Pneumonita - ce este, cum o depistezi si cum se trateaza

Pneumonita este o afecțiune caracterizată de inflamația la nivelul țesutului pulmonar. În general, medicii folosesc acest termen pentru a descrie inflamația pulmonară de cauză neinfecțioasă.

Denumită și pneumonita de hipersensibilitate, această afecțiune apare atunci când se produce o reacție alergică la nivelul plămânilor, după inhalarea repetată a anumitor particule fungice, bacteriene, proteine animale sau chimice reactive, numite antigene. În timp ce majoritatea oamenilor care inspiră aceste antigene nu dezvoltă probleme, la alții, reacția imună a organismului la aceste particule provoacă inflamarea plămânilor. În unele cazuri, părți ale plămânilor se pot cicatriza.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Fără tratament adecvat, pneumonita poate cauza daune permanente țesuturilor pulmonare, însă dacă e tratată rapid, se vindecă în totalitate.

De câte tipuri este pneumonita

Pneumonita de hipersensibilitate nu trebuie confundată cu tipurile mai frecvente de alergii, care sunt cauzate de cantități mici de proteine din mediu, cum ar fi acarienii de praf, părul de pisică, polenul și fânul. A avea alergii sezoniere sau de mediu nu are nimic de-a face cu a avea sau a dezvolta pneumonită de hipersensibilitate.

Pneumonita de hipersensibilitate poate fi de două tipuri, în funcție de cât de mult ai fost afectat și de cât de severe sunt simptomele pe care le ai. Un atac de pneumonită acută de hipersensibilitate apare de obicei la patru până la șase ore de la expunere intensă la substanța la care ești alergic. Printre simptomele acesteia se numără febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap și tuse. Aceste simptome pot dura de la 12 ore până la câteva zile și trec dacă se evită expunerea ulterioară.

Pneumonita cronică de hipersensibilitate se dezvoltă după expuneri numeroase sau continue la cantități mici de alergen. Printre simptome se numără dificultăți de respirație, oboseală, tuse care durează săptămâni sau luni și pierderea în greutate care se agravează progresiv. De-a lungul timpului, unele persoane cu pneumonită cronică de hipersensibilitate dezvoltă fibroză pulmonară ireversibilă.

Etiologia bolii

Numeroși antigeni organici pot induce acest răspuns imun și pot provoca o formă specifică a bolii la indivizii susceptibili. Mai mult de 300 de antigene au fost descrise ca fiind de vină pentru apariția pneumonitei. Acești antigeni pot fi clasificați pe scară largă în bacterii, ciuperci, proteine ​​animale, proteine ​​de plante, substanțe chimice cu greutate moleculară mică și metale. 

Aceste expuneri apar de obicei în anumite ocupații sau hobby-uri, dar pot apărea și în casă și în mediul înconjurător. În mod interesant, doar o mică parte dintre persoanele care sunt expuse la antigene dezvoltă pneumonita de hipersensibilitate, ceea ce implică o interacțiune complexă între factorii genetici ai gazdei și agenții de mediu. 

Diferența dintre pneumonita și pneumonie

Atât pneumonita, cât și pneumonia implică inflamația pulmonară. Pneumonia poate fi considerată un tip de pneumonită, însă de cele mai multe ori medicii folosesc termenul de pneumonită pentru a diagnostica afecțiuni neinfecțioase.

Pneumonia este o afecțiune cauzată de bacterii sau alți germeni, în timp ce pneumonita este o reacție alergică. Pneumonita apare atunci când o substanță irită micii săculeți aerieni de la nivelul plămânilor. Aceasta se manifestă prin dificultăți de respirație și, uneori, și prin tuse seacă.

 

Cauze pneumonită

Pneumonita apare atunci când o substanță iritantă pătrunde în micii săculeți cu aer (alveole) din plămâni și astfel aceștia devin inflamați. Inflamația aceasta îngreunează pătrunderea oxigenului în sânge.

O serie de agenți iritanți, printre care mucegaiul și alte substanțe toxice, pot cauza pneumonită. De multe ori, substanța iritantă care a declanșat pneumonita rămâne neidentificată. Unele medicamente precum acidul acetilsalicilic, dar și cele folosite în chimioterapie pot cauza pneumonită. De asemenea, și expunerea la pene, fulgi și găinaț de pasăre poate cauza această afecțiune pulmonară.

Factori de risc pneumonită

Genetica poate fi un factor de risc pentru pneumonită. Din păcate, în acest moment, nu există prea multe informații despre genele care pot expune o persoană la un risc crescut de a dezvolta pneumonită de hipersensibilitate. Mulți pacienți care sunt diagnosticați cu această afecțiune au vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, dar se știe că această afecțiune afectează oameni de toate vârstele.

De altfel, se mai cunoaște și că fermierii sunt mai expuși riscului de pneumonită, întrucât se expun pesticidelor, dar și particulelor de mucegai. Și persoanele care îngrijesc păsări sunt predispuse la aceste boli pulmonare. Bolnavii de cancer care urmează un tratament de tip chimioterapie sau radioterapie prezintă, de asemenea, risc crescut.

Simptome pneumonită

În general, simptomele apar la 4-6 ore după inhalarea substanței iritante. Pneumonita acută se manifestă prin simptome similare unei răceli.

