Pneumotoraxul: cauze, simptome & tratament

Pneumotoraxul apare atunci cand in cavitatea pleurala (n.r. spatiul dintre plamani si peretele toracic) patrunde aer. Aceasta afectiune este cunoscuta si sub denumirea de plamani colabati din cauza ca aerul patruns determina turtirea plamanului afectat.

 

Pneumotoraxul apare in urma unei leziuni in zona pieptului, ca o consecinta a unei proceduri medicale ori ca urmare a unei conditii medicale si se manifesta prin durere acuta in zona pieptului si probleme de respiratie. Uneori, pneumotoraxul poate pune viata pacientului in pericol.

Cauze pneumotorax

Leziune in zona pieptului – orice leziune deschisa care penetreaza zona pieptului poate cauza pneumotorax. Accidentele rutiere, precum si unele interventii medicale pot cauza aceasta conditie pulmonara.

Boala pulmonara – tesutul pulmonar afectat de o boala este mai expus riscului de pneumotorax. BPOC (n.r. bronhopneumopatie obstructiva cronica) ori fibroza chistica se numara printre afectiunile care pot favoriza plamanii colabati.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Ruperea veziculelor de aer de sub pleura – pneumotoraxul spontan poate sa apara din cauza ruperii veziculelor de aer care se rup si permit aerului sa patrunda in pleura.

Ventilatia mecanica – persoanele care au nevoie de ventilatie mecanica pentru a respira sunt expuse riscului de pneumotorax sever din cauza ca se creeaza un dezechilibru al presiunii din zona pieptului. Plamanul se poate colaba complet intr-o asemenea situatie.

Factori de risc pneumotorax

Barbatii sunt mai expusi acestei conditii in comparatie cu femeile, iar fumatul creste si el riscul.

Pneumotoraxul spontan apare de cele mai multe ori la tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, mai ales daca acestia sunt foarte inalti si subponderali.

Existenta unei afectiuni pulmonare creste, de asemenea, riscul de pneumotorax, dar si un istoric in ceea ce priveste aceasta complicatie pulmonara creste sansele aparitiei unui nou pneumotorax. De multe ori, pacientii care au avut un pneumotorax il vor avea pe al doilea in descursul a un an sau doi ani de la primul.

Persoanele care practica sporturi de contact sunt predispuse pneumotoraxului cauzat de lovituri.

Simptome pneumotorax

  • Durere brusca in zona pieptului
  • Junghi persistent in zona pieptului
  • Transpiratii reci
  • Senzatie de incordare in piept
  • Invinetirea pielii
  • Tahicardie severa


Daca este vorba despre un accident, simptomele pot aparea fie imediat dupa petrecerea acestuia, fie la cateva ore dupa.

Daca observi asemenea simptome la tine sau la cineva apropiat, suna de urgenta la medic.

Diagnosticare pneumotorax

Pneumotoraxul este, in general, diagnosticat cu ajutorul radiografiei. In unele cazuri, se foloseste si tomografia computerizata pentru obtinerea unor imagini mai detaliate.

Si ecografia toracica poate fi de ajutor in stabilirea acestui diagnostic.

Tratament pneumotorax

Scopul tratamentului este acela de a reduce presiunea pusa pe plamani, permitand acestora sa isi reia forma si dimensiunile. De asemenea, un alt scop al tratamentului este acela de a preveni recurenta.

Schema de tratament este stabilita in functie de severitatea simptomelor. De pilda, daca o mica portiune din plaman este colabata, medicul poate alege sa monitorizeze evolutia fara sa administreze un tratament anume, intrucat aerul in exces poate fi absorbit treptat (acest lucru va dura pana la 1-2 saptamani).

Daca o zona mai mare din plaman este afectata, poate fi necesara introducerea unui tub pentru eliminarea aerului in exces. Acesta va fi introdus printre coaste in cavitatea pleurala, iar medicul va trage cu ajutorul unei seringi introduse in capatul tubului, tot aerul in exces.

Daca inserarea tubului nu da rezultate, poate fi necesara interventia chirurgicala. Se va face o mica incizie si se va inchide orificiul prin care patrunde aerul. Intrucat interventiile chirurgicale vin intordeauna cu o serie de riscuri, medicii prefera sa lase operatia ca ultima optiune. In general, recurg la tratament chirurgical numai daca pneumotoraxul revine sau apar complicatii severe.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0