

Adevarul despre alimentatia alcalina – are sau nu efecte asupra organismului?
Adevarul despre alimentatia alcalina – are sau nu efecte asupra organismului?
Adevarul despre alimentatia alcalina – are sau nu efecte asupra organismului?
Dieta alcalină se bazează pe principiul că înlocuirea alimentelor care creează aciditate în organism îmbunătățește starea de sănătate. Iată ce efecte are, de fapt, acest stil alimentar asupra sănătății!
Adepții acestei diete pornesc de la premisa potrivit căreia regimul alimentar poate afecta pH-ul. Totodată, aceștia sunt convinși că o dietă care sporește aciditatea mărește riscul de îmbolnăvire, în timp ce o dietă alcalină îl reduce.
Acest concept a început cu secole în urmă, la mijlocul anilor 1800, cu „ipoteza cenușii dietetice” – o teorie conform căreia, odată ce alimentele se metabolizează în organism, particulele lasă fie o cenușă acidă, fie alcalină.
Este important de menționat, totuși, că această premisă este pur și simplu o ipoteză, ceea ce înseamnă că nu este dovedită. Nu există cercetări care să susțină aceste afirmații și, de fapt, o analiză mai veche a constatat că organismul uman are o capacitate uimitoare de a menține un pH constant în sânge, indiferent de dietă.
Dieta alcalină încurajează modele alimentare destul de sănătoase, inclusiv evitarea alimentelor neprocesate și limitarea cărnii roșii și a cerealelor rafinate. Un studiu mai vechi a arătat că o dietă alcalină ar crește nivelul a unor micronutrienți în organism, cum ar fi potasiul și magneziul, care ar putea ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a oaselor și a cogniției. Din aceste motive, U.S. News & World Report a clasat dieta alcalină pe locul 31 în topul „Cele mai bune diete sănătoase pentru inimă” și pe locul 35 în topul „Cele mai bune diete pentru diabet”.
Cum sunt împărțite alimentele în funcție de reacția pe care o creează în organism:
- Alimente acide: carne, pește, produse lactate, ouă, cereale și băuturi alcoolice.
- Alimente alcaline: fructe (fără citrice, care sunt acide), nuci, legume și leguminoase (pepenele, caisele, bananele, fructele de pădure, curmalele, smochinele, sparanghelul, țelina, cartoful dulce.
- Alimente neutre: grăsimile naturale, zaharurile.
Este important, însă, de menționat că regimul alimentar alcalin influențează pH-ul urinei și pe cel al salivei, nu și pH-ul sângelui – cei care adoptă o asemenea dietă sunt convinși că și pH-ul sângelui este modificat. Modificările la nivelul pH-ului sângelui se petrec extrem de greu, iar schimbările majore ale acestui pH pot cauza chiar și decesul.
Valorile pH-ului:
- Acid – între 0,0 și 6,9
- Alcalin – între 7,1 și 14,0
- Neutru – 7,0
Organismul uman este mai degrabă alcalin, având pH-ul sângelui de 7,4. La nivelul stomacului este o aciditate sporită pentru ca alimentele să fie digerate corespunzător.
Beneficii dieta alcalină
Deși niciun studiu nu susține că dieta alcalină poate susține pierderea în greutate și că poate lupta împotriva bolilor, unele cercetări sugerează că anumite aspecte ale dietei ar putea oferi beneficii pentru sănătate.
Păstrează masa musculară
Urmând o dietă alcalină s-ar putea păstra masa musculară pe măsură ce îmbătrânești. Într-un studiu clinic mai vechi de trei ani pe 384 de bărbați și femei în vârstă de 65 de ani și peste, cercetătorii au descoperit că un aport ridicat de alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele și legumele dintr-o dietă alcalină, ar putea ajuta adulții în vârstă să mențină masa musculară pe măsură ce îmbătrânesc.
Ar putea ajuta la prevenirea diabetului
Consumul de alimente alcaline te poate ajuta să previi diabetul. Într-un studiu mai vechi publicat în Diabetology, cercetătorii au urmărit 66.485 de femei pe parcursul a 14 ani. În acest timp, medicii au diagnosticat 1.372 de cazuri noi de diabet. Într-o analiză a aportului alimentar al femeilor, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumat frecvent alimente acide au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet. Autorii studiului sugerează că un aport ridicat de alimente acide ar putea avea legătură cu rezistența la insulină.
Benefică pentru pacienții cu afecțiuni cardiace
În primul rând, dieta alcalină este mai săracă în calorii și grăsimi, ceea ce înseamnă că va contribui la menținerea greutății, precum și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Totodată, o dietă alcalină stimulează secreția de hormoni ai creșterii, care la rândul lor reduc riscul de afecțiuni ale inimii.
Reduce riscul de cancer
Nu există dovezi științifice potrivit cărora o dietă alcalină ar reduce riscul de cancer prin modificarea pH-ului urinei și salivei. Însă, în mod cert, o dietă alcalină conține mai multe fructe și legume, despre care se știe că pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta o asemenea afecțiune. Și pentru pacienții tratați cu chimioterapie poate fi benefică dieta alcalină, întrucât pH-ul mărit sporește eficacitatea medicamentelor administrate.
