Cum va arata stilul tau de viata dupa un infarct miocardic

După ce ai supraviețuit unui infarct miocardic, stilul tău de viață de până acum va suferi o transformare totală, dacă vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate, să îți crești calitatea vieții și să îți scazi riscul de un al doilea infarct.

După ce ai trecut printr-un infarct miocardic, spitalele folosesc în mod obișnuit tehnici pentru a restabili fluxul de sânge către o parte a mușchiului cardiac deteriorat în timpul unui atac de cord. Este posibil să primești medicamente, să ți se facă intervenții chirurgicale sau o combinație de tratamente. 

Un stil de viață sănătos pentru inima ta poate să completeze planul legat de tratamentul medical pentru boala cardiovasculară. Așa că trebuie să ai în vedere obiceiurile din stilul tău de viață actual și să găsești metode prin care le poți îmbunătăți.

Ce să iei în calcul după un infarct miocardic?

Viața după infarct arată puțin diferit față de cea de dinainte. Pentru a ajuta sistemul cardiovascular să se recupereze și pentru a scădea riscul pentru un al doilea infarct, e recomandat să ții cont de mai multe aspecte de stil de viață.

Mișcarea și exercițiile fizice, necesare pentru sănătatea inimii

După ce medicul își dă acordul privind nevoia de mișcare, poți să începi un program de exerciții – deci după perioada în care te recuperezi de pe urma infarctului miocardic. În general, în primele șase săptămâni nu se va face efort (nici măcar nu se va conduce mașina), dar e cel mai bine să asculți sfatul medicului legat de perioada de recuperare.

După ce ai voie din nou să faci mișcare, gândește-te la ce fel de activități fizice se potrivesc cu stilul tău de viață, programul de muncă etc. Activitățile fizice sunt, cu siguranță, importante pentru menținerea unei greutăți optime, dar în același timp, ele îți lucrează și mușchii (să nu uităm că mușchiul cel mai important este inima).

Orice formă de exercițiu fizic care îți pune sângele în mișcare este benefică. Iar dacă vorbim de sănătatea mușchiului inimii, exercițiile aerobice sunt cele mai bune. Câteva exemple sunt: înotul, mersul pe bicicletă, alergarea ușoară, mersul pe jos într-un ritm moderat până la rapid.

Aceste forme de exerciții ajută la creșterea cantității de oxigen care circulă prin corp și, în același timp, întăresc abilitatea inimii de a pompa acest oxigen prin fluxul sangvin către restul corpului. În plus, exercițiile aerobice regulate ajută la reducerea hipertensiunii, stresului și valorilor colesterolului.

Dacă observi orice fel de simptome neobișnuite în timp ce faci mișcare, cum ar fi dificultăți în respirație pe o perioadă care se prelungește, slăbiciunea membrelor sau durere în piept, oprește-te imediat și sună la 112 pentru a cere îngrijiri medicale de urgență.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alimentația echilibrată te ajută să îți îmbunătățești starea de sănătate după infarct

Viața după infarct implică și un alt stil alimentar. O dietă pentru cardiaci, săracă în calorii și în grăsimi, este o metodă dovedită care te ajută să previi riscul de un al doilea infarct miocardic. Dacă ai avut deja un infarct, alimentația corectă este un lucru obligatoriu pentru a preveni recurența atacului de cord.

Evită grăsimile trans (margarină, produse de patiserie cu margarină, prăjeli) și pe cele saturate (unt, smântână, carne grasă, brânză grasă) atunci când e posibil. Aceste grăsimi contribuie în mod direct la formarea plăcilor de aterom în interiorul arterelor. Când arterele tale sunt înfundate, sângele nu mai poate să circule în direcția inimii, rezultând astfel un infarct miocardic.

Și faptul că ești supraponderal sau că mănânci prea multe alimente bogate în calorii pot să îți solicite inima și mai mult. De aceea e bine să îți menții greutatea la un nivel considerat normal și să mănânci mai multe alimente de origine vegetală (legume, leguminoase, fructe), carne slabă și produse lactate degresate. În locul grăsimilor de origine animală, alege grăsimi sănătoase de origine vegetală, precum uleiul de măsline sau oleaginoasele (nuci, alune, arahide etc.).

Renunțarea la fumat este foarte importantă după un infarct miocardic

Fumatul este un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, deoarece crește tensiunea arterială și riscul de formare a cheagurilor de sânge, reducând celulele care transportă oxigenul prin fluxul sangvin.

Renunțând la fumat, îți vei îmbunătăți semnificativ sănătatea și îți vei reduce riscul unui alt atac de cord. Evită și fumatul pasiv, deci nu te expune la fumul de țigară al altor persoane, deoarece și acest lucru prezintă pericole similare pentru sănătatea inimii.

Ține sub control și ceilalți factori de risc

Viața după infarct trebuie să te facă mai atent la factorii de risc. Bolile cardiace sunt întâlnite în rândul membrilor aceleiași familii, însă majoritatea cazurilor de infarct miocardic pot fi atribuite alegerilor legate de stilul de viață. Pe lângă dieta pe cât posibil sănătoasă, activitate fizică regulată și renunțarea la obiceiuri nocive precum fumatul, este important să ții sub control și alți factori de risc care ar putea contribui la apariția unui viitor infarct miocardic.

Discută cu medicul tău despre:

  • hipertensiune;
  • hipercolesterolemie (valorile prea mari ale colesterolului seric); 
  • diabet zaharat;
  • afecțiunile tiroidei;
  • perioadele extrem de stresante;
  • orice motive de îngrijorare pe care le ai în privința sănătății tale mintale, cum ar fi cele asociate cu anxietatea și depresia.

Ce se întâmplă cu sănătatea mintală după un infarct?

După un infarct miocardic, pacientul va avea nevoie de susținerea familiei și a altor persoane dragi. Dacă ai avut recent un atac de cord, s-ar putea să fii copleșit de emoții, să te simți trist, furios, anxios, singur sau confuz. S-ar putea să rămâi cu o teamă că ți se va întâmpla din nou. 

S-ar putea să îți pierzi interesul pentru orice activități îți făceau plăcere și, în general, să te simți lipsit de speranță, ceea ce înseamnă că e posibil să suferi de depresie. Toate acestea sunt normale, deoarece un infarct este o problemă de sănătate serioasă, care lasă urme fizic și psihic.

De aceea este important să găsești pe cineva cu care să vorbești despre felul în care te simți. Ar putea fi cineva din echipa ta de asistență medicală, un membru al familiei sau un prieten. Păstrează-te activ și menține legătura cu persoanele dragi din viața ta, pentru a-ți relua treptat viața normală. 

De asemenea, poate fi util să cauți un grup de suport sau o asociație de pacienți, deci alte persoane care au trecut printr-un infarct și cărora poți să le adresezi întrebări sau să le spui ce îngrijorări ai.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – What To Do After a Heart Attack
https://health.clevelandclinic.org/heart-attack-recovery/
Heart Foundation - Feelings and emotions after a heart attack
https://www.heartfoundation.org.au/recovery-and-support/feelings-and-emotions-after-a-heart-attack


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0