Simptomele sunt:

  • Febră
  • Frisoare
  • Dureri musculare și articulare
  • Dureri de cap

Pe de o parte, dacă pacientul nu se mai expune la substanța respectivă, simptomele dispar în câteva zile. Pe de altă parte, dacă expunerea se prelungește, se instalează pneumonita cronică, ale cărei simptome sunt:

  • Tuse seacă
  • Durere în piept
  • Oboseală
  • Pierderea apetitului
  • Scădere în greutate

Diagnosticare pneumonită

Dacă apar simptome precum cele enumerate mai sus, mergi fie la medicul de familie, fie la un pneumolog. Medicul va face anamneza, apoi examinarea fizică. Cu ajutorul stetoscopului, va asculta plămânii. Apoi, va face o serie de teste pentru stabilirea diagnosticului.

Printre acestea se numără testul de șase minute. Acest test evaluează distanța pe care o poți parcurge în șase minute și saturațiile de oxigen, măsurate cu ajutorul sondei degetului sau urechii, pe care le atingi în timp ce mergi.

Analizele de sânge se fac pentru excluderea altor afecțiuni. Apoi, se fac testele de diagnosticare imagistică, pentru a se depista zona afectată de pneumonită. 

Printre acestea se numără: 

  • Radiografia toracică și tomografia computerizată- acestea pot indica stadiile incipiente ale bolii și dacă există cicatrici.
  • Teste ale funcției pulmonare pentru a măsura cât de bine respiri și pentru a vedea dacă plămânii funcționează corect.
  • Teste de sânge pentru a afla dacă ai dezvoltat anticorpi la orice substanță care ar putea provoca o reacție alergică.
  • Bronhoscopia - o investigație care presupune un bronhoscop (tub mic flexibil de dimensiunea unui creion cu o cameră video atașată la capăt) care este trecut fie prin nas, fie prin gură. Acest instrument poate fi folosit pentru a colecta mostre de țesut din plămâni pentru teste suplimentare.
  • Biopsie pulmonară chirurgicală, care este efectuată de un chirurg cardiotoracic sub anestezie generală. Este o altă modalitate de a obține țesut pulmonar pentru teste suplimentare.

Tratament pneumonită

Odată ce pneumonita de hipersensibilitate este diagnosticată este important să se evite substanțele iritante care au cauzat pneumonita. Acest lucru e posibil dacă aceste substanțe sunt identificate. În cazuri mai severe, evitarea poate să nu fie suficientă. Apoi, tratamentul poate include corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresoare pentru a reduce inflamația și pentru a preveni reacția sistemului imunitar la alergenii pe care îi inhalezi. Este posibil să trebuiască să iei acest medicament timp de până la trei luni și uneori mai mult, în funcție de severitatea bolii. Este posibil să ai nevoie, de asemenea, de terapii de susținere, cum ar fi bronhodilatatoarele, care relaxează căile respiratorii pentru a face respirația mai ușoară sau de terapia cu oxigen, care poate crește nivelul de oxigen din sânge.

În cazuri foarte severe, dacă plămânii sunt atât de afectați încât pacientul nu poate respira nici cu tratament, poate fi necesar transplantul de plămâni. Din păcate, aceasta nu este un remediu și pacienții vor avea nevoie de îngrijire suplimentară pentru a evita expunerea și pentru a se asigura că inflamația nu continuă și nu afectează noul plămân.

Complicații pneumonită

Inflamația constantă și prelungită a plămânilor poate determina apariția țesuturilor cicatriciale, iar astfel se poate dezvolta fibroza pulmonară. Aceasta nu este reversibilă și dacă acaparează plămânii, poate pune viața pacientului în pericol. De cele mai multe ori, însă, pneumonita este tratată eficient și nu apar daune permanente.

Gestionarea pneumonitei de hipersensibilitate

Pentru persoanele care trăiesc cu pneumonită cronică de hipersensibilitate, este foarte important să aibă grijă de sănătatea generală. Asta presupune să fie la zi cu  vaccinările, să adopte o dietă sănătoasă și să facă sport în mod regulat. Dacă ești fumător, renunțarea la fumat va încetini agravarea bolii.

Este important să acorzi o atenție sporită aerului pe care îl respiri. Iată pașii inițiali pentru a limita expunerea suplimentară la alergeni:

  • Bacteriile și ciupercile care cauzează alergii se pot dezvolta în apa stătută. De asemenea, poate provoca creșterea mucegaiului. Asigură-te că elimini orice apă stătută din interiorul și din afara casei în care locuiești.
  • Fă eforturi pentru a menține umiditatea în casă sub 50%. Un higrometru poate fi folosit pentru a măsura umiditatea în interior.
  • Repară imediat orice daune cauzate de apă în interiorul casei. Aceasta include îndepărtarea covoarelor, mobilierului și gips-cartonului deteriorate de apă.
  • Menține în mod corespunzător sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat.
  • Asigură-te că apa din sistemele de încălzire, aer condiționat și ventilație nu este recirculată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Lung Association - Learn About Hypersensitivity Pneumonitis
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/hypersensitivity-pneumonitis/learn-about-hypersensitivity
National Library of Medicine - Hypersensitivity Pneumonitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499918/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0