Pneumonita - ce este, cum o depistezi si cum se trateaza

Pneumonita este o afectiune caracterizata de inflamatia la nivelul tesutului pulmonar. In general, medicii folosesc acest termen pentru a descrie inflamatia pulmonara de cauza neinfectioasa.

Denumita si pneumonita de hipersensibilitate, aceasta afectiune apare cand se produce o reactie alergica la nivelul plamanilor, dupa inhalarea anumitor substante. Fara tratament adecvat, pneumonita poate cauza daune permanente tesuturilor pulmonare, insa daca e tratata rapid, se vindeca in totalitate.

Diferenta dintre pneumonita si pneumonie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atat pneumonita, cat si pneumonia implica inflamatia pulmonara. Pneumonia poate fi considerata un tip de pneumonita, insa de cele mai multe ori medicii folosesc termenul de pneumonita pentru a diagnostica afectiuni neinfectioase.

Pneumonia este o afectiune cauzata de bacterii sau alti germeni, in timp ce pneumonita este o reactie alergica. Pneumonita apare atunci cand o substanta irita micii saculeti aerieni de la nivelul plamanilor. Aceasta se manifesta prin dificultati de respiratie si, uneori, si prin tuse seaca.

Cauze pneumonita

Pneumonita apare atunci cand o substanta iritanta patrunde in micii saculeti cu aer (alveole) din plamani si astfel acestia devin inflamati. Inflamatia aceasta ingreuneaza patrunderea oxigenului in sange.

O serie de agenti iritanti, printre care mucegaiul si alte substante toxice, pot cauza pneumonita. De multe ori, substanta iritanta care a declansat pneumonita ramane neidentificata.

Unele medicamente precum aspirina, dar si cele folosite in chimioterapie pot cauza pneumonita. De asemenea, si expunerea la aripi, fulgi si gainat de pasare poate cauza aceasta afectiune pulmonara.

Factori de risc pneumonita

Fermierii sunt mai expusi riscului de pneumonita, intrucat se expun pesticidelor, dar si particulelor de mucegai. Si persoanele care ingrijesc pasari sunt predispuse aceste boli pulmonare.

Bolnavii de cancer care urmeaza un tratament de tip chimioterapie sau radioterapie prezinta, de asemenea, risc crescut.

Simptome pneumonita

In general, simptomele apar la 4-6 ore dupa inhalarea substantei iritante. Pneumonita acuta se manifesta prin simptome similare unei raceli.

Simptomele sunt:

  • Febra
  • Frisoare
  • Dureri musculare si articulare
  • Dureri de cap


Daca pacientul nu se mai expune la substanta respectiva, simptomele dispar in cateva zile. Pe de alta parte, daca expunerea se prelungeste, se instaleaza pneumonita cronica, ale carei simptome sunt:

  • Tuse seaca
  • Durere in piept
  • Oboseala
  • Pierderea apetitului
  • Scadere in greutate

Diagnosticare pneumonita

Daca apar simptome precum cele enumerate mai sus, mergi fie la medicul de familie, fie la un pneumolog.

Medicul va face anamneza, apoi examinarea fizica. Cu ajutorul stetoscopului, va asculta plamanii. Apoi, va face o serie de teste pentru stabilirea diagnosticului.

Analizele de sange se fac pentru excluderea altor afectiuni. Apoi, se fac testele de diagnosticare imagistica, pentru a se depista zona afectata de pneumonita. Radiografiile si tomografia computerizata sunt folosite pentru stabilirea diagnosticului de pneumonita.

Spirometria va verifica functiile pulmonare, masurand aerul inhalat si pe cel expirat intr-o anumita perioada.

Uneori, medicul poate folosi bronhoscopia, dar si biopsia, pentru examinarea mai amanuntita a tesutului pulmonar.

Tratament pneumonita

In primul rand, este important sa se evite substantele iritante care au cauzat pneumonita. Acest lucru e posibil daca aceste substante sunt identificate.

Tratamentul medicamentos poate fi folosit pentru combaterea inflamatiei, insa acesta nu va vindeca boala in sine.

Corticosteroidele au efect antiinflamator, insa acestea se administreaza pe o perioada limitata, intrucat au o serie de efecte adverse nedorite.

Oxigenoterapia ajuta pacientul sa respire, iar bronhodilatatoarele sunt folosite si ele pentru a facilita respiratia.

In cazuri foarte severe, daca plamanii sunt atat de afectati incat pacientul nu poate respira nici cu tratament, poate fi necesar transplantul de plamani.

Complicatii pneumonita

Inflamatia constanta si prelungita a plamanilor poate determina aparitia tesuturilor cicatriciale, iar astfel apare fibroza pulmonara. Aceasta nu este reversibila si daca acapareaza plamanii, poate pune viata pacientului in pericol.

De cele mai multe ori, insa, pneumonita este tratata eficient si nu apar daune permanente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0