Bypass Gastric: cum se face, ce efecte are si ce riscuri implica

1. Informații generale despre bypass-ul gastric
   a. Ce este bypass-ul gastric?
   b. Tehnici de realizare a bypass-ului gastric
   c. Rolul bypass-ului gastric
   d. Condiții de realizare a bypass-ului gastric
   e. Contraindicații pentru realizarea bypass-ului gastric
   f. Riscurile bypass-ului gastric
2. De ce se recomandă bypass-ul gastric?
3. Cum se realizează recuperarea după bypass-ul gastric?
   a. Perioada de recuperare după bypass-ul gastric
   b. Dieta de recuperare după bypass-ul gastric
   c. Recomandări pe termen lung după un bypass gastric

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală folosită pentru reducerea greutății pacienților care suferă de obezitate morbidă ori care au o altă formă de obezitate de mai bine de 5 ani. Această intervenție modifică modul în care stomacul și intestinele digeră și elimină alimentele pe care le consumi. După operație, stomacul va fi mai mic, ceea ce înseamnă că sațietatea se instalează mai rapid. De asemenea, cum alimentele nu ajung în unele zone ale stomacului, organismul absoarbe mai puține calorii din mâncarea consumată.

Această intervenție chirurgicală a fost efectuată în mod tradițional cu abordarea deschisă și, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale deschise, au existat incidențe de până la 20% ale unei hernii incizionale și complicații ale plăgii de până la 8%. Acest lucru a condus la apariția abordării laparoscopice pentru a îmbunătăți rezultatele postoperatorii la pacienții bariatrici.

Astăzi peste 90% dintre bypass-urile gastrice efectuate pentru pierderea în greutate se fac laparoscopic. În ciuda faptului că este una dintre cele mai dificile operații minim invazive, a devenit cea mai comună intervenție chirurgicală la nivelul intestinului anterior efectuată în SUA și Europa.

Ce este bypass-ul gastric?

Bypass-ul gastric reprezintă o intervenție chirurgicală prin care din stomac se formează un săculeț (prin captare), care va fi conectat direct la o porțiune de intestin subțire. Scopul unui bypass gastric este de a diminua capacitatea de absorbție a intestinului subțire și cantitatea de alimente ingerată.

Tehnici de realizare a bypass-ului gastric

Există două metode de realizare a bypass-ului gastric, însă medicul este cel care hotărăște care este cea mai potrivită pentru fiecare pacient, în funcție de starea de sănătate a acestuia.

  • Izolarea unei porțiuni din stomac prin capse sau bandă elastică este adesea aleasă de medici. Această procedură este restrictivă, limitând cantitatea de alimente consumată.
  • Conectarea unei părți din intestinul subțire la pliul stomacal creat este o procedură care restricționează cantitativ alimentele, însă totodată limitează și absorbția caloriilor din alimentele consumate.

Rolul bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric poate ajuta pacientul să reducă cu până la 60-70% greutatea corporală în exces în primii doi ani după realizarea intervenției chirurgicale. Mai mult decât atât, reducând greutatea, această procedură medicală reduce și riscurile asociate cu obezitatea și tratează totodată parțial sau chiar total unele complicații ale obezității.

Cercetările arată că, în medie, pacienții cu bypass gastric pierd aproximativ 70% din excesul de greutate. După experiența cumulată a ultimilor ani, o altă meta analiză recentă relevă faptul că pacienții se pot aștepta să aibă aproximativ 60% pierdere în greutate în exces și un prognostic excepțional pe termen lung al comorbidităților legate de obezitate după bypass gastric laparoscopic.

Cum să calculezi pierderea în greutate estimată după bypass gastric

Vei avea nevoie de câteva numere pentru a începe să calculezi pierderea în greutate estimată. Urmează pașii de la 1 la 4 și ar trebui să ți se calculeze pierderea în greutate estimată în doar câteva minute.

1. Care este greutatea ta ideală?

Există câteva modalități comune de a calcula greutatea optimă și există și numeroase calculatoare pe internet. Greutatea corporală ideală este calculată conform formulei clasice în felul următor:

  • la bărbați c 50 + (0,91 × [înălțime în centimetri - 152,4])
  • la femei ca 45,5 + (0,91 × [înălțime în centimetri - 152,4]).

O altă formulă actualizată: 

Greutate în kilograme = 2,2 x IMC + (3,5 x IMC) x (Înălțime în metri minus 1,5)
Greutatea corporală ideală este  corespunzătoare unui indice de masă corporală IMC ideal de 22 kg/m2.

Cu toate acestea, un studiu a constatat că rezultatele se corelează bine cu indicele de masă corporală de 21 pentru femei și 22,5 pentru bărbați, care este aproape de mijlocul intervalului de IMC sănătos. Autorii studiului sugerează o ecuație diferită folosind indicele de masă corporală.

