Adevarul despre dieta alcalina – are sau nu efecte asupra organismului?

Dieta alcalină se bazează pe principiul că înlocuirea alimentelor care creează aciditate în organism îmbunătățește starea de sănătate. Iată ce efecte are, de fapt, acest stil alimentar asupra sănătății!

Adepții acestei diete pornesc de la premisa potrivit căreia regimul alimentar poate afecta pH-ul. Totodată, aceștia sunt convinși că o dietă care sporește aciditatea mărește riscul de îmbolnăvire, în timp ce o dietă bazată pe alimente alcaline îl reduce. Acest concept a început cu secole în urmă, la mijlocul anilor 1800, cu „ipoteza cenușii dietetice” – o teorie conform căreia, odată ce alimentele se metabolizează în organism, particulele lasă fie o cenușă acidă, fie alcalină.

Este important de menționat, totuși, că această premisă este pur și simplu o ipoteză, ceea ce înseamnă că nu este dovedită. Nu există cercetări care să susțină aceste afirmații și, de fapt, o analiză mai veche a constatat că organismul uman are o capacitate uimitoare de a menține un pH constant în sânge, indiferent de dietă.

Dieta alcalină încurajează modele alimentare destul de sănătoase, inclusiv evitarea alimentelor neprocesate și limitarea cărnii roșii și a cerealelor rafinate. Un studiu mai vechi a arătat că o dietă alcalină ar crește nivelul a unor micronutrienți în organism, cum ar fi potasiul și magneziul, care ar putea ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a oaselor și a cogniției. Din aceste motive, U.S. News & World Report a clasat dieta alcalină pe locul 31 în topul „Cele mai bune diete sănătoase pentru inimă” și pe locul 35 în topul „Cele mai bune diete pentru diabet”.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimente acide, alcaline și neutre

Așa sunt împărțite alimentele în funcție de reacția pe care o creează în organism:

  • Alimente acide: carne, pește, produse lactate, ouă, cereale și băuturi alcoolice
  • Alimente alcaline: fructe - fără citrice, care sunt acide, nuci, legume și leguminoase, pepenele, caisele, bananele, fructele de pădure, curmalele, smochinele, sparanghelul, țelina, cartoful dulce.
  • Alimente neutre: grăsimile naturale, zaharurile

Este important, însă, de menționat că regimul alimentar alcalin influențează pH-ul urinei și pe cel al salivei, nu și pH-ul sângelui – cei care adoptă o asemenea dietă sunt convinși că și pH-ul sângelui este modificat. Modificările la nivelul pH-ului sângelui se petrec extrem de greu, iar schimbările majore ale acestui pH pot cauza chiar și decesul.

Valorile pH-ului:

  • Acid – între 0,0 și 6,9
  • Alcalin – între 7,1 și 14,0
  • Neutru – 7,0

Organismul uman este mai degrabă alcalin, având pH-ul sângelui de 7,4. La nivelul stomacului este o aciditate sporită pentru ca alimentele să fie digerate corespunzător.

Beneficii dieta alcalină

Deși niciun studiu nu susține că dieta alcalină poate susține pierderea în greutate și că poate lupta împotriva bolilor, unele cercetări sugerează că anumite aspecte ale dietei ar putea oferi beneficii pentru sănătate.

Păstrează masa musculară

Urmând o dietă alcalină s-ar putea păstra masa musculară pe măsură ce îmbătrânești. Într-un studiu clinic mai vechi de trei ani pe 384 de bărbați și femei în vârstă de 65 de ani și peste, cercetătorii au descoperit că un aport ridicat de alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele și legumele dintr-o dietă alcalină, ar putea ajuta adulții în vârstă să mențină masa musculară pe măsură ce îmbătrânesc.

