Omega 3 ajuta persoanele care au suferit un infarct

Potrivit recomandărilor Asociației Americane a Inimii, medicii ar trebui să aibă în vedere prescrierea de suplimente de ulei de pește persoanelor care au suferit un infarct miocardic și pacienților cu insuficiență cardiacă cronică.

Ce efecte au acizii grași Omega 3 din uleiul de pește asupra sănătății inimii?

De mulți ani, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de pește gras (ton, macrou, sardine, somon), aliment bogat în grăsimi nesaturate, de cel puțin două ori pe săptămână. Grăsimile nesaturate din pește se numesc acizi grași Omega 3, care pot menține sau spori sănătatea inimii și pot reduce riscul de deces de cauze cardiovasculare.

Deși participanților la diverse studii științifice, care aveau risc ridicat de boli cardiace, din cauza diabetului sau a nivelului ridicat de colesterol, li s-au prescris suplimente de ulei de pește, nu toate au avut rezultatele așteptate. Unii medici spun că multe persoane iau suplimente de ulei de pește sperând să prevină bolile cardiace însă, în realitate, aceste suplimente le sunt mai degrabă utile oamenilor care au avut deja un infarct miocardic.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alți medici consideră că nu există dovezi convingătoare legate de beneficiile uleiului de pește pentru pacienții cu probleme cardiace, afirmând că studiile la care au participat persoanele care au supraviețuit unui infarct au concluzii împărțite, aspect menționat și de Asociația Americană a Inimii. 

Suplimentarea cu Omega 3 ar putea preveni un al doilea infarct

Și atunci, contribuie sau nu suplimentele cu ulei de pește la sănătatea inimii? Asociația Americană a Inimii a analizat mai multe studii clinice la care au participat supraviețuitorii unui infarct. În cadrul fiecărui studiu, pacienții au fost repartizați aleatoriu fie să adauge ulei de pește la medicamentația standard primită de la medicul curant, fie să se rezume la îngrijirile medicale standard (și, în unele cazuri, să ia pastile placebo).

Două studii mai vechi (efectuate înainte de 2002) au arătat că uleiul de pește a scăzut riscul de deces sau de infarct miocardic și accident vascular cerebral cu aproape 15%. Un studiu din 2008 a testat uleiul de pește la pacienții cu insuficiență cardiacă – boală cronică, progresivă în care inima nu mai pompează sângele suficient de eficient pentru a răspunde nevoilor organismului. Per total, riscul de a fi internați sau de a deceda din cauze cardiovasculare în următorii patru ani al pacienților care luau suplimente de ulei de pește a scăzut cu 8%.

Nu toate cercetările mai recente au demonstrat astfel de beneficii. O meta-analiză¹ din 2019 care a inclus date din peste 10 studii a constatat că suplimentele cu ulei de pește au scăzut riscul de atac de cord și deces din cauza bolilor coronariene; însă un studiu² din 2020 apărut în jurnalul medical Circulation a arătat că o doză zilnică de acizi grași Omega 3 nu a redus riscul de evenimente cardiace, inclusiv atac de cord secundar, accident vascular cerebral, operație de bypass sau deces, în rândul persoanelor în vârstă care au supraviețuit unui atac de cord recent.

Un alt studiu³ din 2020 a arătat că, printre pacienții cu risc cardiovascular ridicat, tratați cu statine, adăugarea de Omega-3 la terapiile de fond obișnuite nu a dus la nicio diferență semnificativă în ceea ce privește prognosticul evenimentelor cardiovasculare adverse majore.

Unii oameni ar putea beneficia de pe urma aportului de ulei de pește, alții nu

Deși rezultatele studiilor științifice sunt mixte, medicii ar putea să adauge suplimentele cu ulei de pește la gama de tratamente, deoarece pentru unii pacienți s-ar putea dovedi de ajutor. Totuși, de ce unii oameni care au trecut printr-un infarct nu au obținut niciun beneficiu pentru sănătate în urma adminsitrării suplimentelor cu ulei de pește?