Intervalul de IMC sănătos este același pentru bărbați și femei, așa că rezultatele se aplică ambelor. Intervalul de greutate normală sănătoasă este un IMC între 18,5 și 24,9; un indice de masă corporală de 22 se află la mijlocul acelui interval.

2. Cât exces de greutate trebuie să slăbești?

Greutate curentă – Greutate ideală = Greutate în exces

3. Cum să calculezi pierderea în greutate estimată:

Excesul de greutate înmulțit cu 60 împărțit la 100  = Pierderea în greutate aproximativă, așteptată

4. Cum să-ți calculezi noua greutate:

Greutatea actuală – Pierderea în greutate așteptată = Greutate nouă după operație

În primul rând, prin micșorarea stomacului, bypass-ul gastric reduce și cantitatea de alimente consumate pentru a obține senzația de sațietate. După un bypass gastric, pacientul nu mai poate mânca în cantități mari. De asemenea, prin conectarea unei părți din stomac la intestinul subțire, se limitează absorbția intestinală a caloriilor din alimentele consumate. Asta înseamnă că nu numai că pacientul mănâncă mai puțin, ci și că organismul ia și mai puține calorii din alimentele consumate.

Condiții de realizare a bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric se realizează în cazul pacienților care suferă de obezitate care nu a putut fi tratată prin metodele clasice – dieta și sportul. Există o serie de condiții pe care pacientul trebuie să le întrunească pentru ca medicul să îi recomande această procedură.

Pentru realizarea bypass-ului gastric, pacientul trebui să aibă indicele de masă corporală mai mare de 40 – adică să sufere de obezitate morbidă. Se poate să fie recomandat și celor care au indicele de masă corporală între 35 și 39,9, dacă aceștia suferă de complicații specifice obezității precum hipertensiune, diabet de tip 2, apnee în somn. În cazuri mai rare, bypass-ul gastric e recomandat celor cu indice de masă corporală între 30 și 34, dacă există complicații serioase din cauza greutății.

În general, bypass-ul gastric este recomandat celor care suferă de obezitate de cel puțin 5 ani. În ceea ce privește vârsta, bypass-ul gastric este permis pacienților cu vârste curprinse între 18 și 65 de ani.

Contraindicații pentru realizarea bypass-ului gastric

Există unele situații în care, în ciuda faptului că pacientul întrunește toate condițiile enumerate mai sus, bypass-ul gastric îi este contraindicat.

Bypass-ul gastric este interzis pacienților care suferă de alcoolism, pentru că intervenția chirurgicală modifică modul în care alcoolul este metabolizat, pacientul căpătând o toleranță scăzută la alcool. Acest lucru i-ar putea cauza o serie de probleme de sănătate, poate chiar și decesul.

Rata sinuciderilor în rândul pacienților care recurg la bypass gastric este de 5 ori mai mare decât în rândul populației care nu a suferit o asemenea intervenție chirurgicală. De aceea, bypass-ul gastric nu e recomandat pacienților care au suferit de depresii severe în trecut.

Bypass-ul gastric nu e indicat nici pacienților care suferă de afecțiuni psihiatrice precum tulburarea bipolară, asta pentru că această intervenție chirugicală crește incidența episoadelor maniacale.

Contraindicațiile pentru această procedură sunt, în general, aceleași ca în cazul oricărei proceduri laparoscopice și includ incapacitatea de a tolera pneumoperitoneul, coagulopatie necorecabilă și eventual, intervenții chirurgicale abdominale anterioare.

Pacienții cu afecțiuni care necesită supraveghere endoscopică pe termen lung, precum și esofagul Barrett cu displazie severă, sunt ambele contraindicații la bypass gastric laparoscopic.

Riscurile bypass-ului gastric

La fel ca orice altă intervenție chirurgicală, și bypass-ul gastric implică o serie de riscuri pentru pacient. Medicul va discuta pe larg acest subiect cu pacientul, astfel încât cel din urmă să fie pregătit pentru ce îl așteaptă.

Carențele nutriționale sunt des întâlnite după bypass-ul gastric, însă de multe ori sunt neglijate. Limitarea capacității de absorbție a intestinului subțire poate priva organismul de anumiți nutrienți necesari. Deficitul de fier, care cauzează anemie, dar și cel de zinc, de vitamine din complexul B sau de vitamina A este des întâlnit în rândul pacienților care au trecut printr-o asemenea intervenție chirurgicală.

Complicațiile chirurgicale care pot apărea în timpul intervenției de bypass gastric sunt aceleași complicații care pot apărea în timpul oricărei intervenții. Acestea sunt: hemoragia, infecția, tromboembolismul venos. De asemenea, poate apărea și oculia intestinală ori hernia gastrică.