Ar putea ajuta la prevenirea diabetului

Consumul de alimente alcaline te poate ajuta să previi diabetul. Într-un studiu mai vechi publicat în Diabetology, cercetătorii au urmărit 66.485 de femei pe parcursul a 14 ani. În acest timp, medicii au diagnosticat 1.372 de cazuri noi de diabet. Într-o analiză a aportului alimentar al femeilor, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumat frecvent alimente acide au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet. Autorii studiului sugerează că un aport ridicat de alimente acide ar putea avea legătură cu rezistența la insulină. 

Benefică pentru pacienții cu afecțiuni cardiace 

În primul rând, dieta alcalină este mai săracă în calorii și grăsimi, ceea ce înseamnă că va contribui la menținerea greutății, precum și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Totodată, o dietă alcalină stimulează secreția de hormoni ai creșterii, care la rândul lor reduc riscul de afecțiuni ale inimii.

Ar putea reduce riscul de cancer 

Nu există dovezi științifice potrivit cărora o dietă alcalină ar reduce riscul de cancer prin modificarea pH-ului urinei și salivei. Însă, în mod cert, o dietă alcalină conține mai multe fructe și legume, despre care se știe că pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta o asemenea afecțiune. Și pentru pacienții tratați cu chimioterapie poate fi benefică dieta alcalină, întrucât pH-ul mărit sporește eficacitatea medicamentelor administrate.

Ar putea ajuta pacinții cu boli renale

Unele cercetări sugerează că o dietă alcalină le-ar putea fi de folos pacienților cu boală renală cronică. Reducerea încărcăturii acide printr-o dietă săracă în proteine animale și bogată în proteine vegetale ar încetini progresia bolii și ar îmbunătăți funcția renală.

Contraindicații dieta alcalină

Premisa dietei alcaline este că îți poate îmbunătăți sănătatea prin consumul de anumite alimente care modifică pH-ul organismului. Cu toate acestea, nicio cercetare științifică nu susține că o dietă săracă în alimente acide oferă beneficii semnificative. Iată câteva dezavantaje ale dietei alcaline.

Lipsa produselor lactate

Produsele lactate sunt bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul și potasiul, care pot fi dificil de înlocuit atunci când se consumă o dietă fără lactate. De fapt, oamenii de știință indică faptul că unii oameni consideră că este aproape imposibil să obțină doza de calciu zilnic recomandat – care este necesar pentru sănătatea oaselor – atunci când elimină lactatele din dieta lor.

În plus, este greu să obții suficient calciu exclusiv din legume. Chiar dacă unele legume precum spanacul conțin cantități mari de calciu, doar o cantitate mică este absorbită datorită concentrației mari de oxalați și fitați, care leagă calciul. 

Lipsa de proteine

Obținerea unui aport adecvat de proteine urmând dieta alcalină este dificilă din cauza lipsei de surse de proteine de înaltă calitate și biodisponibile permise în acest plan alimentar. Orientările actuale recomandă ca adulții să obțină între 10% și 35% din caloriile zilnice din proteine. În timp ce fructele și legumele pot conține cantități mici de proteine, este dificil să consumi o cantitate suficientă din acestea pentru a atinge cantitățile zilnice recomandate. Lipsa proteinelor poate contribui la o serie de probleme de sănătate precum reducerea masei musculare și malnutriția.

Ce alimente să mănânci, dar și ce să eviți dacă vrei să adopți dieta alcalină

Fructe

Nu toate fructele sunt pe lista aprobată, cu toate acestea, poți mânca:

  • Mere
  • Caise
  • Coacăze negre
  • Portocale
  • Piersici
  • Pere

Legume

  • Sparanghel
  • Broccoli
  • Morcovi
  • Țelină
  • Castravete
  • Fasole verde

Băuturi

Poți să bei alcool și cafea cu moderație.

Ce nu poți consuma dacă urmezi dieta alcalină?

Dieta alcalină susține un aport crescut de fructe și legume, descurajând în același timp alimentele procesate, bogate în sodiu și grăsimi saturate, și chiar unele alimente sănătoase.

