 

Ce sporturi de echipă scad riscul de obezitate la adolescenți?

Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean a analizat impactul pe care îl au sporturile de echipă asupra riscului de obezitate în rândul adolescenților. Concluzia studiului a fost următoarea: adolescenții care practică sporturi de echipă precum fotbalul, voleiul ori baschetul au risc scăzut de supraponderalitate. Așadar, implicarea adolescentului în sporturile de echipă este mai benefică pentru greutatea și sănătatea acestuia decât practicarea unui sport individual precum ciclismul, fitnessul, aerobicul sau înotul.

Mai mult decât atât, același studiu arată că practicarea sporturilor de echipă este mai eficientă și în reducerea greutății la adolescenții care suferă deja de supraponderalitate ori obezitate. Un alt studiu arată că practicarea sporturilor la liceu, care implică de obicei antrenamente și competiții regulate, reduce riscul unui copil de a avea o problemă de greutate din cauza antrenamentelor obositoare și consistente. Prin urmare, concluzionează autorii studiului, creșterea oportunității unui copil de a practica sport, chiar dacă nu este un sportiv talentat, ar trebui să fie o prioritate, mai ales pentru adolescenții și copiii care intră în gimnaziu sau liceu.

Pentru sporirea efectului sporturilor de echipă asupra greutății adolescenților, se recomandă înscrierea acestora la două sporturi de echipă. În acest sens, părintele ar trebui să încurajeze copilul de la vârste cât mai fragede să aleagă sporturile de echipă. În acest fel, la adolescență, acesta își va păstra preferința pentru aceste sporturi.

Totodată, și programa școlară ar trebui să încurajeze participarea copiilor și a adolescenților la sporturi de echipă. Fotbalul, voleiul și baschetul sunt doar câteva dintre sporturile care ar trebui să se practice la ora de sport de la școală, nu doar în timpul liber.

Cum își pot menține adolesecenții greutatea?

Părintele trebuie să educe copilul să facă alegeri alimentare sănătoase, iar în acest fel se asigură că atunci când va deveni adolescent, acesta va rămâne cu câteva noțiuni deprinse de acasă. Puterea exemplului este foarte importantă pentru cei mici, așa că părinții trebuie să aibă un stil de viață exemplar și o alimentație fără cusur, astfel încât să servească drept exemplu pozitiv.

Dacă părintele observă că adolescentul are probleme cu greutatea, trebuie să ia atitudine cât mai rapid. În acest sens, poate avea o discuție cu acesta, însă poate să apeleze și la specialiști, precum un nutriționist și un antrenor de fitness. Cu îndrumarea acestora, tânărul va reuși să revină la o greutate normală și va învață cum să o mențină.

De fapt, studiile au arătat că dietele adesea nu funcționează. Unul dintre motivele pentru care dietele nu funcționează este că pot încuraja oamenii să se gândească la alimente ca fiind „bune” sau „rele”, atunci când de fapt moderația este cheia unei alimentații sănătoase. Adolescenții ar trebui să mănânce o varietate de alimente și nu este nimic în neregulă să ne îndulcim cu un baton de ciocolată din când în când. 

Cel mai bun mod de a menține o greutate sănătoasă (sau de a pierde în greutate dacă este necesar) este să faci alegeri alimentare sănătoase zilnic. Pentru unii dintre noi, asta înseamnă să ne schimbăm mentalitatea despre mâncare. În loc să te gândești la mâncare din punct de vedere emoțional (de exemplu, ca o recompensă pentru că ai făcut bine la un test sau ca o modalitate de a face față stresului), gândește-te la mâncare așa cum este - o modalitate practică de a ne alimenta corpul.

Adolescenții ar trebui să facă 60 de minute sau mai mult de activitate fizică pe zi, inclusiv exerciții aerobice, de consolidare a forței și de flexibilitate. Stima de sine este foarte importantă în perioada adolescenței, de aceea nu ar strica să apeleze și la consiliere terapeutică oferită de un psiholog. Un specialist în psihologie va putea să ajute adolescentul să își accepte corpul, să își păstreze determinarea și să își recapete încrederea în propria persoană.

Pe lângă sporturile de echipă, adolescentul își poate menține indicele de masă corporală (IMC) în limitele normale, prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Alimentele de tip fast-food, snacks-urile și dulciurile, care se numără printre preferatele adolescenților, ar trebui evitate sau consumate în cantități limitate, doar ocazional.

Sportul, parte din tratamentul pentru obezitate

Specialiștii recunosc colectiv potențialul sporturilor tradiționale ca parte a intervențiilor de scădere în greutate, dar au și câteva recomandări importante 2. În primul rând, se recomandă un consult medical al copilului cu obezitate atunci când o terapie sportivă face parte din tratamentul clinic. Un medic pediatru cu expertiză în medicina sportivă ar fi cea mai bună opțiune pentru acest consult. 
În contextul tratamentului obezității, este important ca sportul să fie privit ca o „modalitate clasică de exercițiu” care necesită adaptări și modificări în funcție de caracteristicile pacientului (grad de obezitate, capacități fizice, profil psihologic etc.) și clinic. Aici, sporturile de echipă, precum fotbalul, handbalul și baschetul sunt opțiuni excelente datorită jocului caracteristic esențial și datorită potențialului lor de a modula intensitatea intervențiilor de exerciții prin creșterea sau micșorarea suprafeței terenului de joc, a numărului de adversari, a duratei jocului, schimburile de jucători și momentul sesiunilor de joc.   

Când vine vorba de obezitate severă, specialiștii recomandă în mod colectiv ca sporturile clasice să fie introduse numai după îmbunătățirea controlată și supravegheată a principalelor capacități fizice ale copilului cu obezitate severă, cu o atenție deosebită acordată ortopediei copilului și limitări osteo-articulare. 

Această practică i-ar permite copilului să se angajeze corect și cu bucurie în astfel de activități. Copiii și adolescenții trebuie să fie însoțiți, încurajați și supravegheați în acest proces pentru a asigura integrarea și succesul intervenției.

Monitorizarea medicală, individualizarea, progresia, adaptarea și integrarea sunt principalele cuvinte cheie care trebuie luate în considerare atunci când se integrează sporturile clasice în tratamentele obezității pediatrice.  

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Physical Activity in the Prevention of Childhood Obesity: The Position of the European Childhood Obesity Group and the European Academy of Pediatrics”, Front. Pediatr., 05 November 2020, Sec. Children and Health, Justyna Wyszyńska et al.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.535705/full
2 Studiul „Could sport be part of pediatric obesity prevention and treatment? Expert 2 conclusions from the 28th European Childhood Obesity Group Congress”, J Sport Health Sci. 2019 Jul; Susanne Ring-Dimitriou, Peter Krustrup
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6620416/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0