Bacteriile de la nivelul pielii pot combate cancerul de piele

Un nou studiu facut in domeniu indica faptul ca tulpina unei bacterii poate proteja pielea de cancerul de piele.

Studiul a fost facut de catre cercetatorii de la Facultatea de Medicina San Diego, care apartine de Universitatea California. In cadrul acestuia, s-au analizat molecular bacteriile metabolice care se regasesc la nivelul pielii. S-a descoperit astfel tulpina bacteriei Stafilococus epidermidis, care produce o substanta chimica ce protejeaza pielea impotriva aparitiei celulelor canceroase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de piele este din ce in ce mai des intalnit in zilele noastre, iar melanomul face tot mai multe victime. Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele.

Expunerea la radiatiile UV reprezinta principalul factor de risc in caz de cancer de piele.

Cercetatorii au descoperit, in cadrul acestui studiu, ca Stafilococus epidermidis produce o substanta chimica denumita 6-N-hydroxyaminopurina, care este o molecula ce inhiba sinteza ADN-ului. Astfel, aceasta molecula are potentialul de a opri celulele canceroase sa se imprastie.

Un avantaj al acestei tulpini bacteriene consta in faptul ca, desi ucide o serie de celule canceroase, nu este toxica pentru celulele normale.

Microbioma pielii este, asadar, extrem de importanta pentru sanatate. Bacteriile de la nivel cutanat pot fi extrem de benefice pentru piele, avand abilitatea de a preveni afectiuni precum cancerul de piele.

Exista trei tipuri de cancer: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul. Dintre acestea, melanomul este cel mai periculos, insa si cel mai rar.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele sunt:

  • Expunerea la radiatiile UV, fie emanate de soare, fie de lampile de la solar. Persoanele cu pielea foarte alba, roscate si cu pistrui, sunt mai sensibile la radiatiile UV.
  • Probleme serioase ale sistemului imunitar precum infectarea cu virusul HIV.
  • Expunerea la razele X sau la substantele chimice precum arsenicul.
  • Istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de piele.
  • Istoric personal in ceea ce priveste cancerul de piele – pacientii care au avut deja cancer de piele, au sanse cu 20% mai mari sa dezvolte din nou o asemenea problema.
  • Varsta inaintata – pe masura ce inaintam in varsta, riscul de cancer de piele este mai ridicat.

 

 

Cu cat cancerul de piele este depistat mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. In general, carcinomul bazoceular nu prezinta semne, de aceea e important controlul dermatologic anual. Carcinomul scuamos poate cauza leiuni dureroase. Daca observi o leziune cu aspect solzos sau care nu se vindeca in cateva saptamani, e indicat sa mergi la medicul dermatolog.

Melanomul insa se manifesta prin modificarea unei alunite deja existente sau prin aparitia unor noi alunite, cu un aspect atipic. Daca observi o alunita cu margini neregulate, care isi modifica volumul, forma ori care sangereaza, mergi de urgenta la medicul dermatolog, pentru a verifica daca este vorba despre melanom sau nu. Depistat in stadiu incipient, melanomul are sanse mari de vindecare. Daca insa celulele s-au extins catre nodulii limfatici din apropiere sau catre alte organe, sansele de vindecare scad.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0