Asociația Americană a Inimii menționează o posibilă explicație. Pacienții din studiile mai recente sunt mult mai susceptibili să fi urmat un tratament cu statine sau să fi trecut printr-o angioplastie ori altă procedură de curățare a arterelor după producerea unui infarct, așadar, deci este posibil ca uleiul de pește să nu aibă aproape niciun efect atunci când pacientul urmează deja tratamentul standard maximal.

Cum îi ajută suplimentele de ulei de pește pe anumiți pacienți cu probleme cardiace? Potrivit unor cercetători, dovezile sugerează că acesta nu previne nici apariția plăcilor care blochează arterele, nici producerea unui infarct. În schimb, uleiul de pește ar putea să conducă la reducerea riscului de tulburare a ritmului cardiac, potențial fatal.

Suplimentele cu Omega 3 nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicului

Suplimentele cu Omega-3 sunt uneori folosite pentru a trata nivelul foarte ridicat al trigliceridelor sau al colesterolului. Însă unii pacienți cu probleme cardiace, spun medicii, s-ar putea duce direct să cumpere suplimente cu ulei de pește în loc să meargă la medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat. 

Recomandarea este ca oamenii să meargă regulat la consulturi medicale, să primească un diagnostic, să respecte indicațiile de tratament oferite de medici și să le ceară sfatul acestora legat de ce suplimente alimentare le-ar putea fi necesare. Suplimentele alimentare, chiar dacă sunt naturale, nu trebuie luate după ureche.

Se vor alege suplimente de calitate, cu o cantitate suficientă de acizi grași Omega 3

Oamenii de știință spun că important este ca suplimentele cu ulei de pește administrate să fie de calitate, procurate din surse de încredere și să conțină o cantitate suficientă de acizi grași (acid eicosapentaenoic – EPA și acid docosahexanoic - DHA), pentru ca efectele să fie cu adevărat vizibile. Un astfel de nutraceutic care ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular trebuie să aibă aproximativ un gram de acizi grași Omega 3 (de exemplu, 600 mg EPA și 405 mg DHA).

Pe lângă tratament și suplimente, stilul de viață sănătos rămâne important pentru sănătatea inimii

Indiferent de ce tratament și suplimente alimentare se recomandă pentru pacienții care au trecut printr-un infarct miocardic, și stilul de viață contează pentru a scădea riscul cardiovascular viitor și a contribui la sănătatea inimii. O alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi saturate, activitatea fizică regulată, măcar 30 de minute de 5 ori pe săptămână, și evitarea fumatului sau renunțarea la fumat sunt doar câteva măsuri care și-au dovedit beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Omega-3 fatty acids and the heart: New evidence, more questions
https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-and-the-heart-new-evidence-more-questions-2021032422213
Pub Med - Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31567003/
1. Studiul „Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants”, apărut în J Am Heart Assoc. 2019 Oct;8(19):e013543. doi: 10.1161/JAHA.119.013543. Epub 2019 Sep 30, autori: Yang Hu, Frank B. Hu, JoAnn E. Manson
AHA Journals - Effects of n-3 Fatty Acid Supplements in Elderly Patients After Myocardial Infarction
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.052209
2. Studiul „Effects of n-3 Fatty Acid Supplements in Elderly Patients After Myocardial Infarction”, apărut în Circulation. 2021;143:528–539, https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.052209, autori: Are Annesønn Kalstad et al.
Pub Med - Effect of High-Dose Omega-3 Fatty Acids vs Corn Oil on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk: The STRENGTH Randomized Clinical Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33190147/
3. Studiul „Effect of High-Dose Omega-3 Fatty Acids vs Corn Oil on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk: The STRENGTH Randomized Clinical Trial”, apărut în JAMA. 2020 Dec 8;324(22):2268-2280. doi: 10.1001/jama.2020.22258, autori: Stephen J. Nicholls et al.

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0