Contraindicații dieta alcalină
Premisa dietei alcaline este că îți poate îmbunătăți sănătatea prin consumul de anumite alimente care modifică pH-ul organismului. Cu toate acestea, nicio cercetare științifică nu susține că o dietă săracă în alimente acide oferă beneficii semnificative. Iată câteva dezavantaje ale dietei alcaline.
Lipsa produselor lactate
Produsele lactate sunt bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul și potasiul, care pot fi dificil de înlocuit atunci când se consumă o dietă fără lactate. De fapt, oamenii de știință indică faptul că unii oameni consideră că este aproape imposibil să obțină doza de calciu zilnic recomandat – care este necesar pentru sănătatea oaselor – atunci când elimină lactatele din dieta lor.
În plus, este greu să obții suficient calciu exclusiv din legume. Chiar dacă unele legume precum spanacul conțin cantități mari de calciu, doar o cantitate mică este absorbită datorită concentrației mari de oxalați și fitați, care leagă calciul.
Lipsa de proteine
Obținerea unui aport adecvat de proteine urmând dieta alcalină este dificilă din cauza lipsei de surse de proteine de înaltă calitate și biodisponibile permise în acest plan alimentar. Orientările actuale recomandă ca adulții să obțină între 10% și 35% din caloriile zilnice din proteine. În timp ce fructele și legumele pot conține cantități mici de proteine, este dificil să consumi o cantitate suficientă din acestea pentru a atinge cantitățile zilnice recomandate. Lipsa proteinelor poate contribui la o serie de probleme de sănătate precum reducerea masei musculare și malnutriția 1.
Ce alimente să mănânci, dar și ce să eviți dacă vrei să adopți dieta alcalină
Fructe
Nu toate fructele sunt pe lista aprobată, cu toate acestea, poți mânca:
- Mere
- Caise
- Coacăze negre
- Portocale
- Piersici
- Pere
Legume
- Sparanghel
- Broccoli
- Morcovi
- Țelină
- Castravete
- Fasole verde
Băuturi
- Poți să bei alcool și cafea cu moderație
Ce nu poți consuma dacă urmezi dieta alcalină
Dieta alcalină susține un aport crescut de fructe și legume, descurajând în același timp alimentele procesate, bogate în sodiu și grăsimi saturate, și chiar unele alimente sănătoase.
- carne roșie
- păsări de curte
- peşte
- brioșe
- gogoși
- cereale
- biscuiți
- cartofi
Sfaturi de urmat în dieta alcalină
Dieta alcalină permite consumul anumitor alimente recomandate de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) și recomandă limitarea legumelor, cărnii roșii, ouălor și lactatelor. Dieta se poate încadra în limitele acceptate pentru cantitatea de proteine, carbohidrați, grăsimi și alți nutrienți, dar nu este susținută de niciun studiu de specialitate.
Ce trebuie să conțină lista de cumpărături în dieta alcalină
Dieta alcalină nu necesită post. Ideea din spatele dietei alcaline este să mănânci mai multe alimente alcaline și mai puține alimente acide. Aceasta nu este o listă de cumpărături definitivă, ci poate fi modificată în funcție de preferințele personale.
- Ulei de măsline extravirgin
- Fructe (mere, fructe de pădure și pepene galben)
- Legume (spanac, broccoli, etc)
- Cafea
- Legume cu frunze verzi
- Ulei de avocado
Exemplu de meniu în dieta alcalină
Dieta alcalină limitează anumite cantități de cereale, leguminoase, proteine animale și lactate și, prin urmare, nu este neapărat considerată sănătoasă.
Ziua 1
- Mic dejun: mere cu scorțișoară
- Prânz: salată cu legume gătite, stropite cu zeamă de lămâie
- Cina: cartofi dulci și spanac sotat
Ziua 2
- Mic dejun: smoothie de fructe
- Prânz: sparanghel la abur și salată de spanac
- Cina: morcovi spiralați cu sos și ciuperci sotate
Ziua 3
- Mic dejun: pere, piersici și cafea
- Prânz: hummus de legume cu morcovi, țelină și struguri roșii
- Cina: ciuperci, ardei și ceapă la grătar
Este dieta alcalină o alegere sănătoasă pentru tine?
Necesind puțină planificare a mesei și cumpărături, dieta alcalină pune accent pe o mulțime de fructe și legume și cantități limitate de alimente procesate și carne roșie.
Dacă preferi o varietate de alimente în dieta ta și nu poți elimina carnea, dieta alcalină ar putea fi o provocare. În plus, o serie de alimente care sunt considerate bogate în acid, cum ar fi cerealele integrale, fasolea și nucile, sunt de fapt hrănitoare și ar trebui incluse într-o dietă echilibrată, conform specialiștilor.
Dacă te hotărăști să urmezi o asemenea dietă, e important să te asiguri că mănânci suficiente proteine, având în vedere că sursele bogate de proteine precum carnea și produsele lactate sunt considerate alimente acide.
Consultă-te cu medicul tău înainte de a adopta o asemenea alimentație, mai ales dacă suferi de anumite carențe nutriționale ori de anumite boli cronice.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. News and World Report Best Diets Overall 2022
https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall
U.S. Department of Agriculture - 2020–2025 Dietary Guidelines for Americans
https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf
1 Studiul „Malnutrition and chronic inflammation as risk factors for sarcopenia in elderly patients with hip fracture”. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(3):527-32, Ha YC, Choi C, Kim KH, et al.
https://doi.org/10.6133/apjcn.082017.02
Te-ar mai putea interesa și...