În timp, capsele prin care se fixează pliul stomacului se pot slăbi. Astfel, stomacul se poate mări, permițând consumul de alimente excesiv și, prin urmare, acumularea de kilograme în plus. În urma bypass-ului gastric pot apărea, de asemenea, și probleme funcționale ale sistemului gastrointestinal.

Pacienții care au suferit un bypass gastric pot observa că, după masă, pot apărea simptome precum amețeală, leșin sau transpirații abundente. Acest lucru se petrece din cauza că alimentele nedigerate suficient sunt „aruncate“ de stomac direct în intestinul subțire. 

În acel moment, anumite substanțe sunt eliberate de intestine. Substanțele cu pricina afectează tensiunea arterială a pacientului, provocând amețeli sau chiar leșin. Dacă se întâmplă așa, în general, medicul va interzice consumul de lichide timp de cel puțin 30 de minute după masă, va recomanda împărțirea caloriilor zilnice în 6 porții, întinderea în pat timp de 30 de minute după masă și evitarea alimentelor bogate în carbohidrați simpli precum făină albă sau zahăr.

De ce se recomandă bypass-ul gastric?

Bypass-ul gastric este recomandat atât pentru reducerea greutății, cât și pentru reducerea riscurilor asociate cu obezitatea ori a complicațiilor care au apărut pe fondul kilogramelor în plus. Costurile acestei intervenții pot fi destul de mari, de aceea și posibilitățile financiare ale pacientului obez reprezintă un factor decisiv în luarea deciziei de a realiza o asemenea intervenție.

Bypass-ul gastric presupune o intervenție chirurgicală minim invazivă, realizată laparoscopic. Așadar, nu rămân cicatrice și recuperarea pacientului este mult mai rapidă, comparativ cu alte proceduri chirurgicale. În timpul bypass-ului gastric laparoscopic, medicul este ajutat de un instrument medical dotat cu o cameră video de dimensiuni extrem de reduse – laparoscop. Acesta permite chirurgului să vadă în interiorul stomacului. Medicul va face 4-6 mici incizii în stomac, apoi va realiza micșorarea stomacului.

Întrucât stomacul este practic micșorat, senzația de sațietate se instalează mult mai rapid, fiind necesar un consum mult mai redus de alimente decât înaintea bypass-ului gastric. Astfel, prin consum caloric redus, pacientul slăbește.

Unele afecțiuni care apar pe fondul obezității dispar după ce greutatea revine în limitele normale. De pildă, hiperlipidemia, hipertensiunea, apneea în somn, boala de reflux gastroesofagian și uneori chiar și diabetul de tip 2 pot dispărea sau se pot ameliora după bypass-ul gastric.

Afecțiunile care nu se vindecă după bypass-ul gastric înregistrează totuși o ameliorare. Diabetul de tip 2, dar și durerile lombare sunt două exemple de afecțiuni care se pot ameliora după combaterea obezității.

Reducerea greutății corporale după intervenția chirurgicală de bypass este asociată cu o îmbunătățire semnificativă a funcției cardiorespiratorii la 6 luni după operație, în special la pacienții care au pierdut mai mult de 18% din greutatea corporală inițială. În plus, scăderile substanțiale ale greutății corporale au fost, de asemenea, asociate cu o reducere a factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul, fumatul, hipertrigliceridemia și stilul de viață sedentar. Chiar la câteva zile după intervenția chirurgicală, glicemia poate reveni în limitele normale, fără medicație.

Bypass-ul gastric vine cu o serie de schimbări în bine la capitolul viață personală și socială. Pacientul care combate obezitatea va scăpa de dorința de izolare, nu va mai fi marginalizat și își va recăpăta stima de sine.

Cum se realizează recuperarea după bypass-ul gastric?

Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală care se realizează în cadrul unui spital și poate dura între 2 și 4 ore.

Perioada de recuperare după bypass-ul gastric

Recuperarea după bypass-ul gastric nu este foarte anevoioasă, mai ales că această procedură se realizează laparoscopic. În funcție de recuperarea fiecărui pacient, spitalizarea poate dura între 3 și 5 zile. Fiecare organism are propriul ritm, de aceea e important ca zilele de spitalizare să fie recomandate în funcție de evoluția fiecărui pacient.

În cel mult două săptămâni după bypass-ul gastric, pacientul se poate întoarce la locul de muncă. Este important că acesta să știe că în primele 3 luni va resimți o slăbiciune musculară accentuată din cauza restricției calorice, dar și a pierderii masei musculare. Pe măsură ce va trece timpul, pacientul se va simți din ce în ce mai bine, obișnuindu-se cu aportul caloric redus.