  • carne roșie
  • păsări de curte
  • peşte
  • brioșe
  • gogoși
  • cereale
  • biscuiți
  • cartofi

Sfaturi de urmat în dieta alcalină

Dieta alcalină permite consumul anumitor alimente recomandate de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) și recomandă limitarea legumelor, cărnii roșii, ouălor și lactatelor. Dieta se poate încadra în limitele acceptate pentru cantitatea de proteine, carbohidrați, grăsimi și alți nutrienți, dar nu este susținută de niciun studiu de specialitate.

Ce trebuie să conțină lista de cumpărături în dieta alcalină?

Dieta alcalină nu necesită post. Ideea din spatele dietei alcaline este să mănânci mai multe alimente alcaline și mai puține alimente acide. Aceasta nu este o listă de cumpărături definitivă, ci poate fi modificată în funcție de preferințele personale.

  • Ulei de măsline extravirgin
  • Fructe (mere, fructe de pădure și pepene galben)
  • Legume (spanac, broccoli, țelină etc)
  • Cafea
  • Ulei de avocado

Exemplu de meniu în dieta alcalină

Dieta alcalină limitează anumite cantități de cereale, leguminoase, proteine animale și lactate și, prin urmare, nu este neapărat considerată sănătoasă.

Ziua 1

Mic dejun: mere cu scorțișoară
Prânz: salată cu legume gătite, stropite cu zeamă de lămâie
Cina: cartofi dulci fierți și spanac sotat

Ziua 2

Mic dejun: smoothie de fructe
Prânz: sparanghel la abur și salată de spanac
Cina: morcovi spiralați cu sos și ciuperci sotate

Ziua 3

Mic dejun: pere, piersici și cafea
Prânz: humus și morcovi, țelină și struguri roșii
Cina: ciuperci, ardei și ceapă la grătar  

Este dieta alcalină o alegere sănătoasă pentru tine?

Necesind puțină planificare a mesei și cumpărături, dieta alcalină pune accent pe o mulțime de fructe și legume și cantități limitate de alimente procesate și carne roșie.

Dacă preferi o varietate de alimente în dieta ta și nu poți elimina carnea, dieta alcalină ar putea fi o provocare. În plus, o serie de alimente care sunt considerate bogate în acid, cum ar fi cerealele integrale, fasolea și nucile, sunt de fapt hrănitoare și ar trebui incluse într-o dietă echilibrată, conform specialiștilor.

Dacă te hotărăști să urmezi o asemenea dietă, e important să te asiguri că mănânci suficiente proteine, având în vedere că sursele bogate de proteine precum carnea și produsele lactate sunt considerate alimente acide.
Consultă-te cu medicul tău înainte de a adopta o asemenea alimentație, mai ales dacă suferi de anumite carențe nutriționale ori de anumite boli cronice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. News and World Report Best Diets Overall 2022
https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall
Airiti Library - Malnutrition and chronic inflammation as risk factors for sarcopenia in elderly patients with hip fracture 
https://www.airitilibrary.com/Publication/alDetailedMesh?DocID=09647058-201803-201805110001-201805110001-527-532
Studiul „Malnutrition and chronic inflammation as risk factors for sarcopenia in elderly patients with hip fracture”. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(3):527-32, DOI: 10.6133/apjcn.082017.02, autori: Ha YC, Choi C, Kim KH, et al. 
Pub Med - Reducing the Dietary Acid Load: How a More Alkaline Diet Benefits Patients With Chronic Kidney Disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28117137/
Studiul „Reducing the Dietary Acid Load: How a More Alkaline Diet Benefits Patients With Chronic Kidney Disease”, apărut în J Ren Nutr. 2017 May;27(3):151-160. doi: 10.1053/j.jrn.2016.11.006. Epub 2017 Jan 20, autor: Caroline Passey

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0