Recuperarea completă poate dura până la 6 luni după intervenția chirurgicală de bypass gastric. Pacientul nu trebuie să se simtă descurajat, iar dacă are probleme emoționale, ar trebui să apeleze la ajutorul unui psiholog, care îl va ajuta să facă față mai ușor situației.

Dieta de recuperare după bypass-ul gastric

După bypass-ul gastric, pacientul trebuie neapărat să respecte o dietă pentru a se recupera cu bine.

În primă fază, imediat după intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să adopte o dietă numai pe bază de lichide. Această dietă trebuie urmată până când tractul gastrointestinal se reface. Lichidele permise sunt supele clare, dar și băuturile fără zahăr. Băuturile dulci sunt contraindicate întrucât au un aport caloric foarte mare, care poate sabota încercarea organismului de a elimina kilogramele în plus.

După vindecarea tractului gastrointestinal, se trece la dieta cu alimente pasate, care se menține timp de două săptămâni. În această perioadă se consumă alimente pasate, piureuri și shake-uri bogate în proteine și alți nutrienți. Shake-urile proteice, produsele lactate și carnea pasată sunt alimente permise în această etapă.

După cele două săptămâni de dietă cu alimente pasate, se poate face trecerea la dietă cu alimente moi, care să nu agreseze tractul intestinal. Abia după ce medicul îți dă acordul sau poți trece la o dietă normală, care să conțină și alimente crocante, cu o textură mai dură.

Recomandări pe termen lung după un bypass gastric

Pentru ca bypass-ul gastric să fie cât mai eficient, se recomandă modificarea stilului de viață pe termen lung, nu doar pe perioada recuperării după intervenție chirurgicală.

Se recomandă consumul de alimente în cantități mici – mesele mici și dese sunt ideale pentru pacientul care a suferit o asemenea intervenție chirurgicală. Pacientul nu va putea consuma cantități mari de alimente pentru că apar senzația de greață, durerile de stomac sau chiar vărsăturile.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deshidratarea este un risc la care pacientul este expus după bypass-ul gastric, mai ales în prima lună, pentru că e contraindicat consumul mare de lichide. Pe lângă limitarea consumului de lichide, vărsăturile și diareea contribuie și ele la deshidratarea organismului.

De aceea, e indicat ca pacientul să se hidrateze corespunzător, consumând 1,4 – 1,9 l de lichide pe zi, însă cu înghițituri mici și treptat, pe tot parcursul zilei. După operație, medicul poate prescrie săruri și minerale de rehidratare orală, pentru a combate efectele deshidratării asupra organismului.

Pentru că hrana nu rămâne mult timp în stomac, fiind transportată apoi către intestinul subțire, e important ca pacientul să mestece cât mai bine alimentele consumate pentru a facilita digestia.

Medicul interzice pacienților să consume apă în timpul mesei, după un bypass gastric. Ideal ar fi că aceștia să aștepte între 30 și 60 de minute după masă pentru a consuma apă sau alte lichide. Altfel, vor suprasolicita stomacul micșorat.

Întrucât există restricții cantitative în ceea ce privește mâncarea după intervenția de bypass gastric, e indicat ca pacientul să își concentreze atenția pe alimente bogate în conținutul de proteine, vitamine și minerale. Totodată, e indicat să se evite consumul de grăsimi, alcool sau băuturi dulci, care au o densitate calorică foarte mare. 

Chiar dacă pacientul consumă zilnic nutrienții esențiali pentru organism, e posibil să sufere de un deficit din cauză că intestinele și-au pierdut din capacitatea de absorbție în urma intervenției chirurgicale. De aceea, medicul poate recomanda consumul îndelungat de suplimente pe bază de vitamine, fier, calciu și nu numai.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health Direct  - Gastric bypass surgery
https://www.healthdirect.gov.au/gastric-bypass-surgery
Medline Plus - Gastric bypass surgery
https://medlineplus.gov/ency/article/007199.htm
Springer - Differences in Health-Related Quality of Life After Gastric Bypass Surgery: a Cross-Sectional Study
https://link.springer.com/article/10.1007/s11695-021-05416-8
Studiul „Differences in Health-Related Quality of Life After Gastric Bypass Surgery: a Cross-Sectional Study”, apărut în OBES SURG 31, 3194–3202 (2021). https://doi.org/10.1007/s11695-021-05416-8, autori: Antonsson, T., Wennersten, A., Sörensen, K. et al. 
NCBI - The Amount of Weight Loss Six Months after Bariatric Surgery: It Makes a Difference
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696766/
Studiul „The Amount of Weight Loss Six Months after Bariatric Surgery: It Makes a Difference”, apărut Obes Facts. 2019 Jul; 12(3): 281–290. Published online 2019 May 17. doi: 10.1159/000499387, autori: Olga Nedeljkovic-Arsenovic et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2